Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziendobrywieczor!  (bo nie wiadomo kto kiedy przeczyta ;) )

Moj pierwszy post na forum, i standartowo, w tonie pytajacym - potrzebuje porady odnosnie szafki/stelazu pod akwarium 240l. Z gory mowie ze nie ja bede "budowac", od tego mam "ludzi", ale "ludzie" nie sa akwarystami i swoje zdanie musze sobie wyrobic, zanim zlece robote.

Akwarium (caly zestaw) Juvel Rio 240 (121x41x55) kupione bez dedykowanej szafki poniewaz ma byc czesciowo wbudowane w sciane. Dom z kartonu i patykow, wiec wydlubanie w scianie dziury to zaden problem, dolozenie na odpowiedniej wysokosci belki poziomej tudziez ew. wyprowadzenie stelazu ze sciany tez nie, ale zastanawia mnie inna rzecz: czy takie akwarium moglabym postawic na szafkach kuchennych (dopiero bedziemy zamawiac, ale podejrzewam ze nosnosc podobna do IKEA) i jakie wzmocnienia/sztuczki zastosowac, aby ten projekt byl bezpieczny? "Tyl" akwarium, czyli to co wystaje ze sciany (sciana grubosci <10cm) bedzie się znajdowal w kuchni, dlatego pomyslalam o dwoch szafkach po 60cm, docietych na odpowiednia glebokosc (czyli jakies 30cm z oryginalnych ok. 60). Glowna zaleta tego rozwiazania jest efekt wizualny - bede miala oryginalne drzwiczki od szafek zaslaniajace to co pod akwarium. Na razie rozmawialam ze stolarzem o stelazu wyprowadzanym ze sciany i wstawieniu dwoch szafek 50-tek, ale to już tak ladnie wygladac nie bedzie (a i miejsce w srodku mniejsze). Da się tak z tymi 60cm?

Druga sprawa: akwarium ma stac w rogu, maz chce calkiem w rogu, a ja zastanawiam się czy nie odsunac o kilka cm i puscic tamtedy (czyli przy bocznej szybie akwarium) wezy od filtracji zewnetrznej (kupilam kubełek Aquael Unimax 500). Na szafke (i w otwor w scianie) pojdzie blat kuchenny, taki jak w reszcie kuchni, mata pod akwarium i samo akwarium - tak ja to widze, wszelkie uwagi mile widziane!

"Projekt akwarium" jest na etapie teoretycznego planowania mocno popartego konkretami (jak już wczesniej wspomnialam jest akwarium, jest kubełek i jest wybrana sciana), a stolarz ma wakacje do 01. sierpnia, wiec mam troche czasu na namysl i konsultacje (tyle ze kuchnie zamawiam już jutro i korci zamowic te szafki pod akwarium - zwrot niemozliwy). W momencie kiedy stolarz zacznie dzialac, to już bedzie jak on zrobi (nie mowie ze zrobi zle, ale jako nieakwarysta moze nie wziac pod uwage czegos, co dla akwarysty jest oczywiste, stad moja prosba do Was o podpowiedzi). Przez ostatnie 2-3 tygodnie przeczytalam setki stron traktujacych o tematyce ogolnoakwaryjnej, nastepnie po wykonaniu testow wody i psychologicznych ;) zawezilam do tematyki akwarium z biotopem Malawi - jestem znaczy się osobnikiem oczytanym, co znaczaco zwieksza moje mozliwosci do popelnienia bardziej spektakularnych bledow, niz nieoczytani nowicjusze... Tutejsze poradniki (obie wersje) dla poczatkujacych przeczytalam kilkakrotnie, za kazdym razem dzielnie googlujac coraz to inny urywek w celu poszerzenia wiedzy, przeczytalam tez wiele postow z roznych dzialow, ale w temacie szafek potrzebuje spojrzenia okiem uzytkownikow i pod katem mojej specyficznej sytuacji, moze byc z ironia lub sarkazmem, byle czytelnie :) Jezeli potrzebne sa jeszcze jakies dane, to podajcie jakie, na czesc moze dam rade odpowiedziec od razu, a te ktore beda wymagac wizji lokalnej beda z poslizgiem (akwarium stanie w nowym lokum, ktore jest remontowane przed zasiedleniem).

Niecierpliwie czekam na Wasz odzew :)

P.S. Powyzszy post to preludium, wlasciwe powitanie i przedstawienie się znajdzie miejsce po wprowadzce (naszej i ryb)!