Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, przymiezam się do zrobienia narurowca (akwarium 120x50x60 , 350l) mam 2 pytania:

Czy pompa ze zdjecia się nada?

Czy moge uzyc rur PEX ? jezeli tak to jakiej srednicy.

Pozdrawiam!

20170714_092528.jpg

Edytowane przez Adamsdz
Opublikowano

Kolega ta pompa jest bardzo prądożerna. Przemyśl sprawę i zainwestuj w sprawdzone pompy IBO Beta.
Polecam system klejony 3/4 lub cal.
Poszperaj na forum jest wiele schematów.

Wysłane z mojego Samsung Galaxy S8 przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1
Opublikowano
44 minuty temu, Adamsdz napisał:

Czy moge uzyc rur PEX ? jezeli tak to jakiej srednicy.

Jak najbardziej ja mam zrobione na rurach 20 mm i złączkach skręcanych. Polecam zakupić sprężynę do wyginania rur, koszt ok 20 zł a znacznie ułatwia sprawę.

Opublikowano (edytowane)

mieszkam za granica i nie mam dostepu do produktow z polski, u mnie taka pompa to +/-200€ prad tani a pompe mozna wymienic z czasem ;)

3 minuty temu, eljot napisał:

Jak najbardziej ja mam zrobione na rurach 20 mm i złączkach skręcanych. Polecam zakupić sprężynę do wyginania rur, koszt ok 20 zł a znacznie ułatwia sprawę.

dziekuje, polecisz jakis schemat na samego mechanika? biologa mam jbl cristalprofi e1501

Edytowane przez Adamsdz
Opublikowano

Ostatnio przerabiałem swojego mechanika i aktualnie mam dwa zasysy które idą do dwóch korpusów, później trójnik wyjście na pompę i z pompy jedno wyjście do akwa. Sprawdza się znakomicie, dzięki możliwości wyginania rurek mam tylko dwa kolanka na wyjściu z korpusów i trójnik na wejściu do pompy :). 

Opublikowano

Widzę, że mnie uprzedziłeś, tak to jest jak człowiek odruchowo patrzy na jednostki, mój błąd. Ta wersja kolegi faktycznie ma 0,9 l / s ale to jest przecież aż 3,24 m3 / h przy podnoszeniu 1m. Pompa wystarczy w zupełności.