Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam w swoim akwarium 2x10 w 6500K z naświetlaczy jeden właśnie się przepalił i moje pytanie brzmi tak czy da się coś z tym zrobić żeby zmienić barwę bez wywalania ich czy porostu całkowicie przerobić oświetlenie na moduły LED. Jeśli moduły to jaką długość belki zeby boki były niedoświetlone? Akwarium 150x60x50

Opublikowano

Witaj!

Jeśli jesteś zdecydowany na oświetlenie oparte na modułach Led to powiem szczerze że to będzie bardzo dobry wybór...W parze z sterownikiem Led Dimmer Pro będziesz Pan mega zadowolony z efektu...Koledzy którzy posiadają takie oświetlenie również to potwierdzą a ja jak dotąd nie słyszałem negatywnych opinii na temat tego oświetlenia...No ale to twój wybór co wybierzesz ;) 

Co do belki to musisz wybrać taką długość jak twój zbiornik bo gdzie musisz ją położyć...Masz wzmocnienia poprzeczne?Jaką masz pokrywę?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, egon44 napisał:

Co do belki to musisz wybrać taką długość jak twój zbiornik bo gdzie musisz ją położyć...

ale moduły można przykleić tylko na części.. :)) u mnie 40 cm od boków zbiornika z każdej strony. Opiera się z obu stron na wycięciach w koronie pokrywy i pośrodku na wzmocnieniu poprzecznym.

20170518_230908.thumb.jpg.b17c9079b4f9be41b259e323245878e2.jpg

20170518_230750.thumb.jpg.c2f51d0038a03d9f790864c585647e0a.jpg

Edytowane przez marcin73m
Opublikowano

@marcin73m dobrze prawisz ;) 

Dlatego też napisałem koledze czy posiada wzmocnienia poprzeczne :) 

Gdyby okazało się że posiada to miałem zamiar pisać że krótsza belka starczy no ale jak widać wyprzedziłeś mnie z wypowiedzią :D 

• Lubię to 1
Opublikowano

Hmm.. w zasadzie u mnie nie opiera się na wzmocnieniu zbiornika, tylko na wzmocnieniu pokrywy - na poprzeczce z PCV przebiegającej dokładnie nad wzmocnieniem baniaka - ewentualnie takie rozwiązanie, choć 150 cm długie akwa pewnie już poprzeczne posiada.

Opublikowano

Może być takie rozwiązanie, z tym, że na takiej wysokości od lustra wody światło z modułów będzie już mocno rozproszone i jeśli lubisz refleksy na skałach czy piasku, jakie dają ledy, to może być z tym słabiej - szczególnie w porównaniu do światła z naświetlaczy.

No i kąt świecenia modułów to 150 stopni, musiałbyś mocno ścieśnić ledy na środku belki, żeby mieć niedoświetlone boki.

Opublikowano

Możesz kolego iśc też w taką stronę jak ja. Kupujesz profil led z zaślepkami i kloszem:

IMG_20170825_190751.thumb.jpg.d7df178a94c12a9d25b1764557ff0677.jpg

Belki są malowane lub anodowane, tworzy się z tego ładna lampa, którą możesz podwiesić nad na jakimś łańcuszku. Jeśli profil będzie zachodził ściankami poniżej modułów to ograniczy także rozproszenie światła. Innymi słowy, możesz całkiem niedrogo zrobić sobie ładną lampę LED.

Opublikowano

Problemu z obniżeniem tego mocowania nie będzie tylko nowe dziury w ścianie trzeba będzie zrobić jak nisko musi wisieć taka belka nad wodą z modułami?