Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybacz Andrzeju ale uważam że nie masz racji - woda w jego studni nie jest świeża tylko czymś zatruta co zabija ryby więc absolutnie bym nie podmieniał na nową porcję trutki.

Nie wiem czy nie ma wyjścia - dałem dwie rady

co do podmiany to też są wyjścia ;)

może wiadra wody z pobliskiego wodociągu ,

może 2-5 baniaków po 5l wody żródlanej z Lidla albo innej Biedronki - każda woda byle nie z jego studni.

Opublikowano

...nie  mówię Henryk ,że nie masz racji! Tyle ,że dla mnie to dziwny zbieg okoliczności co nie oznacza ,że faktycznie ta woda nie jest zatruta. O tyle to może być niebezpieczne ,że i ludzie jej używają. Ale nawet jeżeli jej teraz nie wymieni (ja obstawiam jednak aby wymienić) to i tak bym wypłukał jeszcze raz wkłady nawet w wodzie kupionej ze sklepu i założył węgiel aby wyłapać ewentualnie to co jest w wodzie. przez moment zastanowiłem się na temat wkładu z okapu..tego bym nie ryzykował jeżeli jest używany  bo dopiero w nim siedzi nie wiadomo co  począwszy od tłuszczy:)

Opublikowano
53 minuty temu, GERWO73 napisał:

Regeneracja w soli do zmywarek CALGONIT FINISH w ilości 100 gram na litr goracej wody.

Czy znasz faktyczny skład tej soli. Raczej to nie jest środek przeznaczony do stosowania w akwarystyce. Co w nim jest, to wie tylko producent. Ma nie szkodzić ludziom, a cała reszta...

Opublikowano

Ja bym obstawiał tą sól, bo po jej zastosowaniu zaczęły się problemy. To że ktoś tutaj ją użył, nie oznacza że może być stosowana. Wejdź w kartę charakterystyki tego produktu. Ja po jej przeczytaniu na pewno nie użył bym tego preparatu.

Opublikowano
25 minut temu, deccorativo napisał:

Wybacz Andrzeju ale uważam że nie masz racji - woda w jego studni nie jest świeża tylko czymś zatruta co zabija ryby więc absolutnie bym nie podmieniał na nową porcję trutki.

Z tą wodą jest tak: mam jeszcze 3 awaria

1. 220 litrów ogólne kirysy, skalary, molinezje, neonki, sumy, glonojady z małymi w kotniku - tak jak i w Malawi podmieniam co tydzień przez ustrojstwo i tu jest ok

2. 80 litrów i tu mam ze 200 krewetek, całe mnóstwo ślimaków Helenek: 5 dorosłych i przypuszczam, że ze 100 maluszków, z 50 malutkich glonojadów - tutaj wodę wymieniam na kranówę bo ustrojstwo jest na dole i dzisiaj jest ok, oczywiście wczoraj podmiana dobre 40%

3. 60 litrów też sporo różnego maleństwa i też wczoraj podmiana na kranówę i jest ok.

Czy nie jest tak, że jak by miało zaszkodzić to zaszkodziłoby wszystkim?

• Lubię to 1
Opublikowano
12 minut temu, GERWO73 napisał:

Dokładnie tę sól polecano tutaj na Forum do regeneracji. A zatem jej użyłem.

Sól jest w 100% dobra.

A nie mogłeś tego powyższego napisać w 1 poście - ????

Podaj wreszcie to NO2 i to przed wszystkimi działaniami z wodą bo wreszcie wymienisz 100% wody  podasz NO2 -0

a może po prostu nie masz biologii .

Pewne zasady tego działy nadal obowiązują

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak, wszystkim by zaszkodziło. Nie ma co dywagować. Moim zdaniem ma to związek z regeneracją purolite. Nie wiem co się stało, ale najprościej będzie wyeliminować potencjalne zagrożenie. Potem będzie czas na szukanie przyczyn.

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 1