Skocz do zawartości

Parametry wody


Invader

Rekomendowane odpowiedzi



Zaletą sody oczyszczonej jest to że wodorowęglan sodu w środowisku gdzie PH jest powyżej 8,4 działa jak kwas, wobec powyższego nie ma szans aby PH podniosło sie powyżej tej granicy.


Waśnie też gdzieś czytałem że zmienia się w kwas.Ale nigdzie nie moge się doszukać. Możesz coś więcej ?

Nie wiem czy nie jest to błędne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie będe się silił na wzory chemiczne ;) wiem, że tak jest gdyż stosuje sodę od 3 lat a poza tym czytałem o tym zarówno w literaturze akwarystycznej jak i ogólnej ( w tej bez podania że to 8,4 ). nie zmuszaj mnie proszę żebym teraz tego szukał :D , możesz mi nie wierzyć albo wierzyć ;).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Nie wiem właściwie o co Kolega pyta, on bedzie tracił swoje właściwości bardzo wolno, aż w końcu moze je stracic.



Chciałem się tylko odnieść do tego co napisał Mateusz.


Oto mi chodzi żeby wypłukać czy rozpuścić koralowiec tak jak napisałeś potrzeba czasu, ho hoo a może i więcej :D .Szkielet zbudowany jest z węglanu wapnia,substancji rogowej, lub substancji rogowej wysyconej węglanem wapnia , może się wykrystalizować Aragonit albo Kalcyt.

Więc dopóki będzie w wodzie będzie wpływał na pH i twardość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.