Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Zenek24 napisał:

Łupek wlasnie nie pasuje. Dziś szukałem podobnych skałek do moich ale niestety bez rezultatów, nawet serpentynitu nigdzie nie było więc chętnie skorzystam z pomocy a może kiedyś będę mial okazje się jakoś odwdzięczyć :) nie lubię tak za free. Chyba że wcześniej jednak coś wynajde :)

Może tu coś znajdziesz?To chyba niedaleko ciebie?

https://www.olx.pl/oferta/glazy-ogrodowe-kamien-ogrodowy-CID628-ID5X1tR.html#d1f07e0fe4

4 godziny temu, Zenek24 napisał:

Tak nawiasem to musze przyznać i pochwalić że na tym forum pomoc jest zewsząd, zajefajna atmosfera, w ogóle jakoś tak przyjemnie jest nabierać potrzebnych rad, wiedzy itd. Az się chce cos dzialac. Dla porównania forum roślinne na ktorym tez przesiaduje nie będę pisał jakie żeby źle ktoś coś nie odebrał :P tam niby też pomoc jest spora ale jakoś tak dretwo troche, nie ma tej atmosfery :D

Bo nasze forum jest unikalne i jedyne w swoim rodzaju w całej Polsce :D 

• Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, egon44 napisał:

Może tu coś znajdziesz?To chyba niedaleko ciebie?

Tak niedaleko mnie Przeglądałem olxa i że też nie znalazłem tego to nie wiem. Podjadę sobie może coś wybiorę. Wczoraj krecilem się w Stalowej woli to w druga stronę i o wiele dalej. Jak to mówią najciemniej pod latarnia :P

Dzięki za linka :)

2 godziny temu, egon44 napisał:

Bo nasze forum jest unikalne i jedyne w swoim rodzaju w całej Polsce

Co do tego nie mam żadnych wątpliwości :)

• Lubię to 1
Opublikowano
14 minut temu, Zenek24 napisał:

Kupiłem tam prawie 35kg serpentynitu za całe 8,38zl :D styknie na całe akwa ale wyciagne narazie samego łupka i zobacze jak będzie wyglądał serpentynit z tymi skałami 

Super że znalazłeś to czego szukałeś ;) 

Myślę że serpentynit jest bardzo podobny do kamieni które masz w akwarium więc powinno być ok...

Zobaczysz sam jak się to będzie prezentowało :) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czesc wszystkim. Po dłuższej chwili wracam ze zdjęciem :) teraz powinno być już ok jeśli chodzi o wyglad choć jeszcze muszę ogarnąć listwy do panelu ledowego żeby zaciemnic tyl zbiornika -to się ogarnie. Myślałem nad jakąś pokrywą ale narazie musi byc tylko szyba nakrywkowa. Do ustawienia mam jeszcze cyrkulację. Bawię się z tym cały czas bo jak nie pralka była to teraz kupki leżą a to jakieś drobinki plywaja. Woda? Jakby taka metna nie ma kryształu :/ irytujaca sprawa bo brakuje mi już pomysłu co by tu poprawić i jak. Jakieś sugestie?

20170909_100648.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano

Zenuś chłopie uprzejmie proszę dokleić w poście #1 do zdjęcia tego filipińskiego muru zdjęcie z postu powyżej z komentarzem jak było a jak jest.

Może metodą brutalnego spotkania dwu wizji biotopu Malawi znikną wreszcie aranżacyjne potworki wystroju baniaków.

Co do cyrkulacji to widzę tylko po prawej prefiltr Eheima a po lewej dól w piasku chyba z pionowego powrotu wody ????

Co do braku clearu to baniak  masz tak świeży jak rzodkiewka z Lidla więc poczekaj cierpliwie na glony, ustabilizowanie parametrów wody , jakieś pomiary pH, NO2,NO3, PO4 tylko Salifertem albo JBLem, pomiar ile wynosi prawdziwy zmierzony sik - a potem biadol że mleczność widzisz.

• Lubię to 1
Opublikowano

@Zenek24 no teraz to jest super ;) 

Tak jak Henryk pisze daj czas zbiornikowi na ustabilizowanie się parametrów a z czasem osiągniesz swoją oazę spokoju :D 

Masz w tym prefiltrze Eheima watę czy oryginalne gąbki?

Rozumiem że układając kamienie zachowałeś odstęp od tylnej szyby?

Nie zaburza tobie cyrkulacji czasem ten kamień z tyłu dokładnie ten co jest za tymi dwoma dużymi po prawej stronie?

Opublikowano
2 godziny temu, deccorativo napisał:

Zenuś chłopie uprzejmie proszę dokleić w poście #1 do zdjęcia tego filipińskiego muru zdjęcie z postu powyżej z komentarzem jak było a jak jest.

Może metodą brutalnego spotkania dwu wizji biotopu Malawi znikną wreszcie aranżacyjne potworki wystroju baniaków.

Co do cyrkulacji to widzę tylko po prawej prefiltr Eheima a po lewej dól w piasku chyba z pionowego powrotu wody ????

Co do braku clearu to baniak  masz tak świeży jak rzodkiewka z Lidla więc poczekaj cierpliwie na glony, ustabilizowanie parametrów wody , jakieś pomiary pH, NO2,NO3, PO4 tylko Salifertem albo JBLem, pomiar ile wynosi prawdziwy zmierzony sik - a potem biadol że mleczność widzisz.

Zdjęcie dodałem do #1 postu może się komuś przyda dla porównania. Napewno takiemu nowicjuszowi jak ja :P

Wylot skierowany jest na środek przedniej szyby a ten dołek powstał jak spadła mi końcówka-kolanko przy manewrowaniu:P cyrkulator ustawiony na środek do gory tylnej szyby więc chyba tak będzie ok 

Już biadolic nie będę :D poczekam cierpliwie aż wszystko się ustabilizuje. Ewentualnie będę coś delikatnie korygować 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• To że kupska nie są zbierane nie koniecznie oznacza że filtracja nie daje rady. Jeśli nie masz NO2 w zbiorniku to filtracja daje radę tylko trzeba pokombinować z ustawieniem wlotów i wylotów 🙂 Może jakiś kamień przestawić żeby lepszą cyrkulację uzyskać. Jeśli chciałbyś zmieniać pompę to ja nie bawiłbym się w szukanie tylko od razu dowalił jakąś jebao dcp 5-8tys. czy innego producenta o takiej mocy. Istotna sprawa żeby pompa miała kontroler. Wtedy sobie ustawisz moc zgodnie z zapotrzebowaniem. Ja u siebie mam pompę Aqua Nova z kontrolerem i przepływem bodajże 8000 litrów na godzinę. U mnie pompa pracuje sobie na pierwszym biegu i w zupełności to wystarcza. Ale w razie czego mam jeszcze kilka biegów w zapasie 🙂
    • Cześć. Potrzebuję porady... akwa 160x40x50. Filtracja to kubeł + gąbki w module z pompą AC2000 + druga pompa AC2000 jako cyrkulator. Ryby podrosły, trochę ich też przybyło, doszło trochę kamieni, korzeń i widzę, że filtracja nie daje rady. Zacząłbym od wymiany pompy w module na jakąś mocniejszą, bo nie wszystkie kupska są zamiatane do modułu? Jaka pompa sprawdziłaby się w takim akwa o dość sporej ilosci ryb i gęstej zabudowie?
    • Poszukuję sprawdzonego sklepu z tubami led i cała resztą do zabawy z oświetleniem tj. moduły, sterowniki i co tam jeszcze potrzebne  Polecicie coś? A może jakiś forumowy rzemieślnik
    • Wydaje się mi, że nie masz się czym martwić. Są to dość młode osobniki, pewnie cały czas stresują się. Wiele razy czytałem o takich zachowaniach, u mnie podobnie było z Acei, które może nie regularnie, ale jak były młode to często zbierały się w grupę i tak robiły. Spróbuj z zakryciem boków np. kartonem.
    • Witam tydzień temu wpuściłem do dojrzałego akwarium 375l (150x50x50) 15 sztuk Placidochromis Mdoka white lips. Wcześniej były tropheusy nie było restartu, akwarium cały czas funkcjonuje od stycznia. Przy wpuszczeniu do akwarium były 4 sztuki synodontisow, 2 dni później czyli w niedzielę wpuściłem 7 sztuk Yellow i o ile Yellowy zachowują się w miarę normalnie to Mdoki cały czas pływają w jednym rogu akwarium nerwowo. Miałem dużo gatunków z Malawi ale to pierwszy raz z non mbuna i zawsze takie zachowanie po wpuszczeniu trwało max 1 dobę. Tymczasem Mdoki zachowują się już tak od tygodnia. Jest się czym przejmować? Z rzeczy ważnych ryby normalnie przyjmują pokarm, nie ocierają się o dno. Z tej strony co pływają leci zawsze pokarm ale nawet jak nikogo nie ma w pokoju to tak pływają więc nie jest to chyba to. Być może za krótka aklimatyzację zrobiłem? Ryby od razu wlałem do pojemnika i kranikiem metoda kropelkową przez kilkanascie minut aklimatyzowalem i potem wpuściłem do akwarium oczywiście bez wody. Miałem też problem z sinicami tylko na piasku jak były tropheusy. Podmianę wody zrobiłem po 3 dniach i ściągnąłem resztki sinic z piasku. Dodam że tropheusy zachowywały się normalnie. Proszę o porady :) VID20251121184751.mp4 VID20251121184526.mp4
    • Przez miesiąc to już pewnie decyzje zostały podjęte, ale może ktoś kiedyś też będzie chciał o to zapytać. Mój narurowiec działa od sześciu lat. Planuję małą modyfikację ale nie śpieszy mi się. Moje rozwiązanie nie jest standardowe, bo jest w układzie pionowym, na ścianie i na dodatek piętro niżej niż akwarium. Koło akwarium nie było miejsca miało być cicho. Zmiany jakie mam zamiar zrobić: - wymiana pompy na sterowalną (by w razie czego przedmuchać akwarium), - rezygnacja ze śrubunków i niepotrzebnych zaworów, - zmiana zaworów na stalowe (dotychczasowe pvcu, po ok 2 latach zaczynają cieknąć, śrubunki też) - rezygnacja z korpusu na żywicę (już nie pamiętam ale jest jakiś parametr wody, który powoduje, że żywica nie działa) - rezygnacja z rotametrów i zaworów regulujących przepływ wody przez złoża biologiczne (rotametry się zatarły po roku, a zdławić przepływ przez złoża można wklejając na stałe do rury jakieś przewężenie) Przez ten czas wymieniałem tylko wkłady filtrujące i te nieszczęsne zawory. Kiedyś jak będę miał czas to opiszę całość
    • Ja od 30 lat leje prosto z baterii termostatycznej kranówę. Ważna jest temperatura i tyle. Woda RO do Malawi to przesada,  chyba że masz masakryczne parametry wody w kranie - zwłaszcza NO3. Na to trzeba uważać.    
    • Tak, do sumpa dolewam kranówkę. Więcej, nie zawsze chce mi się puszczać przez węgiel i leję prosto z kranu.
    • Czyli rozumiem, że uzupełniasz odparowaną wodę zwykłą kranówką przefiltrowaną przez węgiel i dłuższy czas nic się nie dzieje. To jest dla mnie jakaś wskazówka. Dzięki.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.