Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, eljot napisał:

To tylko część prawdy u siebie mam dwa kolanka, trójnik plus złączki i pompa (starego typu) sika tak, że na 3 biegu robi sporą rozpierduchę w 150 cm.

Co do rozpierduchy to każdy ma swoją tak jak dupsko - jeden wielką a drugi śląską czyli wąską:) podaj tą swoją rozpierduchę w l/h - a to już będzie u każdego tyle samo.

Darku masz jak pamiętam z fotek prostego pexowca :D i jak sam tu piszesz  brak mi tylko fi tych rurek pex . Słusznie piszesz że kolega mocno to rozbudował ale te tam nitki pod grzałkę i Purolite to nie istotne przepływy rzędu 50-100l/h więc nawet w granicy błędu pomiarowego .

Nam tu zaginęlo tak z 800-1000l/h

Wszystkie wspomniane przewody do transportu wody czy to sztywna rura pcv, czy pex czy też ta rura ssąco-tłoczna mają wewnątrz gładkie równe powierzchnie więc może tam i są niezauważalne róznice w przepływach ale moim zdaniem o oporach przepływu decyduje ich długość i średnica wewnętrzna.

Opublikowano
49 minut temu, deccorativo napisał:

Co do rozpierduchy to każdy ma swoją tak jak dupsko - jeden wielką a drugi śląską czyli wąską:) podaj tą swoją rozpierduchę w l/h - a to już będzie u każdego tyle samo.

Sorrki ale nie będę się bawił butelką i stoperem ;) mogę jedynie napisać, że grubość rurek nie miała takiego znaczenia (wymieniałem z 1/2 na 3/4 ) jak ustawienie dwóch korpusów równolegle i do tego 2 wejścia. Aktualnie na czystych wkładach pompa nie może u mnie pracować na 3 biegu bo cyrkulacja jest zbyt silna i drobiny fruwają po akwa.

Ja mam prostego mechanika ale ktoś tu ma zrobionego bio-mech na Pex (nie pamiętam kto) i na przepływ nie narzeka. Kolanka głównie ograniczają przepływ (poza wkładami :)) niezależnie od fi i im ich więcej tym gorzej, gdybym chciał w swojej szafce zrobić to samo w systemie klejonym  miałbym ze 20 kolanek + trójnik i opory na nich zapewne większe ;) .  

Dodatkową blokadą są same korpusy, aktualnie kupiłem z pełnym przelotem czyli bez zwężki w środku (wpada i wypada pełne 3/4 cala) warto sprawdzić przed zakupem.

Kolega jak pisałem podszedł do tematu Pex jak do klejonego, wszystko ładnie pod kątem ;), już na samej jednej sekcji mógł "zaoszczędzić" dwa kolanka i dwie złączki. Kwestia dobrego rozplanowania ale wiem z autopsji, że to ciężko zrobić za pierwszym razem. 

Twój pomysł z wężem jest bardzo dobry ale też kilka zwężek będziesz musiał mieć w końcu te węże trzeba na coś naciągnąć aby przykręcić do zaworów, korpusów czy pompy ;) .

49 minut temu, deccorativo napisał:

Wszystkie wspomniane przewody do transportu wody czy to sztywna rura pcv, czy pex czy też ta rura ssąco-tłoczna mają wewnątrz gładkie równe powierzchnie więc może tam i są niezauważalne róznice w przepływach ale moim zdaniem o oporach przepływu decyduje ich długość i średnica wewnętrzna.

Przy rurach jak najbardziej główne znaczenie ma długość i średnica ale przy długości ma też znaczenie powierzchnia rury w środku, im gładsza tym mniejszy opór i trudniej "zarasta" syfkiem,  choć przy naszych długościach to raczej pomijalny "problem" ;) 

Opublikowano

Abstrahując od dyskusji nt mniejszej czy większej wydajności mojego pexowca, załączam na dowód potwierdzenia zdjęcie z dzisiaj - woda wg nomenklatury kol.@deccorativo - lewitacja :)

Ps. Nie daje żadnych klarifikatorow chemicznych, naturalnych, jak również nie uruchomiłem jeszcze korpusów z purolite.
37b51d02c9cc9938a5478e555e136b3e.jpg

Opublikowano
6 minut temu, luck83 napisał:

Abstrahując od dyskusji nt mniejszej czy większej wydajności mojego pexowca, załączam na dowód potwierdzenia zdjęcie z dzisiaj - woda wg nomenklatury kol.@deccorativo - lewitacja :)

No nie jest to jeszcze lewitacja.

Lewitacja jest wtedy gdy przedmioty za akwarium, a po jego długości są absolutnie bez żadnej mgiełki o tak np po 150cm wody

20170628_094710.thumb.jpg.c041db16c9b88d366976af48e4e619e5.jpg

Więc troszkę ci brakuje, ale zielenice masz powalające.:) - te cegły na ścianie i ich odbicie lustrzane na przedniej szybie muszą być bez mgiełki - wtedy będzie lewitacja.

Osobiście nie uważam tego stanu lewitacji za jakąś specjalną zasługę twojego pexowca.  Można to osiągnąć  przy każdej filtracji mechanicznej odpowiednio silnej i na drobnej gąbce, sznurkach, wacie.

Ja także to osiągam bez chemii tylko pracuje u mnie klarujący Purolite i brudzący wodę TMBT, a efekt mechanicznej czystości wody  upatruję w  pracy 2x Hydorek Pico 1200 =14W + gąbka ppi45. oraz rzadkiej podmianie wody.

Jak widzisz zielenice mam tylko na szybie w rogu i specjalnie tak zostawiam tropheusom bo to ich przysmak.

Opublikowano (edytowane)

Mgiełki nie mam, tylko ta moja xperia robi lipne zdjęcia i akwarium dodatkowo mam 2m od wielkiej witryny okiennej więc światło z okna też wpływa.

Obecnie mam dwa wkłady sznurkowe po 100 mikronow każdy.

Tu zdjęcie z drugiej strony, ale telefonem tego nie oddam.

e89c2adf9979331b4d186c6519e1cedd.jpg

Zieleniec bardzo mi odpowiadają, zwłaszcza obserwowanie skubiacych je ryb :)

Edytowane przez luck83
Opublikowano

Łukaszu czekając spokojnie na twoją lewitację która powinna wyglądać tak bez względu na aparat byle obiektyw nie był zasmarowany masłem :e_biggrin:

20170819_152428-crop.thumb.jpg.10ecd098f478752a86fe2fb5869973c9.jpg

By uzyskiwać na stałe takie efekty  nie trzeba budować narurowca  - to jest w stanie zrobić każdy rodzaj filtracji.

Z mojego doświadczenia  można to uzyskać przy każdej filtracji byle była silna i oparta na gęstej gąbce ppi45 + rzadkie podmiany wody.

Czekam na te wyniki pomiaru siku na I i II biegu :)