Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Artur67 napisał:

Tak czy siak wzmocnię je.

....niepotrzebnie kombinujesz. Przecież ono już stało zalane wodą i nic się nie stało. Zamiast sobie komplikować to po prostu zadbaj o to aby było dobrze wypoziomowane i będziesz spać spokojnie.

Opublikowano
....niepotrzebnie kombinujesz. Przecież ono już stało zalane wodą i nic się nie stało. Zamiast sobie komplikować to po prostu zadbaj o to aby było dobrze wypoziomowane i będziesz spać spokojnie.
Był zalany może w sumie 6msc. Nigdy do pełna gdyż pełnił funkcję kwarantanny bądź kotnika. Teraz chciałbym zalać je na wysokość 38cm, bez wzmocnień nie będę czuł się pewnie...

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Artur67 napisał:

bez wzmocnień nie będę czuł się pewnie...

.....rozumiem Twoje obawy. Skoro masz czuć się niepewnie to wklejaj.....ale mimo to pamiętaj o wypoziomowaniu. Bo to rzecz "święta" i brak wypoziomowania często doprowadza do pęknięć nawet zbiorników ze wzmocnieniami.

Możesz zalać na próbę do pełna ale przedtem sprawdź na środku odległość między szybami a potem na pustym zbiorniku. To też da Ci pogląd na to czy dawać czy nie dawać  wzmocnień. Ale tak jak powiedziałem...skoro masz czuć się niepewnie to wklejaj.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
.....rozumiem Twoje obawy. Skoro masz czuć się niepewnie to wklejaj.....ale mimo to pamiętaj o wypoziomowaniu. Bo to rzecz "święta" i brak wypoziomowania często doprowadza do pęknięć nawet zbiorników ze wzmocnieniami.
Możesz zalać na próbę do pełna ale przedtem sprawdź na środku odległość między szybami a potem na pustym zbiorniku. To też da Ci pogląd na to czy dawać czy nie dawać  wzmocnień. Ale tak jak powiedziałem...skoro masz czuć się niepewnie to wklejaj.
Szyby da się odginać dłonią. I nie, nie robię tego mocno, więc sądzę że woda sporo je odegnie. Wypoziomowanie - wiadomo. W Malawi jestem nowy, ale akwarystyka ma miejsce w moim życiu od lat.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Wzmocnienia wklejone, nadmiar silikonu ściągnięty. Grubość silikonu pomiędzy szybą zbiornika a wzmocnieniem 1mm, może 1,5mm.
Akwarium długie na 80cm, wzmocnienia długie na 76cm, szerokie na 6cm, grubość użytego szkła 5mm.
Są na takiej wysokości że w 100% zakrywa je pokrywa.
Pod zbiornik dałem styropian 1cm.
No i wzmocniłem szafkę bo po zalaniu testowo 54l okazało się że i taki maluszek lekko uginał blat (szafka ma 200cm długości więc punktowy nacisk źle na nią wpływał), przy 112l mogłoby coś pierdyknąć, zwłaszcza że akwarium mam zamiar mieć w tym miejscu dobrych kilka lat. Szafka wzmocniona łącznie w 5 miejscach. Sprawdzane na mnie(97kg) i stojąc jedną nogą w dowolnym miejscu blat się w ogóle nie ugina.

Edytowane przez Artur67