Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, deccorativo napisał:

xport-no3-brick.jpg.97241bd6d50da5061e6d5a41e9a9293f.jpg

To nie jest biopolimer typu NGBC czy TMBT - to jest naturalna biologiczna denitryfikacja w naszych akwariach.

To coś w kształcie cegły zastępuje 20m 1/4" węża z pompką czyli denitryfikator wężowy.

Tajemnica działania tego denitryfikatora bezpośrednio w natlenionej wodzie w akwarium tkwi w jego składzie oraz ogromnej powierzchni porów tego złoża. 20x większej od typowych ceramik przy zachowaniu przepływu mimo takiej grubości. 

Jeśli Matrix ma 700m2 na litr to ta cegła w 1 litrze ma powierzchnię dla bakterii równą  14000m2 .

Producent cegły zaleca jedną na baniak 3800l :D

Umieszczona więc bezpośrednio na dnie sumpa, czy kaseciaka ale bez wymuszonego przepływu przez nią wody - po prostu sobie leży w płynącej wodzie prowadzi denitryfikację na ogromną skalę , na taką by denitryfikacja  usuwała cały NO3 z akwarium.

Proszę zobaczyć film z tego linku

https://www.marinedepot.com/Brightwell_Aquatics_Xport_NO3_Plate_Bio_Filter_Media-Brightwell_Aquatics-BW01681-FIFMBO-vi.html

http://brightwellaquatics.com/products/xport_no3_brick.php

Nitryfikacja i denitryfikacja w wodzie słodkiej i słonej to te same bakterie i te same zasady bologiczne , więc jeśli działa w wodzie słonej będzie także działało u nas.:D

Można to kupić na amazonie, ale nie wiem jak z wysyłką do Polski, może i na ebayu jest?.

https://www.amazon.com/Brightwell-Aquatics-XPBRICBIO-Aquarium-Treatments/dp/B01M5E1OJM/ref=sr_1_fkmr0_1?ie=UTF8&qid=1503471370&sr=8-1-fkmr0&keywords=Xport+NO3+Brick

81TrztzOqjL._SL1500_.thumb.jpg.ab45f3cd79aadd7c2623118d27f58a76.jpg

Firma Brightwell Aquatics  produkuje też złoża do nitryfikacji  czyli usuwania NH3 i NO2 o powierzchni 20x większej niż typowe ceramiki typu Matrix więc odpowiednio 20x mniej można użyć do akwarium.

Występuje też w formie płyty , myślę że ta cegła z podstawkami by i od spodu woda mogła ją opływać odpowiednio docięta piłką do drewna i  umieszczona  na dnie dowolnego  kubła ale poza koszami by woda ją tylko opływała a druga płyta Xpot Bio umieszczona ciasno w koszu czyli z wymuszonym przepływem dla nitryfikacji da "dowolnej wielkości akwarium samograja "  bez podmian i  stale z NH4=0, NO2=0 NO3=0 .

Oczywiście pozostaje rozum akwarysty który podpowiada że jednak warto od czasu do czasu odświeżyć wodę;) by tylko dolewki odparowanej nie doprowadziły do betonowej wody  i być może padania ryb tak jednej na miesiąc.

Także nowy pochłaniacz PO4 firma produkuje.

Nareszcie coś dla mojego kolegi @wojtekr  teraz powinie być usatysfakcjonowany.:D ma sumpa i 1000l wody w systemie więc może pomyśleć nad wrzuceniem cegły do sumpa.:D

witam dobry pomysł ,czy mona to podzielić na parę kawałków ,np na 5  jeden by kupił, reszta by kupiła te części podzielone zobaczymy efekty :)

Opublikowano
1 minutę temu, eazeo83 napisał:

W opisie produktu pisze wyraźnie że lepiej tego nie dzielić.

It is prudent to use a whole brick even in smaller systems down to about 50 U.S. gallons.

żartowałem z tym dzielenie cegły ze względu na wysoki koszt a koledzy na prawdę poszli na minimalizację kosztu.

Jeszcze trzeba przed cegłą dać dodatkową superfiltrację tej wody co ma kapać na cegłe np wata w filtrze liniowym 2" by się pory w cegle nie zapchały zbyt szybko.

Opublikowano

Pisząc, że "nie ma nic za darmo" raczej chodziło mi nie o kasę, która też tutaj jest istotna, ale o to ile można zyskać a ile stracić z tą cegłą.

Tak na szybko wyczytałem, że rekomendowane jest używanie gąbki czy innego drobnego filtra mechanicznego, czyli pewnie pyli :-). 

Jeszce jeden z komentarzy jest taki, że ktoś używa tego w 600l baniaku morskim, zaczęło mu działać po 10 tygodniach, a po 4 miesiącach przestało. Producent zapewnia 4-8 miesięcy. Produkt działa, czyli można polecić, ale mało ekonomicznie wychodzi.

Napisałem zapytanie, czy rekomendowaliby to w wodzie słodkiej i czy są jakieś porzewwskazania. 

Inny producent biopolimerów na takie pytanie odpowiedział mi, że jak mam problem z azotanami w wodzie słodkiej to raczej mam iść w stronę RO niż biopolimerów. Chodziło głównie o odpieniacz białek.

Opublikowano

Czekamy więc na odpowiedz producenta  ale nie mieszałbym do tego tematu żadnego biopolimeru.

Na samym początku napisałem - ta cegła to nie jest biopolimer to jest superporowata ceramika - taki Matrix-x10.

Miałem na przestrzeni 50 lat kilka razy różne denitryfikatory naturale i wężowe i na keramzycie i zawsze z naturalnej denitryfikacji leci woda mętna i z farfoclami i dlatego zapychała te zaworki regulujące kapanie na wylocie przez co stale trzeba było to regulować  - więc tu będzie tak samo, allleeee Wojtku zanim ta woda z denitryfikacji w środku cegły wyleci to musi pokonać jeszcze kilka centymetrów warstwy zewnętrznej więc się oczyści i w tym tkwi prawdopodobnie jej 8mio miesięczny żywot - zatka się  farfoclami i syfem z wody i klapa. Nie wypłuczesz ani nie wyciśniesz jak gąbkę.

Ale  w moim przekonaniu nie będzie ani pylić ani syfić do wody .  Co do ruszania denitryfikatora naturalnego w słodkiej wodzie ( o morskiej nie piszemy i nie powołujemy się)  to rusza ona w ciągu 1-2 tygodni ale rozpędza się jeszcze następne 1-2 więc po tym czasie musi być mierzalny efekt w akwarium.

Opublikowano

Ze warto pisać na forum przekonałem się sam.

Wczoraj otrzymałem  od firmy Coral House takiego maila.

cyt

W dniu 26.08.2017 o 22:40, sklep@coralhouse.pl pisze:

Witam,
Zauważyliśmy że zrobiło się duże zainteresowanie produktem
Aby zachęcić do zakupów i aby ceny były lżejsze dla akwarystyki słodokwodnej .
Udostępnimy 15 % rabatu na markę Brightwell Aquatics.
Prosiłbym umieścić informację na forum.
Jeśli będą Państwo zainteresowani innymi produktami tej marki proszę o informacje.
Pozdrawiam
Konrad Sokalski
CoralHouse

W dniu 2017-08-27 18:03, Henryk Ośko napisał(a):

Bardzo dziękuję w imieniu rzeszy akwarystów z forum Malawi  za
udzielenie upustu na produkty tej firm.

Informację o waszej deklaracji umieściłem na naszym forum.

mam nadzieję że dotrzymacie słowa i udzielicie upustu - forma jak to
wykonać z poziomu waszego sklepu - do uzgodnienia.

Panie Konradzie zasugeruję Zarządowi nawiązania wzajemnej współpracy z forum Malawi.

Pozdrawiam

Henryk Ośko

Dziękuję za informację .
Za 2 tygodnie nasza strona zostanie zmieniona .
I każdy kto zostanie zgłoszony otrzyma na stałe rabat.
Jeśli będzie zainteresowanie ze strony akwarystów to również dołożymy się na wsparcie Forum
Pozdrawiam
Konrad Sokalski

i co wy na to ???

Nie tylko upust 15% na cegłę ale ta firma ma wiele ciekawych produktów dla nas słodkowodnych np na to 1000% lepsze ponoć od Phosguard Seachema.

https://www.coralhouse.pl/brightwell-aquatics-xport-po4-cubes-250ml

https://www.coralhouse.pl/aqua-nova-n-rmc-3000

A może Zarząd spróbuje rozmów z nimi na temat współpracy? 

• Lubię to 3
Opublikowano

Bardzo ciekawy pomysł, myślę o cegle dla ubogich. I to może się udać. Kiedyś opisywano ten proces pod nazwą Annamox NA 2002 nr 31 z tą różnicą ze przebiegał w większej temperaturze. Istotny jest zapewne przepływ przez cegłę, muszą powstać tam bakterie beztlenowe. Jeżeli proces nitryfikacji zaczyna działać po 30-40 dni , na efekt denitryfikacji trzeba poczekać. Proces annamox opierał się na niedotlenieniu środkowej części złoża, to samo można uzyskać przez bardzo mały przepływ przez tą cegłę. Jest to logiczne i uważam że może działać.

Opublikowano
Godzinę temu, piotriola napisał:

Jest to logiczne i uważam że może działać.

Też tak myślę tylko cegły raczej nie można dzielić bo przy mniejszej powierzchni zniknie obszar beztlenowy. Ciekawe czy zadziałałoby położone na dnie akwa , dobrze natlenione będą zewnętrzne ściany cegły ale w środku powinna się utworzyć większa strefa beztlenowa. Druga sprawa to dostarczanie "węgla" który jest potrzebny do denitryfikacji i tu raczej w cegle go nie ma bo producent zaleca dodawanie Brightwell Aquatics Reef Bio Fuel.

Opublikowano

I to mnie martwi dolewanie do akwarium chemii. W procesie o którym pisałem trzeba spełnić kilka wymogów aby proces zadziałał. Bakterie beztlenowe rozwijają się wolniej w procesie annamox  trwa to 200 dni, tylko tam nie używano pożywki Brightwell Aquatics Reef Bio Fuel.
Zapomniałem dodać , moje uznanie za uzyskanie rabatu decco ;)

Opublikowano
17 minut temu, piotriola napisał:

I to mnie martwi dolewanie do akwarium chemii. W procesie o którym pisałem trzeba spełnić kilka wymogów aby proces zadziałał. Bakterie beztlenowe rozwijają się wolniej w procesie annamox  trwa to 200 dni, tylko tam nie używano pożywki Brightwell Aquatics Reef Bio Fuel.
Zapomniałem dodać , moje uznanie za uzyskanie rabatu decco ;)

To żadna moja zasługa - firma Coral House  i jej właściciel Pan Sokalski sam się do mnie zgłosił z taką propozycją.

Zaskoczyło mnie że ma czas i mu się chce czytać  nasze forum.:D

Co do procesu Anammox to on występuje w przyrodzie ale nigdy w akwarium - bo wymaga warunków beztlenowych a u nas w 10cm czy nawet 50cm warstwie podłoża takie nigdy nie wystąpią.

Proces Anammox został odkryty zupełnie nie dawno i dotyczy obiegu azotu w morzach i oceanach a także jezior bardzo głebokich np. Malawi.:)

U nas w baniakach co najwyżej możesz stworzyć  warunki nisko-tlenowe i konwencjonalny proces denitryfikacji - tu   pokazany cały obecnie obowiązujący schemat obiegu azotu w przyrodzie.

A tu w warunkach nisko-tlenowych denitryfikacja czyli NO3 -> NO2 -> NO -> N2O -> N2 i to zaczyna się po tygodniu więc zupełnie szybko.

cykl-azotowy.jpg.861bd40c9e180f3d7ba4c4e00efe0d49.jpg

Że tak jest sprawdzałem i każdy u siebie to może sprawdzić - zakręcana fiolka od testu JBLa  - wrzucić jedno ziarenko cukru pod wodą w akwarium nabrać wody i pod wodą zakręcić by nie pozostało nic powietrza owinąć folią alu by było ciemno i pozostawić na 7dni - otworzyć i pomierzyć NO3 - będzie 0 nawet ja w baniaku było wysokie.

19 godzin temu, eljot napisał:

Druga sprawa to dostarczanie "węgla" który jest potrzebny do denitryfikacji i tu raczej w cegle go nie ma bo producent zaleca dodawanie Brightwell Aquatics Reef Bio Fuel.

Tu się z Darkiem zgadzam  ale po pierwsze nigdy nie znamy jakimi zasobami dostępnego węgla dysponujemy w naszym konkretnym baniaku. Nasze Malawi raczej mają go pod dostatkiem . Nie wiemy też czy ta cegła nie zawiera węgla bo producent przyznaje się do dodatku aragonitu by nie zablokować procesu nitryfikacji i denitryfikacji wysokim stężeniem kwasu azotawego co czasami doświadczamy przy startach baniaków i wysokich poziomach NO2.

Producent zaleca stosowanie węgla do intensyfikacji procesu - nie zawsze jest to potrzebne np nasz kolega @RomanoLindano ma denitryfikator na wężu i 0 NO3 w baniaku bez dodawania chemii.

Zresztą co wy wygadujecie - jaka tam chemia:(.  3 kropelki wódki zabrane z twojego kieliszka 100tki - przecież to żadna chemia.:D

Tak jak ze startem nitryfikacji każdy ma swoje doświadczenia i róznie to bywa tak samo jest z denitryfikacją bo to bakterie i potrzebują identycznych proporcji C/N/P = 301/16/1

więc węgla najwięcej by to sprawnie przebiegało.

19 godzin temu, eljot napisał:

Ciekawe czy zadziałałoby położone na dnie akwa , dobrze natlenione będą zewnętrzne ściany cegły ale w środku powinna się utworzyć większa strefa beztlenowa.

Ale ten Darek jest przewrotny - " kaseciak czarna cegła " mu przeszkadza - ale taka żółta Xport NO3 Brick na piasku już nie.

Ale ma chłop rację ładnie ukryta cegła za kamieniami może załatwić całą filtrację biologiczną w akwarium 3000l czyli i nitryfikację na powierzchni cegły i denitryfikację wewnątrz cegły. Pzostaje tylko jeden szkopuł - szybko się zapcha fruwającym syfem - producent zaleca przed cegłą jednak prefiltrację .

Pozostaje więc w akwarium tylko AqC 2000  z gąbką dmuchający na cegłę. Kubła ani narurowca nie ma ??? no już do tego doszło???

jest pierwszy odważny czy czeka na upust ?