Skocz do zawartości

160 L Pseudotropheus saulosi i no właśnie ....

Revel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnie kilka nocy spędziłem na szperaniu po forach itp. Nie znalazłem tego czego szukałem… Wiec pisze tutaj.

Przymierzam się do 160 L Aqua 100x40x40. Generalnie saulosi najlepiej trzymać jako jeden gatunek, ale zawsze się znajdzie ktoś uparty ( ja) i z żyłką do kombinowania, co jeszcze mogę tam wpuścić, niewielkiego, zajmującego górne partie, nie pyszczakowatego :)

Koniecznie chce mieć roślinki i pytanie, rybki zostawią je w spokoju czy po prostu je przeorają, czy istnieje szansa ze samiec zajmie rewir przy dużej roślince zamiast przy skałach/kamykach?

Wiem, że w ich naturalnym środowisku jest raczej oto trudno, ale wole zapytać.

Aha i jeszcze jedno, co jest lepsze drobny żwir czy piasek ?

- Jeśli faktycznie czytałeś to znasz odpowiedz na te pytania. Rośliny masz raptem dwie które jakimś cudem mogą przeżyć nurzaniec i anubians..

- Co do niepyszczakowatej ryby to raczej niemożliwe, a samice saulosi pływają raczej w górnych partiach.

- Jeśli chodzi o rewir to musisz już zapytać samca:) ale wątpie żeby się z tego cieszył:)

- Piasek tylko i wyłącznie

Tak , czytałem, wszędzie pisze nie i koniec ;) bo tak jest lepiej , ale ja się pytam ( taka moja natura ) co można tam wciepnąc by mogło przeżyć i nie zostało potraktowane jak prowiant.

Dodam że szklane ozdobne rybki to jednak nie to czego szukam ;)

Widzę, że chciałbyś tak trochę Malawi i SA razem (tylko czarnych wody nie róB):wink:

- o niepyszczakowych obsadach jest trochę na forum, ja nie popieram

- o roślinach się nie wypowiem, bo cieszę się, że ich nie mam w Malawi.

- jak dobrze zbudujesz tło i dekoracje to ryby będą pływały w różnych partiach, a o akwarium z saulosi na pewno nie można powiedzieć, że jest „puste”.

- u mnie samce wybierają tylko groty skalne, wątpię żeby któryś wybrał sobie rewir pod roślinką(grzybkiem) :wink: jeśli przy niej nie będzie kamieni itp.

Pomyśl dobrze czy na pewno nie chcesz jednogatunkowego, a przynajmniej spróbuj - polecam :)

Hej

1. To nie jest kwestia tego że saulosi najlepiej trzymac jako jeden gatunek, tylko tego że w tak małym akwarium raczej powinno sie trzymac tylko jeden gatunek. A że saulosi sa do tego jednym z najwdzięczniejszych gatunków (chociażby z uwagi na bardzo wyraźny dymorfizm płciowy) to i najczęściej sa wybierane jako obsada niewielkich akwariów z biotopem malawi. Zdecydowanie odradzam Ci łączenie biotopów i trzymanie wraz z pyszczakami innych ryb. a) pyszczaki maja spory temperament i innym rybom może byc ciężko z nimi wytrzymać ; B) pyszczaki z malawi potrzebuja dość specyficznych parametrów wody i innym gatunkom niekoniecznie to odpowiada ; c) trudno dobrać dietę odpowiednią dla pyszczaków i ryb z innych biotopów. Dlatego jeżeli już się upierasz i masz żyłkę do kombinowania to raczej spróbuj dołożyć coś z tego biotopu. zdecydowanie powinien byc to jakiś spokojny gat (rdzawe, yellow) i raczej oba gat w haremach po 1 samcu + 3 samice

2. Co do roślinek to sa dwie szkoły - falenicka i otwocka.

a)Szkoła falenicka to ortodoksyjni malawiści i teoria że w akwa z malawi nie powinnno być roślin

b)Szkoła otwocka - dopuszcza rośliny w akwamalawi

Tak czy tak to ryby Ci to zweryfikują w zależności od tego czy uczęszczały na zajęcia do szkoły falenickiej czy otwockiej. Ja akurat zdecydowałem sie nie mieć roślin i z tego co wiem to osoby które sie zdecydowały mieć rośliny często borykają sie z problemami z nimi związanymi(zjadanie przez ryby, brak wzrostu spowodowany twarda wodą itp)

3. czy istnieje szansa na zajęcie rewiru przy roślince? - pewnie że tak, ale to juz z samcem musisz sie dogadywać!!!

4. Zdecydowanie piasek lub bardzo drobny żwirek. Po pierwsze pyszczaki uwielbiaja kopać, a po drugie zdecydowanie łatwiej utrzymac czystośc w akwarium poniewaz nieczystości nie zalegaja pomiędzy kamykami tylko sa zwiewane i zasysane przez filtry.

Powodzenia życzę

pozdro

Hej

Co do roślinek to sa dwie szkoły - falenicka i otwocka.

Nie wiedziałem o tym :wink:

Revel, masz już kilka odpowiedzi na Twoje pytania, które w większości się pokrywają. Zapewniam, że jak weźmiesz je sobie do serca, to wszystko będzie ok z Twoim akwa i rybami :wink: