Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pomiar jak poprzednio więcej niż 30 mniej niż 60, po pomiarze podmieniłem 15% (więcej mi się nie chce dźwigać ;p) i czyszczenie prefiltrów.

Mam 30 szt. ryb od roku i 10 od pół roku, akwa 400l.

Powoli wyłania się obraz że 4 liter nie urywa ;]

Edytowane przez Rafał80
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Rafał80 napisał:

Pomiar jak poprzednio więcej niż 30 mniej niż 60, po pomiarze podmieniłem 15% (więcej mi się nie chce dźwigać ;p) i czyszczenie prefiltrów.

Wiaderkami nosisz wodę? Wstaw od razu fotę akwarium w ramach badań nad no3 oczywiście :)

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano
44 minuty temu, Pikczer napisał:

Wstaw od razu fotę akwarium w ramach badań nad no3 oczywiście

Nie w tym temacie. I tak już ostro odchodzicie od meritum. PRZYPOMINAM, tematem nie jest zbijanie NO3 podmianami, automatycznymi dolewkami, purolitami, gąbkami itp, itd... a "Naturalna denitryfikacja w akwarium - usuwanie NO3 - Brightwell Aquatics Xport NO3 Brick" który wcześniej testował @deccorativo a teraz kontynuuje kolega @Rafał80 i tego się trzymajcie.

• Lubię to 2
  • 4 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 13.01.2022 o 15:34, Rafał80 napisał:

I jak testy? Coś ciekawego się dzieje? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

U mnie chyba nie działają. Wczoraj podmiana 10%, tydzień temu wsadzony Purolite, dzisiejszy test Zooltek 20-50 NO3. Zaznaczam że podmiany robię nieregularnie  co tydzień, co dwa i mam przerybienie 31 dorosłych plus 2 podrostki. Filtry czyszczone w marcu.

Przy okazji żeby nie spamować parametry wody z wodociągów. Mam info że mieszana z 2 ujęć, z jednego chlor drugie ozonowanie. Jak wyglądają te parametry?

Screenshot 2022-08-24 08-56-59.jpg

Edytowane przez Rafał80
Opublikowano
13 godzin temu, Rafał80 napisał:

U mnie chyba nie działają. Wczoraj podmiana 10%, tydzień temu wsadzony Purolite, dzisiejszy test Zooltek 20-50 NO3. Zaznaczam że podmiany robię nieregularnie  co tydzień, co dwa i mam przerybienie 31 dorosłych plus 2 podrostki. Filtry czyszczone w marcu.

Przy okazji żeby nie spamować parametry wody z wodociągów. Mam info że mieszana z 2 ujęć, z jednego chlor drugie ozonowanie. Jak wyglądają te parametry?

Screenshot 2022-08-24 08-56-59.jpg

Dzięki za odpowiedź. Pewnie na pełen sukces musi się złożyć mnóstwo różnych czynników na które pewnie i tak nie mamy wpływu. 

Ja u siebie eksperymentuje z  innymi, ale podobnymi cudami i chyba działają. Albo mi się tak wydaje :) Może kiedyś je opisze jak ktoś będzie chciał. 

Opublikowano

Wydaje mi się że robotę robią podmiany. tzn jeśli robisz regularne i duże podmiany to może się wydawać że cuda działają. Ja jestem leniwy i z podmianami różnie więc cuda nie działają ;]. Wsadziłem więc purolite normalnie do prefiltra - działa.

Opublikowano
W dniu 24.08.2022 o 22:51, Pikczer napisał:

Ja u siebie eksperymentuje z  innymi, ale podobnymi cudami

Co to za cuda? Temat jak dla mnie nierozwikłany, ale tak działają a raczej nie działają wynalazki.

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, piotriola napisał:

Co to za cuda? Temat jak dla mnie nierozwikłany, ale tak działają a raczej nie działają wynalazki.

U mnie coś działa w tym całym bałaganie ale nie wiem co. Oczywiście bakterie, ale na jakich mediach najlepiej to nie mam pojęcia. Znajdę chwilę to opisze wszystko w osobnym temacie. Może się to komuś przyda jako punkt odniesienia do zakupów " cudów" :)