Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuję zakupić ryby u kolegi z Warszawy ( https://www.olx.pl/oferta/pyszczaki-mbuna-akwarium-malawi-najwiekszy-wybor-CID103-IDiR8cX.html#518d2011fc  ) Wstępnie wybrałem po 5 sztuk z:

Labidochromis Hongi

Labidochromis Caeruleus Yellow

Melanochromis Maingano

Pseudotropheus Saulosi

Metriaclima (Maylandia) Estherae Redred

Pseudotropheus Elongatus Chailosi

Cynotilapia Afra Edwardi Cobue

Cynotilapia Afra Hara

Labidochromis Nkhata Bay

Pseudotropheus Acei Ngara

W akwarium ma panować kontrolowane przerybienie, jak i różnorodność kolorów, W akwarium jest dość sporo kryjówek ( zdjęcie poniżej ), jednak chciałbym wyzbyć się jakiś rażących błędów w obsadzie, dlatego wolę zapytać o ewentualne uwagi.

20170707_214247.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witaj, 50 sztuk w takim akwarium to nie jest kontrolowane przerybienie tylko dworzec kolejowy. Ponadto gatunki, które wybrałeś nie do końca są ze sobą dobrze dopasowane względem żywieniowym, a ryby kupiłbym raczej w zaufanej hodowli niż spod linku, który podałeś ;) część z tych gatunków, które wymieniłeś zostało przeklasyfikowanych (niektóre już dawno temu), co za tym idzie ich nazwy są już inne, kolega sprzedawca powinien o tym wiedzieć i to zaktualizować na swojej aukcji ;) 

Polecam poczytać trochę forum, prześledzić wątki z obsadami i jeszcze raz przemyśleć skład mający zasilić akwarium.

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

Co masz na myśli pisząc kontrolowane przerybienie? Ogólnie rzecz biorąc to w takim zbiorniku trzymał bym  do 25 szt ryb wielkości Saulosi. Oczywiście zależy jak bardzo jesteś doświadczony bo można robić kombinacje. 

Opublikowano (edytowane)

Kontrolowane przerybienie, czyli wiem że kupując 50 sztuk i wpuszczając to wszystko do akwarium na pewno wszystko nie zostanie, różnie sprawy potem się mają, coś na pewno zrobi wypad. Doświadczenie, hmm... w sumie to pyszczaki miałem parę lat temu, raczej w ostatnim czasie hodowałem paletki, jednak z braku czasu(jednak trochę tym rybom trzeba poświęcić) postanowiłem wrócić do tego co nie wymaga aż tyle pracy.

@MatiK

Co masz namyśli kupno w zaufanej hodowli? Bardziej zależy mi na zakupie w Warszawie, niż sprowadzaniu ryb. Myślałem nad kupnem w FishMagic, jednak stwierdziłem, że nie są mi potrzebne ryby 1 klasy. Tutaj przynajmniej mogę pojechać i zobaczyć co kupuję.

Edytowane przez lerox94
Opublikowano

No chyba już powiedział skoro są zakusy na 50 ;) @lerox94 mamy na rynku kilka hodowli, w których ryby są pewnego pochodzenia, zdrowe, nie zmieszane gatunkowo i nie dotknięte chowem wsobnym. Spokojnie można zamawiać w ciemno bo to co przyjdzie z pewnością będzie cieszyć oko. Jak nie masz parcia i chcesz w Warszawie żeby od razu widzieć co bierzesz to jedź do Diskus Zoo na Radzymińskiej.

Opublikowano

Rzeczywiście... Patrzyłem z telefonu i nawet nie powiększałem bo wystrój mnie nie urzekł... Jak chcesz mieć Malawi to Kiryski muszą znaleźć nowy dom.

Opublikowano
Dnia 19.07.2017 o 20:59, lerox94 napisał:

Kontrolowane przerybienie, czyli wiem że kupując 50 sztuk i wpuszczając to wszystko do akwarium na pewno wszystko nie zostanie, różnie sprawy potem się mają, coś na pewno zrobi wypad. Doświadczenie, hmm... w sumie to pyszczaki miałem parę lat temu, raczej w ostatnim czasie hodowałem paletki, jednak z braku czasu(jednak trochę tym rybom trzeba poświęcić) postanowiłem wrócić do tego co nie wymaga aż tyle pracy

Dla czego różnie sprawy się mają i coś na pewno zrobi wypad? Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Wcale nie musisz kupować 50 ryb, wydawać tylu pieniędzy i co najważniejsze torturować tych ryb w tej ciasnocie po to, aby któreś z nich potem spuścić do kibla lub wyłowić już martwe. 

Pyszczaki nie wymagają może zbyt dużego nakładu pracy, ale trzeba im poświęcić trochę uwagi. Ty w tym "kontrolowanym przerybieniu" nawet nie zauważysz kiedy któraś z nich zostanie pobita lub zachoruje, utknie gdzieś między kamieniami i zacznie się rozkładać. To tylko taki przykład, ale za pewne wiesz czym to grozi. 

Moim zdaniem masz dwie opcje:

- skończy się to tragedią i pozostanie przykre wspomnienie 

- weźmiesz sobie do serca wszystkie posty, zaczniesz pytać i zabierzesz się za to Malawi w odpowiedni sposób bez konieczności kontrolowanego przerybienia. 

Zbiornik masz spory, więc ładną obsadę można dobrać tak, żeby ryby miały miejsce na rewiry i żyły ze sobą bez problemów.