Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heh :D dobrze czytałaś.

Wapień w Malawi nie wygląda naturalnie. Oglądając filmy z jeziora Malawi, zauważysz jednolite monolity skalne, a nie dziurawe kamienie. Chcąc odwzorować chociaż w jednym procencie biotop warto w aranżacji umieścić bryły kamienne. Jeśli przejrzysz galerię zauważysz kamienie z rodzaju serpentynitu jak i nasze zwykłe polne kamienie zwane otoczakami. 

Opublikowano

@Anusia z tego co piszesz wynika dużo prawdy bo ten kamień mało ma wspólnego z naszym biotopem w sumie tak jak każdy inny który posiadamy u siebie w zbiornikach,ale nasze mają bardzo podobne kształty do tych co występują w jeziorze i zapewne większość właśnie wybiera otoczaki czy np.serpentynit i inne tego typu kamienie w kształcie brył itp żeby odwzorować tym samym jak najbardziej naturalną aranżację jaką mają te ryby w jeziorze...

Oczywiście wszystko sprawa gustu ale ''osobiście'' nie polecam wapienia z tego względu że moim zdaniem(może brutalnie to zabrzmi :P )  jest to najbardziej kiczowaty kamień którego możemy użyć w aranżacji akwarium pomijam już łupek i budowle w stylu garażowym... Wapień to jedno wielkie siedlisko syfu(podniesiesz potem kamień to zobaczysz ile syfu wpada w jego otwory) do tego jego ostre krawędzie mogą pokaleczyć rybki a co gorsze ryby mogą się w nim zaklinować(widziałem już takie przypadki)...

Opublikowano

Otoczaków mam przesyt po aranżacjach w akwariach roślinnych. Serpentynit wydaje się ciekawszy. Zależy mi na tym żeby akwarium było przede wszystkim dla rybek ale też i ciekawe wizualnie, dlatego pytam i staram się znaleźć kompromis. Czy wapień jest kiczowaty? Może trochę tak, choć ładnie ułożony...Pewnie to jest tak jak z akwarium roślinnym. Na początku też zupełnie co innego mi się podobało:)

Opublikowano
27 minut temu, Anusia napisał:

Czy wapień jest kiczowaty? Może trochę tak, choć ładnie ułożony...Pewnie to jest tak jak z akwarium roślinnym. Na początku też zupełnie co innego mi się podobało:)

Sama widzisz że wszystko jest sprawą gustu :) 

Napisałem tylko swoje zdanie w tym temacie a co włożysz za kamień do zbiornika to już twoja wola ;) 

Opublikowano

Ja ma 2 kamienie filipinskie na razie zle nie wyglądają,dopiero rok jestem Malawitak jak koledzy wyzej pisali brud się zbiera okropnie, za kazdą podmianą wody podnoszę i czyszcze z gówienek :)

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka