Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

Posiadam akwarium 375l (150x50x50cm) szyba 1cm, delikatne ryski, wynikające z normalnej eksploatacji (moim zdaniem) nie wyczuwalne pod paznokciem). Mam go od człowieka, który do końca nie wie ile ma (około 5 lat przypuszczał) było zalane cały czas a potem stało 2 miesiące - silikon jest miękki, jest szczelne (w prawym dolnym rogu jest pęknięcie) podobno niektóre są niegroźne, ale ja jestem raczej typem który lubi zapobiegać wcześniej. W załączniku uszkodzenia. Najchętniej rozkleiłbym akwarium i przód dał z opti white. Akwarium ma wzmocnienie poprzeczne oraz dwa wzdłużne. 

Jak rozkleić akwarium? Żyłką? Ostrym nożem to tapicerki - skalpelem? Kogo polecicie w okolicy mazowieckiego (Warszawa) kto zajmuje się klejeniem? Pan thewald?

1.jpg

20170906_222112.jpg

Edytowane przez Redboxsoccer
Opublikowano

Ostatnio rozklejałam 2 akwaria. Najszybciej szło żyletką. Jest na tyle cienka, że wchodzi w każdą spoinę. Samo rozcięcie idzie bardzo szybko. Usuwanie resztek silikonu ( także żyletką ) to dość pracochłonna robota. Jeżeli już będziesz rozklejał, a nie znasz wieku akwarium, warto wymienić cały silikon .

Opublikowano

Jasne. Spróbuję zyleteka i żyłka dam znać jak poszło. A odnośnie klejenia akwarium kogo polecacie na terenie Wawy i okolic? Gdzie mogą szukać szkła opti white na front? Jeśli ma ktoś jakieś namiary na sprawdzonych ludzi będę wdzięczny.  Pozdrawiam 

Opublikowano

Rozkleilem nożem tapicerskim szkło nie było ściśle sklejone przy sobie nic nie uszkodzilem. Pozostaje doczyszczenie silikonu nozykiem - trochę pracy wymaga. Zastanawiam się nad frontem z opti white koszt szlifowanego kolo 300zl. Koszta rosną i zaczynam zastanawiać się nad redukcja. Czy do pyszczakow warto dawać front opti? Nie przewiduje innego biotopu w przyszłości - roślinnego itd.

Opublikowano
1 minutę temu, Redboxsoccer napisał:

Rozkleilem nożem tapicerskim szkło nie było ściśle sklejone przy sobie nic nie uszkodzilem. Pozostaje doczyszczenie silikonu nozykiem - trochę pracy wymaga. Zastanawiam się nad frontem z opti white koszt szlifowanego kolo 300zl. Koszta rosną i zaczynam zastanawiać się nad redukcja. Czy do pyszczakow warto dawać front opti? Nie przewiduje innego biotopu w przyszłości - roślinnego itd.

Nie warto.