Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za miłe słowa :)

Godzinę temu, bakus_44 napisał:

Spoko- dużo kamieni :D

@bakus_44 przyznam się, że trochę wzorowałem się na Twoim aranżu. Trochę mniejsze mam głazy ale wyszło nieźle.

Problem mam z piachem, kupiłem kraisel 098 i niedoczytałem się, że jest 0,1-1,2mm i strasznie drobny jest. Boję się, że będzie się cały czasu unosił. Zastanawiam się czy płukać i go wrzucać czy szukać inny.  

Czy 099 byłby lepszy, tylko że na miejscu go nie mam, musiałbym podjechać do castoramy  lub obi, tylko czy warto? A może coś jeszcze innego?

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, patec napisał:

niedoczytałem się, że jest 0,1-1,2mm i strasznie drobny jest. Boję się, że będzie się cały czasu unosił. Zastanawiam się czy płukać i go wrzucać czy szukać inny.  

..póki masz wszystko na wierzchu to zmień .Najlepiej na 0.8 -1. 2 mm . Ten co masz może pylić ale nie musi. Jeżeli masz dużo 0.1 to jest ryzyko. Potem będziesz siedział i się denerwował;)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Bardzo ładny aranż! :) 

Co do piasku to póki go nie masz jeszcze wsypanego do akwarium to bym albo poszukał innego,albo przesiał obecny żeby pozbyć się drobinek...

Może poszukaj piasku mieszanej granulacji w pobliskiej żwirowni...

Opublikowano (edytowane)

Mam z pobliskiej żwirowni i jest strasznie żółty.  Może poszukam jeszcze, może kopią w innym miejscu i ma inny kolor. 

A macie jakiś sprawdzony sposób na odsianie drobnicy? Mi tylko przychodzi do głowy podprowadzić sitko żonie z kuchni. Ale to mozolna robota.

Edytowane przez patec
Poprawienie literówki
Opublikowano
7 godzin temu, patec napisał:

A macie jakiś sprawdzony sposób na odsianie drobnicy?

W trakcie płukania małymi porcjami najdrobniejsze frakcje będą się unosić w wodzie, zlewając wodę pozbywasz się ich. Ja robiłem tak: miska, do niej niewielka ilość piasku (nie wiem, może jakieś 3 kg), silny strumień z prysznica, drugą ręką mieszanie. Potem miskę w obie ręce i ruchy okrężne, tak żeby spowodować uniesienie się się drobnicy i zanieczyszczeń i w ostatnim etapie wylanie tego. I tak 3-4 razy każda porcja. Upierdliwe i dość długotrwałe, ale pozwala dokładnie wypłukać te najdrobniejsze frakcje i zanieczyszczenia. W przesiewanie bym się nie bawił.