Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Zacznę z grubej rury - mam stare akwarium 112l do którego planuję przenieść obecną obsadę z 240l by móc tam zrobić malawi. Ale nie o tym. Otóż zbiornik ma wymiary 80x35x40, szkło grubości 5mm (z tego co wiem powinno być 6mm), i... Żadnych wzmocnień. Nic totalnie. Myślałem nad wklejeniem 70cmx4cm pasków szkła, ale później wpadłem na inny pomysł. Skoro szkło całego akwarium jest tak cienkie, może zrobiłbym wzmocnienie całej góry akwarium? O co mi chodzi... Jakby dno na górze akwarium, ale z wyciętym środkiem, tak że otwór akwarium byłby o 4cm węższy z każdej strony. Długi na 72cm, szeroki na 27cm. Oczywiście nie byłby to jeden ładny kawał szkła, lecz cztery ,,paski" złączone ze sobą. Czy takie coś ma prawo bytu?

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
7 minut temu, Artur67 napisał:

Zacznę z grubej rury - mam stare akwarium 112l do którego planuję przenieść obecną obsadę z 240l by móc tam zrobić malawi. Ale nie o tym

Też zacznę z grubej rury.:D

Hej głupszego ruchu nie mogłeś wykonać - jak cofanie się z 240l do 112l.

Powstaje z wszystkim problem tylko nie z tymi wzmocnieniami a po pierwsze z obsadą do redukcji lub całkowitej wymiany tylko do  saulosi 1+4

11 minut temu, Artur67 napisał:

Czy takie coś ma prawo bytu?

Takie coś nie ma prawa bytu :D  a 112l zostaw na kotnik albo sprzedaj.

Opublikowano
Takie coś nie ma prawa bytu   a 112l zostaw na kotnik albo sprzedaj.
Się nie zrozumieliśmy. Z 240l cofnę tamtejszą obsadę (kiryski, otoski, Danio, wielkopłetwy), by tam, w 240l móc założyć malawi.

Opublikowano

A to tego wcześniej nie napisałeś - więc po wojskowemu - wróć.:D

Nawet jak ten wymiar 40cm jest wysokością czego oczywiście też nie podałeś to grubość szyb określa zależność

dłuższy bok akwarium / wysokość wody  a nie wysokość akwarium.

Nawet jak wysokość jest 40cm to lej tam 35cm wody i szyba ma być 5 mm bez żadnych wzmocnień wzdłużnych

ale jak chcesz sobie utrudnić życie to wklejaj tylko raczej nikt potem tego nie odkupi od ciebie i tła z pcv nie włożysz a już by takie 3D to nie ma mowy.

Opublikowano
A to tego wcześniej nie napisałeś - więc po wojskowemu - wróć.
Nawet jak ten wymiar 40cm jest wysokością czego oczywiście też nie podałeś to grubość szyb określa zależność
dłuższy bok akwarium / wysokość wody  a nie wysokość akwarium.
Nawet jak wysokość jest 40cm to lej tam 35cm wody i szyba ma być 5 mm bez żadnych wzmocnień wzdłużnych
ale jak chcesz sobie utrudnić życie to wklejaj tylko raczej nikt potem tego nie odkupi od ciebie i tła z pcv nie włożysz a już by takie 3D to nie ma mowy.

Pierwszy post nie był edytowany. Odkąd pamiętam wymiary podaje się w tej samej kolejności. Długość, szerokość/głębokość, wysokość. 80x35x40. Wody zawsze lałem 2cm poniżej krawędzi, akwarium ma pokrywę, większa przerwa wyglądałaby nieestetycznie. Tła strukturalnego nigdy nie miałem, i mieć w akwarium nie będę. O odsprzedaży także nie myślę. Mam na tyle miejsca by to składować. Więc od początku - czy ładować tylko wzmocnienia wzdłużne, czy wkleić szyby według mojego pomysłu?

Opublikowano

Czytałem o tym i sporo osób miało problem z tym że kant/rant tego wzmocnienia napierał na szyby i te pękały gdyż dano zbyt mało silikonu. A przyznam szczerze, nie wiem ile tego ustrojstwa nałożyć...

Opublikowano

Szyby pękały we Wromaku 240l bo wzmocnienia były zbyt krótkie i klejone z dociskiem do szyby więc w miejscu gdzie kończyło się wzmocnienie pękało łukiem w dół i do rogu dna.

Jak dasz odstęp od szyb bocznych po 4cm by węże weszły i przewody elektryczne a silikonu grubo na 1mm  to nie ma bata by coś pękło.

Opublikowano

Sorry wielkie, mój błąd. Sądziłem że akwarium jest zbudowane ze szkła grubości 5mm - ma 6mm. Tak czy siak wzmocnię je. Jednakże sądzę że łatwiej będzie to zrobić, montując "paski" szkła 80cm x 5cm od góry akwarium, tak, że będą one zamocowane do górnych krawędzi szyby przedniej, oraz (drugi pasek) do szyby tylnej. Dlaczego łatwiej? Montując je do boku nie zachowam należytego odstępu (przykładowe 1mm), zaś od góry nie będzie to problemem. :)