Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

mam pewien kłopot, a mianowicie mam w baniaku:

- 5 szt red red

- 4 johanni

- 3 acei

Kupowałem zestawienie, które okazało się po wyrośnięciu zupełnie czym innym :

- red red (kupowałem: 2 samce i 3 samice) - okazało się, że jest 3 samce i 2 samice

- johanni (kupowałem: 1 samiec i 3 samice) - wychodzi na to że jest 4 samce

- acei (kupowałem: 1 samiec i 2 samice) - jest chyba 2 samce i 1 samica.

Reasumując - rybki trą się na potęgę - mam ponad 30 małych red red (aktualnie w kotniku) i około 10 acei (dają radę w ogólnym baniaku) a samice wyglądają na zajeżdżone na maksa (jedna red red prawie nie ma już płetw i łusek).

Tak czy inaczej zastanawiam się nad podmianą samców na samice tak aby nie licząc młodzierzy została następująca konfiguracja:

- red red (1 samiec i 4 samice)

- johanni (1 samiec i 3 samice)

- acei (1 samiec i 2 samice).

Co sądzicie na ten temat? Może ktoś cierpi na nadmiar samic?

O baniaku: 333l (133x40x63h)

w środku około 90kg serpentynitu - sporo kryjówek dla młodzierzy...

Pozdrawiam,

Rafał

Opublikowano

No to norma. Jakoś tak sie dziwnie składa, że zwykle wychodzi wiecej samcow niż zakładalismy. Kupujemy stadko 6 sztuk. Z założonych 1 samiec+ ileś tam samic, wychodzą 1-na co najwyżej 2 samice, a pozostałe okazują sie samcami, przynajmniej gdy kupujesz ryby młode. Jedyny w miare skuteczny sposob (90%) stwierdzenia jest zagladanie "pod ogon"ale ktory sprzedawca posiada takie doświadczenie i podejmnie sie takiej metody weryfikacji? Pozostaj kupowanie ryb wyraźnie wybarwionych, ale tak do końca to też nikt Ci gwarancji nie da a 100% samiczke poznasz po narybku w pyszczku. Mało kto posiada idealne haremy w układach 1+4. Ale zawsze warto pytac. Każda samiczka na wage złota.

Opublikowano
- red red (kupowałem: 2 samce i 3 samice) - okazało się, że jest 3 samce i 2 samice

jakie małe kupowałeś te redki ?

zazwyczaj już malutkie samiczki są zółte a samce ciemniejsze