Skocz do zawartości

Cyrkulacja 300L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu zapodałem sobie cyrkulator (pompa) 1300L/H i zaobserwowałem zbierające się odchody w jednym miejscu (wcześniej walały się po całym akwa).
Schemat obiegu wody jest na zdjęciu. Zielone to cyrkulator, niebieski wylot z filtrów, czerwone zasys. Na obecny czas bez problemowo mogę zmienić położenie pompy i środkowego wylotu (obrót o 180*) Reszta raczej pozostaje bez zmian z racji na komplikacje (szklane rurki)

Macie jakieś sugestie na pozbycie się kupek? ;)

1112.jpg

Opublikowano

W tym układzie spróbuj dać cyrkulator na prawą boczną ścianę z przodu, a wylot skieruj wzdłuż przedniej szyby. Aby dmuchał w lewo

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Minęło już trochę czasu i co bym nie robił to i tak srak jest pełno.
Czerwony zasys, niebieski wylewka, zielone cyrkulator, czarne gwiazdki wiadomo :D Wielkość znaczków sugeruje ich moc.
Tam gdzie cyrkulator tam najwięcej srak. Powoli myślę o dołożeniu jeszcze jednego czynnika - AqC2000 z prefiltrem eheim. Pytanie gdzie go dać by coś to dało. Ponoć dwa cyrkulatory po przeciwnej stronie robiące wir to dobry pomysł - co myślicie? :D

333.jpg

Opublikowano

Witaj ;)

Jeśli planujesz zakup Aquael 2000+prefiltr Eheima to sugerował bym zamontować go po tej samej stronie co falownik czyli tam gdzie jest najwolniejszy ruch wody...W ten sposób wszystkie zanieczyczenia trafią w jego zasys.

Oczywiście nie możesz zrobić pralki w akwarium bo wtedy odchody będą go mijały bokiem...