Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wtedy robiłeś za mało, teraz robisz za dużo. Tyle ode mnie. Zgodnie z życzeniem

1 godzinę temu, Dziubek napisał:

daj spokój i nie mieszaj w temacie.

znikam z tego tematu. Powodzenia.

Opublikowano (edytowane)

Dziś PO4 wyszło na moje oko jakieś 0.15, spodziewałem się sporo więcej...

IMG_20171026_085116408.jpg

IMG_20171026_085108777.jpg

dałem kolejna dawkę 9ml

Edytowane przez Dziubek
Opublikowano

Działałeś ani za mało ani za dużo - jak sam raz i jak było potrzeba :)

No i po strachu.  Tak właśnie działa amerykański atrament.:D

Zapewne za 2 dni już wyjdzie ci żółty kolor jakiego nie ma na skali i to będzie koniec  na teraz.

Potem raz na miesiąc kontroluj testem bo i tak ci się po 2 latach test przeterminuje  i w razie wzrostu PO4 stosuj atrament.

Nurzańce jak masz powinny lepiej rosnąć, a jak ich nie masz to spróbuj może ryby pozwolą.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

w ciągu 1,5 godziny musiałem o cztery biegi zmniejszyć pompę, bo zasysała powietrze, w sumie na dwie dawki atramentu spadł poziom wody w komorze pompy (28 cm x 10 cm) o jakieś ~3 cm, po pierwszej dawce ~1,5 cm, po wypłukaniu gąbek zmętnienie wróciło.

nie mam nurzańców, mam anubiasy, nad nurzańcami pomyśle :D 

Opublikowano

Zawsze po płukaniu gąbek w kaseciaku pojawia się chwilowe zmętnienie -  a po zastosowaniu atramentu szybko spada lustro wody w komorze pompy bo gęsta gąbka wyłapuje ten związek fosforu co się wytrącił więc można od razu usunąć z obiegu płucząc gąbkę.

No i fajnie - doszedł ci następny ładny kolor - soczysty zielony:)

W zasadzie nie mam co dalej ci radzić  - ryby pływają parametry wody miodzik teraz z czasem pomyśl o lewitacji ryb i życzę ci powodzenia w hodowli.

• Dziękuję 1
Opublikowano
23 godziny temu, deccorativo napisał:

W zasadzie nie mam co dalej ci radzić 

Coś może jednak jeszcze :)

Mam taki nalot na szybie od kiedy zrobiłem podmianę przed dodaniem atramentu... Z każdym dniem ten nalot jest bardziej widoczny, usunąłem go z przedniej szyby (zamienił się w białe farfocle, gluty...) To się pojawiło od najniższego poziomu wody w górę, i było na wszystkich pionowych elemtach, usunąłem z lewej bocznej i przedniej, zostało na prawej bocznej szybie, na tle i kaseciaku, co to jest?

To zeskrobanie z szyby czyli farfocle zniknęły, znaczy nie ma tego ani w akwarium, ani na gąbce w kaseciaku czyli się rozpuściło.

IMG_20171027_113809745.jpg

Opublikowano

A to już proza życia w Malawi - glony . 

Świadczy że baniak żyje nie tylko rybami, ale i biologią bakteryjną oraz bogactwem glonów i tym co wytrąciłeś z tego PO4 .

Dobry skrobak magnetyczny i do dzieła.

Jak kupisz skrobak taki z nożykiem to zobaczysz jak to coś ryby jedzą - u mnie jest to po zeskrobaniu zielone i to ulubiony przysmak moich tropheusów.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, deccorativo napisał:

A to już proza życia w Malawi - glony . 

dziwne te glony, bo koloru białego

21 godzin temu, deccorativo napisał:

Dobry skrobak magnetyczny i do dzieła.

skrobakiem strasznie szybę podrapałem, teraz tylko karta VISA

W dniu 26.10.2017 o 10:04, deccorativo napisał:

Zapewne za 2 dni już wyjdzie ci żółty kolor jakiego nie ma na skali i to będzie koniec  na teraz.

wyszedł kolor wody znaczy przezroczysty, kółko najniższe we wzorniku... nie żółty... dać jeszcze atrament czy już niech tak zostanie?

IMG_20171028_091912712.jpg

Edytowane przez Dziubek