Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, postanowilem zbudowac narurowca aby poprawic filtracje i usunac zbedny sprzet z akwarium (juwel rio 300, 120x50x60h). Calosc ma się opierac na rurkach pvc-u 25mm, pompie Ibo beta 25/80, 2 korpusy mechaniczne i 2 biologiczne. 

Chce zaznaczyc, ze za pol roku bede zmienial akwarium na wieksze dlatego nie planuje dodawac korpusu z purolite, poki co daje rade z no3

Mam kilka pytan:

Czy 2 zasysy to dobry pomysl,

Jak ustawic wylot nad tafla wody aby nie uzywac cyrkulatora,

Czy wystarcza kraniki przed mechanikami i 1 za biologia,

Czym najlepiej zasypac korpusy z biologia? obecnie w jbl e1501 mam 2 kosze ceramiki

Jaki uzyc klej do pvc aby nie zaszkodzil ryba

Bez tytułu.jpg

Opublikowano

Ja mam dwa zasysy z tej samej strony i u mnie się sprawdza.

Wylot mam ustawiony tak aby "burzył" taflę wody. W 150 cm mam dwa małe cyrkulatory, przy wystroju "plażowym" może nie byłyby potrzebne.

Zawory mam 3 po jednym na wejściach i wyjściu z układu, montowane bezpośrednio do korpusów .

Biologię możesz oprzeć na tej ceramice (pamiętaj że korpusy muszą być założone odwrotnie)

Z klejem nie pomogę bo mam PEX skręcany. 

• Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, eljot napisał:

Wylot mam ustawiony tak aby "burzył" taflę wody. 

Ustawic tak aby woda odbijala się np od przedniej szyby?

31 minut temu, michal_j napisał:

Klej tangit i do odtluszczania aceton techniczny + ręcznik papierowy/papier toaletowy

Widze, ze ten klej niczym się nie rozni od tych ktore uzywam w Holandii, sposob klejenia mam inny (wystarczy zmatowic papierem sciernym klejone powierzchnie)

Opublikowano
3 godziny temu, Adamsdz napisał:

Ustawic tak aby woda odbijala się np od przedniej szyby?

Ja mam ustawione po długości, czyli skierowane na boczną po przeciwnej stronie.

Opublikowano (edytowane)

Ja rowniez bawie się troche w klejenie pcv i jeszcze nigdy zadnej czesci nie matowilem papierem ani nie odtluszczalem. Smaruje obie czesci klejem i zasowam na siebie wykonujac przy tym delikatne obroty w obie strony eby klej się rozprowadzil. Jeszcze nigdy nie zdazylo mi się zeby cos cieklo - rowniez swojego narurowca tak pokleilem który notabene jest chyba najbardziej skomplikowany na tym forum jak do tej pory :lol:. Biorac klej wybieraj taki który ma na obudowie znaczek KIWA, to znak ze dopuszczony jest do uzytku z woda pitna. Najlepsze sa z firmy GRIFFON a jak bedziesz kleil z pcvalek cisnieniowych to uzyj kleju gdzie jest napisane z przodu - druk en afvoer pvc lijm.

Jak bys potrzebowal to mam dobre strony gdzie mozna tanio kupić wszystkie ksztaltki i zawory.

Edytowane przez mlody.czub
Opublikowano
25 minut temu, mlody.czub napisał:

Jak bys potrzebowal to mam dobre strony gdzie mozna tanio kupić wszystkie ksztaltki i zawory.

tez czasem kleilem bez odtluszczania, matowienia ale tylko odplywy wiec gam nie ma cisnienia:D

kleju bede uzywal tego:

https://www.bouwmaat.nl/griffon-pvc-lijm-t-88/product/0000557345

i oczywiscie poprosze o te stronki;) wszystko mam już zamowione z Polski ale moga się przydac

Opublikowano

Klej jest dobry, tez go uzywalem a ksztaltki zamawialem tutaj bo taniej bylo - a troche tego zamowilem:

www.voskunststoffen.nl

www.pvc24.nl

Swojego narurowca skleilem i zadnego elementu nie odtluscilem ani nie zmatowilem - ale wiadomo ze producent tak radzi.