Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i super. Cieszę się, że dałeś się przekonać co do wystroju. A wody wcale nie masz za mało, tylko brakuje z przodu maskownicy poziomu. Można to zrobić np. z czarnej taśmy samoprzylepnej itp.

Opublikowano

Siema @Zenek24 ;) 

No no aż zazdroszczę tobie takiego pięknego zielonego glonu na kamolach...

Ryby będą miały co szamać :D 

Takie małe pytanko odnośnie cyrkulacji -

1.Czemu masz falownik skierowany w dół?

2.Co to za falownik?Jaki ma przepływ? Podejrzewam że JVP...Mam rację? 

Spróbuj skierować falownik w stronę tafli wody wtedy powinna być poprawa w zmiataniu zanieczyszczeń z dna...Może też być tak że jest za mocny i w efekcie czego syfek żywcem mija zasys prefiltra Eheima...

Obstawiam że to jest główny powód zalegania zanieczyszczeń(ale oczywiście mogę być w błędzie)...

Druga opcja to sugestia kolegi  @Artur67 czyli  ''U Ciebie teraz woda hamuje gdzieś w środku baniaka przez ustawienie kubła vs cyrkulator''.

No a trzecia opcja to z kolei sugestia kolegi @pozner czyli przesunięcie kamieni bardziej do przodu zbiornika...

Opublikowano
6 godzin temu, Artur67 napisał:

Dlaczego wylot z kubła jest naprzeciw cyrkulatora? Chyba że to nie cyrkulator to wtedy przepraszam.

Podpatrzyłem takie ustawienie z filmu yt akwalobuza o cyrkulacji myślałem że tak będzie dobrze ale tam był 240l baniak więc trochę inaczej. Cyrkulator firmy aquael reef circulator 1000l/h wybrałem niby najsłabszy. Początkowo skierowany był na srodek tylnej szyby i do góry a teraz bardziej do dołu żeby sprawdzić co będzie się działo. Wylot z kubla miał tylko podpychac wodę do prefiltra. Może spróbuje dać wylotu kubla obok cyrkulatora wtedy cała siła prądu będzie w jednym miejscu. Tylko nie wiem czy wszystko pomieszcze w jednym rogu bo prefiltr,  cyrkulator, grzałka no i wylot kubla. 

4 godziny temu, jaras napisał:

No i super. Cieszę się, że dałeś się przekonać co do wystroju. A wody wcale nie masz za mało, tylko brakuje z przodu maskownicy poziomu. Można to zrobić np. z czarnej taśmy samoprzylepnej itp.

Ja też się cieszę z tych glonów bo fajnie to wygląda no i rybki skubia aż miło 

3 godziny temu, Wolfik napisał:

Faktycznie to belka. Myślałem, że to pokrywa.

Tak to belka tylko dołożylem z przodu i z tyłu belki listwy z tubondu żeby światło padalo w dół a nie na cały pokój i cały baniak jak na początku :)

2 godziny temu, egon44 napisał:

Takie małe pytanko odnośnie cyrkulacji -

1.Czemu masz falownik skierowany w dół?

2.Co to za falownik?Jaki ma przepływ? Podejrzewam że JVP...Mam rację? 

Spróbuj skierować falownik w stronę tafli wody wtedy powinna być poprawa w zmiataniu zanieczyszczeń z dna...Może też być tak że jest za mocny i w efekcie czego syfek żywcem mija zasys prefiltra Eheima...

Obstawiam że to jest główny powód zalegania zanieczyszczeń(ale oczywiście mogę być w błędzie)..

Tu możesz mieć rację z tą siła bo niektóre zanieczyszczenia omijają prefiltr i może faktycznie gryzie się ten cyrkulator z wylotem kubla. 

Spróbuję dać wszystko w jeden róg i będę obserwował czy taka opcja zda egzamin 

Opublikowano

W dniu 18.10.2017 o 16:01, Zenek24 napisał:

Może spróbuje dać wylotu kubla obok cyrkulatora wtedy cała siła prądu będzie w jednym miejscu. Tylko nie wiem czy wszystko pomieszcze w jednym rogu bo prefiltr,  cyrkulator, grzałka no i wylot kubla. 

Zmieściło się :P odchody już nigdzie nie  zalegają ale wydaje mi się że zrobiła się pralka chyba za duży prąd bo drobinki krążą. Może jeszcze spróbuję zamiast cyrkulatora włożyć aquaszut T-head 750 w nim jest regulacja może prędzej będzie się dało cos ustawić tylko to kolejna gąbka do czyszczenia :/ nie widzi mi się to ale cóż sprawdzę. Oprócz  tej opcji z filtrem wew. jest jakieś inne rozwiązanie? Jakieś specyfiki typu purigen albo purolite poprawią klarownosc wody czy tylko odpowiednia cyrkulacja pomoże?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Zenek24 napisał:

Jakieś specyfiki typu purigen albo purolite poprawią klarownosc wody czy tylko odpowiednia cyrkulacja pomoże?

Ww.złoża poprawią klarowność wody ale...nie zlikwidują drobinek pływających w wodzie,więc musisz popracować na cyrkulacją...

Edytowane przez egon44
Opublikowano
26 minut temu, egon44 napisał:

Ww.złoża poprawią klarowność wody ale...nie zlikwidują drobinek pływających w wodzie,więc musisz popracować na cyrkulacją...

Popracuje nad tą cyrkulacja sprawdzę ten aquaszut. Apropo purigenu czy purolite co lepsze w sensie wygodniejsze, lepiej działające? Kasa dla mnie nie gra roli najważniejszy efekt, wygoda co byście polecili?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Aquaszut wytestowany nie sprawdził się wiec na swoje miejsce wrócił cyrkulator. 

Nie będę tu już przedłużać pytań jeśli będzie potrzeba założę nowy temat w odpowiednim dziale 

Dziękuję wszystkim za masę przydatnych wskazówek bardzo mi pomogły 

Temat uważam za zamknięty 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.