Skocz do zawartości

240 litrów dla żony :)

michal_n

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, michal_n napisał:

No to jest fajna rybka ten dileptos. A da się to gdzieś kupić? Patrzyłem po ofertach tych hodowli co znam to krucho jakoś... 

Poszukaj w hodowlach które są partnerami naszego forum...

A może Pseudotropheus johannii?

Lub druga opcja która oświetliła by tobie zbiornik razem z harą oraz rdzawym to

Labidochromis Caeruleus Nkhata Bay lub Labidochromis Caeruleus Yellow?

6 godzin temu, michal_n napisał:

TanMal nie ma oferty w sieci, czekam na maila od nich. 

A czy M. chipokae by się nadawał? 

Jakoś mi się te podłużne paski spodobały :)

pozdrawiam i dzięki za cierpliwość. 

Michał 

Chipokae to już waga ciężka, nie polecam do takiego zbiornika. 

No to chipokae odpada. 

Ten dileptos jest w Tan-Mal dostępny więc chyba na takiej obsadzie stanie:

Iodotropheus sprengerae

M. dialeptos gome 

L. caeruleus Nkhata Bay

Jakieś ostatnie uwagi? coś jeszcze zmieniać czy Waszym zdaniem to się jakoś nada?

Liczebności to dla małych ryb jakieś większe stadka  np koło 10 i potem redukować czy raczej mniejsze?

Pozdrawiam

MN

9 godzin temu, michal_n napisał:

No to chipokae odpada. 

Ten dileptos jest w Tan-Mal dostępny więc chyba na takiej obsadzie stanie:

Iodotropheus sprengerae

M. dialeptos gome 

L. caeruleus Nkhata Bay

Jakieś ostatnie uwagi? coś jeszcze zmieniać czy Waszym zdaniem to się jakoś nada?

Liczebności to dla małych ryb jakieś większe stadka  np koło 10 i potem redukować czy raczej mniejsze?

Pozdrawiam

MN

Cieszę się, że udało się znaleźć dialeptosy. 

Jest tylko mały problem- Melanochromis dialeptos jest roślinożercą, a Labidochromis caeruleus jest mięsożercą. Nie powinno się łączyć gatunków o skrajnie odmiennych preferencjach żywieniowych. Może jednak wersja z harą byłaby lepsza, czyli:

M. dialeptos

I. sprengerae

C. hara

Możemy coś jeszcze pokombinować, jeśli nie jesteś przekonany do hary. 

43 minuty temu, przemo-h napisał:

Cieszę się, że udało się znaleźć dialeptosy. 

Jest tylko mały problem- Melanochromis dialeptos jest roślinożercą, a Labidochromis caeruleus jest mięsożercą. Nie powinno się łączyć gatunków o skrajnie odmiennych preferencjach żywieniowych.

Moim zdaniem Labidochromis caeruleus jest na tyle elastycznym mięsożercą że spokojnie poradzi sobie na diecie wszystkożerców...

Co do Melanochromis dialeptos to zdaje mi się że nie jest to ryba typowo roślinożerna a pryfitonożerna gdzie również podstawą ich diety są drobne bezkręgowce itp...Oczywiście większość diety tego gatunku bazuje na glonach...

Jeśli jednak kolega @michal_n chciałby bardziej pokreślić żółty akcent w swoim zbiorniku to dobrym wyborem zamiast Labidochromis caeruleusa byłby Chindongo saulosi...

Czyli M. dialeptos + I. sprengerae + Ch.saulosi byłoby najlepszym rozwiązaniem...

Cześć

dzięki za zwrócenie uwagi na ten ważny fakt, czytam i czytam i w końcu umknęło.... 

A co do tych dialeptosów to w sumie to mam pytanie bo co do nich to podobają mi się w sensie wielkości, pasków i charakteru ale zdjęcia dostępne w necie to nie rzucają na kolana... one rzeczywiście są takie mało wyraziste i szaro-bure? Czy bardziej jak ich więksi kuzyni?  Bo może najprościej to będzie z tych pasków podłużnych zrezygnować :) (sam nie wierzę co piszę, hardcorowy biotopowiec dobiera ryby według kierunku pasków.... ehhh.. życie... jak w kawale "Sorry Winetou, ale biznes jest biznes")

Bo jak by się okazało, że te dialeptosy to tak mało atrakcyjne są to pewnie zamiast nich wezmę coś tradycyjnego (niebieskie samce i żólte samice i jakoś bedzie :)

Wiesz z każdą rybą jest tak że wszystko zależy od naszego gustu.Jednym ten gatunek się bardziej podoba a innym mniej ;) 

Dla mnie osobiście Melanochromis dialeptos ma bardzo ładne samiczki bo samiec jakoś mi nie podchodzi więc sam widzisz jak jest :) 

Wszystko zależy od światła, wystroju itd. Tutaj pokazany jest w odpowiednio urządzonym akwarium. Jak dla mnie piękna ryba, zarówno samiec, jak i samica, ale rzecz gustu. Na pewno ciekawy gatunek, ponieważ nie często gości w naszych akwariach. W dodatku temperamentem i wielkością bardzo dobry wybór do takich zbiorników. W połączeniu z I. sprengerae i jakimś terytorialnym gatunkiem miałbyś bezproblemową obsadę. 

Saulos, którego zasugerował @egon44też jest bardzo dobrym wyborem jako ten terytorialista. Przy okazji dietą nie trzeba się w ogóle przejmować. 

Najlepiej jednak zapoznać się dokładniej z poszczególnymi gatunkami, które cię interesują (jeśli wciąż nie jesteś pewny), zrobić sobie listę i zapytać tutaj. My zweryfikujemy czy jest wszystko ok. 

Myślę, że żółte samiczki Msobo fajnie będą kontrastować z samiczkami Hary. Dam się zastanawism nad dodaniem ich do mojego akwarium. Żółty bardzo rozświetli ci obsadę a auratusy hak i dialeptosy jednak tego żółtego mają za mało.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka