Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przystąpiłem do podawania leku tzn 1 tabletka Metronidazolu na 35l wody.

Lek o nazwie Metronidazol zwalcza bakterie i pierwotniaki

czester , tak gwoli uzupełnienia to:

metronidazol działa tylko na niektóre rodzaje bakterii, nie na wszystkie więc jesli nie mamy pewności co za syf mamy to metronidazol podać można z Bactopurem Direct wtedy znacząco zwiększamy spectrum działania

inna sprawa to dawka leku - zdecydowanie nie taka.

Opublikowano

inna sprawa to dawka leku - zdecydowanie nie taka.

cześć, jestem świerzak.. i na leczeniu to ja w ogóle się nie znam.. ale po tym poście, nadal nie wiem jak ten lek dawkowac... podzielisz się doświadczeniem?

pozdrawiam

Opublikowano

Prawda jest taka że w desperacji musiałem coś zrobić. Dostałem informacjie o tym leku więc zadziałałem. Niestety na temat chorób u ryb jest mało. Jeśli więc używałeś chętnie usłysze twoją opinię by zapobiegać na przyszłość nie tylko u mnie.

Opublikowano

mars wcześniej pisał, że jedna tabletka na 5 litrów wody:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.p ... tronidazol

Jeszcze tak:

Najskuteczniejsze leczenie mozna przeprowadzić w zbiorniku kwarantannowym bez podłoża itp, dawkując lek raz dziennie i codziennie podmieniając wodę, w zwykłym akwarium wygodniejsze, chociaż nie lepsze, jest 3-krotne podawanie metronidazolu co 48 h w dawce 25 mg/l, podmiana wody każdorazowo po 24h od rozpuszczenia leku w wodzie.

To pisał mmartyr

Jednak dawkowanie to podane przez mmartyr jest kosmiczno tabletkożerne - choć prawidłowo wiliczone Embarassed [jeszcze raz przepraszam za zamieszanie]

bo mimo że jego polecana dawka 2,5 g na 100 l jest bardzo delikatna [bo przy bloacie zaleca się podawanie 3 do max 5 g na 100l ] to już przy tych 2,5 g to potrzeba 1 tabletke [metronidazol z polfy to 250 mg] na 10 l czyli na jednak niewielkie akwa 200 litrowe potrzba całe opakowanie dwudziestotabletkowe i to na dzieńdobry a potem potrzeba na powtórki dawkowania nastepne tabletki i tak przy kuracji podanej przez mmartyr to wychodzą 3 opakowania na 200 l akwa na kurację a przy mojej kuracji też trzy opakowania bo coprawda mniejsza częstotliwość dawkowania i inaczej rozłożona procentowo ale za to sama dawka większa.

Więc jak sobie pomyślę ze miałbym taka kuracje przeprowadzić w moim akwa 720 l to po metronidazol najlepiej pojechac do hurtowni frmaceutycznej a nie do apteki - teraz rady aby leczyć w szpitalniku sa rozsądniejsze Wink a napewno ekonomiczniejsze - choć zrobic szpitalnik dla ponad 25 cm Fosso nie jesł łatwo tym bardziej jęsli maiła by w nim byc więcej niż jedna ryba -mam nadzieję że zdrowie im dlaej będzie dopisywać.

A to mars

Opublikowano

Czester no wiesz …… rozczarowałeś mnie :wink::D a od czego funkcja szukaj … :lol: już było .. no dobra troche porozwalane ale na jesień przez parę dobrych postów się z mmartyr spierałem o dawkowanie

Coby nie pisac od nowa tu wstawiam taką składnke. Nie daje linku do tamtego topicu bo on się zrobił zakręcony bo były błędy w obliczeniach zresztą przezemnie zrobione i jak ktoś niedoczyta to może babola zrobić

Troche info ogólnego choć dotyczących ciut innego problemu dlatego takie powycinane - ale może się przydać na przyszłość + dawkowania

Metronidazol dostaniesz tylko w aptece i musisz liczyć na litość aptekarki lub mieć receptę bo to antybiotyk - z tego powodu nie działa on bezpośredno na pasożyty ale likwiduje bakterje które razem z pasożytami często się w jelitach bardzo rozwiją i powoduja kłopoty zdrowotne. W każdym badz razie ja metronidazol stosowałem tylko w przypadku infekcji bakteryjnej i dafkowanie znam tylko w takim przypadku - natomiast nie wiem jak go dawkowac przeciw pasozytniczo.

…..

Natomiast jak juz się na to decydujesz czyli na leczenie antybiotykami to moze faktycznie pójść na całość i robić kuracje jak na bloat czyli Metronidazol + Bactopur Direct razem …...

Metronidazol jęsli sa to tabletki 250 mg to wtedy dawkować maxymalnie czyli 5 g na 100 litrów wody czyli to jest 1 tabletka na 5 l wody po dwóch dniach podać 50% dawki po nastepnych dwóch podmiana wody + węgiel aktywny do filtra.

Są to dawki uznane za maxymalne ale takie są zalecane zwłaszcza do malawi ponieważ zasadowa woda obniża działanie leku a lepiej dac go troche więcej niż za mało

Bactopur direct dawkuj 1 tabletke na 40 litrów wody po dwóch dnaich 50% dawki i po nastepnych dwóch podmiana + węgiel czyli czestotliwosć dawkowania i procedura taka sama jak w przypadku metronidazolu.

Zarówno Tabletki metronidazolu jak i Bactipuru najpierw rozetrzeć na pył i dopiero po wymieszaniu z woda dac do akwa.

Do stosowania maksymalnych dawek metronidazolu podchodziłbym bardziej sceptycznie - im większe jego stężenie, tym większe hamowanie naturalnych zdolności obronnych organizmu - jeśli udało nam się metronidazolem ustrzelić wiciowce, a towarzysząca infekcja bakteryjna jest wynikiem inwazji/uzjadliwienia bakterii tlenowych albo beztlenowych, ale gram-ujemnych pałeczek, to sukces będzie żaden, bo utrudnimy zwalczenie tej infekcji.

Najskuteczniejsze leczenie mozna przeprowadzić w zbiorniku kwarantannowym bez podłoża itp, dawkując lek raz dziennie i codziennie podmieniając wodę, w zwykłym akwarium wygodniejsze, chociaż nie lepsze, jest 3-krotne podawanie metronidazolu co 48 h w dawce 25 mg/l, podmiana wody każdorazowo po 24h od rozpuszczenia leku w wodzie.

Dla uzupełnienia takie przeliczenia bo mmartyr bodał tylko dawki wagowo

dawkowanie to podane przez mmartyr…….

jego polecana dawka 2,5 g na 100 l jest bardzo delikatna [bo przy bloacie zaleca się podawanie 3 do max 5 g na 100l ] to już przy tych 2,5 g to potrzeba 1 tabletke [metronidazol z polfy to 250 mg] na 10 l czyli na jednak niewielkie akwa 200 litrowe potrzba całe opakowanie dwudziestotabletkowe i to na dzieńdobry a potem potrzeba na powtórki dawkowania nastepne tabletki i tak przy kuracji podanej przez mmartyr to wychodzą 3 opakowania na 200 l akwa na kurację, a przy mojej kuracji też trzy opakowania bo coprawda mniejsza częstotliwość dawkowania i inaczej rozłożona procentowo ale za to sama dawka większa.

Dlatego najlepiej pomóc sobie pustym akwa do leczenia ryb - wtedy jednego dnia do zbiornika 200 l dajemy raz 1,32 g metronidazolu, drugiego dnia podmianka i jeszcze raz 1,32, trzeciego dnia jeszcze raz to samo i na całą kurację zużyliśmy niecałe 4 g leku, czyli 16 tabletek - jak za darmo :) Przy dłuższych odstępach w podawaniu leku dawka rośnie kosmicznie w górę - bierze się pod uwagę czas połowicznego rozpadu związku w wodzie, dlatego dawka przy stosowaniu co drugi dzień nie jest dwa razy większa niż powyższa.

I to by było tyle co powybierałem z dwóch starych Topiców

Kto jaki wybierze sposób dawkowania to jego wola, może jeszcze Hari się dopisze ale on też stosuje metodę opisana przezemnie.

Opublikowano

Pewnie, że czuwa i pamięta :wink: sam korzystał z w/w informacji :wink:

to napisz z jakiego dawkowania korzystałeś i z jakim skutkiem

ja rybska leczyłem tylko dwa razy - raz kiedy te dwaki źle policzyłem i metronidazolu dałem za mało ale i tak ryby wyzdrowiały bo prawdopodobnie Bactopur wystarczył na tą infekcje, a drugi raz to już poszłem po wyzej opisanej maxymalnej dawce i wleczenie było w dodatku porawa była praktycznie już po paru godzinach, skutków ubocznych nie zauwazyłem

Opublikowano

Również leczyłem ryby dwa razy. Właściwie, to miałem dwa przypadki z pojedynczymi rybami.

Za pierwszym razem mi się nie udało :cry: po pierwsze, dałem za małą dawkę metronidazolu (1 tabletka na 35l :? ), bez Bactopuru. I podejrzewam, że rybę za późno odłowiłem, bo na początku się jej polepszyło i myślałem, że już będzie ok, ale dosłownie w dwie-trzy godziny później objawy wróciły i to już ze skutkiem śmiertelnym :cry:

Drugi przypadek miałem taki, że dawałem jedną tabletę metronidazolu na 20l (no, może 17-18l :wink: ) , ale już z Bactopurem. Wtedy pomogło, tyle, że później ryby sprzedałem i nie wiem, czy był jakiś nawrót choroby, ale nic mi o tym nie wiadomo.

Jako ciekawostka i lekki Ot (mam nadzieję, że mi się nie dostanie :twisted: ) powiem Wam, że przypadki jakichkolwiek chorób mam tylko z jednymi rybami - z Pulpicanami, tylko z samiczkami. Przy czym wszystkie były z jednego źródła, więc może ryby nie były zbyt silne, mocne itd. Piszę były, bo z tego źródła został mi już tylko samiec - miałem 3 samiczki i wszystkie padły z tego samego powodu :cry: