Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam problem z cyrkulacja ponieważ żona zauważyła odchody na piasku. Teraz nie wiem czy to wina złego ustawienia falownika, czy może ustawić go  z drugiej strony? A może kupić jeszcze jeden model mniejszy tunze 6025 aby przepychal cały syf pod zasys? Obecnie mam tunze 6045. Mógł by mi ktoś doradzić.  Z góry dziękuję za pomoc. Wstawiam zdjęcie jak obecnie pracuje.20170614_220555.thumb.jpg.a34abe6b42a1e53957035565c174a145.jpg

Edytowane przez adi
Opublikowano

Moim zdaniem (choć nie daję gwarancji bo cyrkulacja to złożona i ndywidualna sprawa) masz za nisko i za blisko tyłu cyrkulator. W którym miejscu znajduje się zasys i wylot z filtracji ? możesz to jakoś rozrysować na kartce i wrzucić fotkę ? Bo na zdjęciu widzę tylko rurę po prawej stronie - domyślam się ze to zasys.

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Pleziorro napisał:

Bo na zdjęciu widzę tylko rurę po prawej stronie - domyślam się ze to zasys.

Rafał, masz problem ze stronami:P Widzę, że zasys jest po lewej, wylot po prawej, a cyrkulator nisko po lewej. Musisz kolego sam się pobawić w różne ustawienia. Nie ma jednej metody na właściwą cyrkulację. Z zakupami poczekaj. Najpierw wypróbuj różne ustawienia falownika. Masz wylot z filtra ustawiony w stronę wlotu i falownik dmucha w przeciwną stronę na tylną szybę, czyli w stronę wylotu. To może zakłócać cyrkulację. Może spróbuj skierować wylot z falownika na przednią szybę. Wtedy woda po okręgu będzie szła w stronę wlotu i będzie płynęła zgodnie z wylotem filtra...musisz pokombinować.

Edytowane przez pozner
Opublikowano

@adi czemu masz tak nisko falownik?

Spróbuj dać go wyżej a reszta tak jak kolega napisał czyli

2 godziny temu, pozner napisał:

Masz wylot z filtra ustawiony w stronę wlotu i falownik dmucha w przeciwną stronę na tylną szybę, czyli w stronę wylotu. To może zakłócać cyrkulację. Może spróbuj skierować wylot z falownika na przednią szybę. Wtedy woda po okręgu będzie szła w stronę wlotu i będzie płynęła zgodnie z wylotem filtra...musisz pokombinować.

Opublikowano

Falownik poniosę wyżej. Jest on teraz skierowany na tylną szybę a wylot jest nad taflą skierowany na szybę przednią . Dokładnie zasys jest w lewym rogu za falownikiem. z tego co zaobserwowałem to woda w lewym rogu przy przedniej szybie jakby stała. Możliwe że po prostu falownik za nisko.Trzeba będzie przestawiać i obserwować.  A jak bym założył falownik z prawej strony i skierował na przednią szybę tak jak mam wylot ustawiony, może to coś zmieni.