Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po roku chowania moich pysiów pozostał mi jeden samiec dominujący dwa straciły kolory i wyglądaja jak samiczki. Jak mam sie cieszyć pięknymi kolorami samców jak jeden tylko je ma a dwa są prawie bez kolorów. :(

Opublikowano

Tak bywa oO

Pokombinuj z dekoracją. Poprzestawiaj, tak zeby samce mogly miec 3 rewiry, 3 wyrazne rewiry oddzielone od siebie..

I obserwuj..

Ni jest powiedziane ,ze to przyneisie oczekiwany efgekt,ale tylko to przychodzi mi do glowy.

PS U mnei podzialalo !

Opublikowano
Po roku chowania moich pysiów (

Jak przez rok je chowałeś to może się obraziły ??

Ja swoich pysi nie chowam tylko wszystkim pokazuję.

Opublikowano

yaro :lol: dobre dobre :lol:

zandriej po roku twoje pysie prawie że wydoroślały i okazało sie kto jest szefem, a i tak jak czester napisał to rok wcale nie jest tak dużo praktycznie w pełni dorosłe to mbuniaki sa po dwóch latach i do tego okresu sie rózne sprawy mogą dziać, potem ryzyko jest mniejsze jak nic w akwa nie namieszasz. Z tego powodu rozbrajają mnie taksty jak ktos na rady forumowiczów co do obsady pisze a ja mam pysie od paru miesiecy i wszystko jest ok.

Mozesz zrobić tak jak napisał sabotage ale takiego dominatora to ciężko zwalczyć

Opublikowano

Macie racje, wczoraj pokombinowałem z wystrojem akwarium, dużo to nie dało, myślę że się zmęczy w końcu dogodzić 12samicom i przegonić konkurencje na długo mu nie starczy siły. Na razie jest panem i władcą ale na jak długo... :lol: czas pokaże Pz

Opublikowano

Tylko ja zastanawiał bym się jeszcze czy jest w tym sens. Teraz masz spokój w akwarium. Zmieniając dekoracje tylko pobudzasz pyśki do walki i to nieraz zaciekłej. Plusem dla Ciebie może być piękny kolor innego samca lub dwóch, tylko, że minusów jest jeszcze więcej bo twój obecny dominator z racji że ryby są młode może być najsilniejszym (np reszta jeszcze nie wydoroślała) i strzaskać te samce jeszcze bardziej.

IMO nie ma co mieszać w akwarium, jeśli ryby taką chierarchie sobie ustawiły to nie przypadkowo i możesz przez to nabawić się tylko kłopotów.

Już lepiej wprowadź jeszcze jednego samca. To pobudzi te 2 zdominowane do odstraszania klorami większej ilości konkurentów.

Opublikowano

Ja swoje saulosi mm ponad rok, pierwszy samiec wybrwial sie jakies 7-8 miesiecy, ostatnio musialem zmienic dekoracje, poiewaz poprzednia byla cos w rodzaju non-mbuna, a to raczej nie odpowiadalo moim rybka. Po zminie dekoracji przez jakies 3-4 miesiace byl tylko jeden sliczy samiec, a reszta brudno niebieska, dopiero kilka di temu zauwazylem ze jeden samczyk zaczl wygladac podobnie jak dominant, a i zaczal mu sie stawiac.

Twoja sytuacja w akwrium moze tk sie rozwijac bo masz zbyt malo kryjowek i jak napisal sabotage rewirow. Ja mimo odradznia przez czestera (ktory niewatpliwie ma doswidczenie i wiedze) zdecydowalbym sie na przemeblowanie akwarium, a juz napewno nie dokupilbym dodatkowego samca.

Opublikowano

To może i ja cos poradzę :) Proponuję dokupić ze 2 samce i dorzucić kamieni. Obecnie mam 7 samców i 11 samic. I o dziwo 5 samców jest wybarwionych. Pozostałe dwa czsami nabierają kolorów (zależy od tego, czy pozostałe im na to pozwalają). Na razie to wygląda super. Te obsadę mam od listopada 2006 r. i wygląda przepięknie. Moim zdaniem to spora ilość kamieni chyba wpływa na wybarwienie aż 5 samców. Każdy obrał sobie mały rewir i wszystko jest ok. Oczywiście na razie. Może sie jeszcze pozmieniać i zostanie tylko 1 wybarwiony samiec, bo jak pisał któryś z kolegów - mbuna osiągają pełną dojrzałość po ok. 2 latach a moje ryby nie osiągnęły jeszcze tego wieku. Jeżeli dojdzie do podobnej sytuacji , jak u Ciebie będę musiał pomyślec o redukcji ilości saulosi i wprowadzeniu 2 gatunku :)

Opublikowano

NIe wydaje mi się że muszę wystrój akwarium poprawiać nowymi kamieniami, mam ich naprawde dużo i mają dużo kryjówek, może jednak mój problem stworzyłem ja sam nieświadomie pozbywając się 5 samców w trakcie dorastania, bałem się że taka duża ilość samców 8+12samic to za dużo na takie małe akwarium :idea: