Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Anusia napisał:

Mam pytanie jeszcze o filtrację. Czy eheim 2226 połączony szeregowo z HV 602 by nie wystarczył?

Już ci to pisaliśmy.

2226 ma pompę 950l/h więc na pusto bez niczego sika tak  650l/h , jak tam włożysz 0,5-1 litr ceramiki i więcej nie trzeba to będzie leciało 550-600l/h i jako biolog to doskonały rezultat do 240l baniaka Malawi.

Jak do tego podłączysz  jako prefiltr -mechanik na ssaniu kubła ten HW602 z zaworami jak szerokość twojego paznokcia u najmniejszego paluszka to sik spadnie o połowę do 300-400 l/h  a wtedy nie ma mowy o filtracji mechanicznej do 240l baniaka.

Ponieważ ja nie widzę róznicy czy otwierać co 1-2 tygodnie ten badziewiasty chiński HW ( poszukaj opinii o jego wykonaniu) czy Eheim z doskonałymi uszczelkami to już spróbowałbym na twoim miejscu dać do Eheima gąbkę i watę na wierzch i ten układ przetestować jako mechanik i biolog w jednym - tak zresztą został ten kubeł zaprojektowany.

Jeśli nie będzie miał siły by cyrkulacją wody podsuwać odchody pod zasys to dasz mały cyrkulator np Sobo WP 300M i wtedy na pewno zgarnie wszystko pod zasys kubła.

Mechanik w Malawi 240l musi sikać w realu co najmniej 1000l/h bo takie mamy realia z naszymi rybami-świnkami - no takie przepiękne brudasy są i już.

W roślinnym w ogóle taki problem nie występował - a u nas doświadczenie tak uczy.

Opublikowano

No i super. O to mi chodziło;). Uważam że eheimy to najlepsze filtry i chyba wolę pokombinować z cyrkulatorem niż dodawać drugi kubeł jako mechanik. Dziękuję:)