Skocz do zawartości

240l - obsada - wątpliwości

bolss007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o pomoc w doborze obsady. Jak zwykle im więcej czytasz tym większy mętlik. 

To moje pierwsze akwarium więc odczucia mam jak głodny człek w supermarkecie. Kupiłbym i zjadł wszystko :)

Miejsce akcji: akwarium 120cm x 40 głębokie x 50 wysokie, kamienie raczej niskie, po bokach wyższe. Serpentynit + ciemny piasek - by się nie brudził. Oświetlenie świetlówki LED, teraz ciepła + niebieska, docelowo biała + niebieska.. Ogólnie przy ciepłym oświetleniu dno które bez oświetlenia jest czarne robi się brązowe i wygląda słabo. Dlatego dodałem niebieski odcień i jest lepiej. chciałbym żeby obsada się przy docelowo oświetleniu nieb. + białe dobrze prezentowała...

Pomysły które mi chodzą po głowie, inspirowane częściowo własnymi częściowo wyczytanymi przemyśleniami :

1. Demasoni - wiem że samotnik. Wiem że agresywny. Nie chcę przerybienia, dworców czy pociągów :) . Czy w ogóle wchodzi w grę trzymanie 1 szt.- bo piękna ryba? Jeśli tak to w jakiej obsadzie najlepiej?

2. Hara + Saulosi + rdzawe - czy to ma rację bytu? 

3. inna opcja to jedno-dwugatunkowe akwarium ale takie w którym obserwacja zachowań dałaby dużą frajdę przy zachowaniu walorów estetycznych?

4. Msobo + Hara + Mphanga - pomijając problemy z dostępnością obsady takie coś przewinęło się u luk83 w doborach ale na krótko. Kusi mnie to zestawienie bo kolorystycznie jest bardzo unikalne jak się zdaje... jakieś zagrożenia? 

jak widać strzelam w wielu kierunkach... ktoś pomoże? ;)

Pozdrawiam

Witaj. Opcja 2 i 4 jak najbardziej do twojego zbiornika się nada.Co do Demasoni to najlepiej w obsadzie jednogatunkowej wpuścisz 20 sztuk młodych i zobaczysz co z tego wyjdzie, ewentualnie jako jasny akcent możesz dodać Pseudotropheus interruptus.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

8 godzin temu, bolss007 napisał:

Pomysły które mi chodzą po głowie, inspirowane częściowo własnymi częściowo wyczytanymi przemyśleniami :

1. Demasoni - wiem że samotnik. Wiem że agresywny. Nie chcę przerybienia, dworców czy pociągów :) . Czy w ogóle wchodzi w grę trzymanie 1 szt.- bo piękna ryba? Jeśli tak to w jakiej obsadzie najlepiej?

2. Hara + Saulosi + rdzawe - czy to ma rację bytu? 

3. inna opcja to jedno-dwugatunkowe akwarium ale takie w którym obserwacja zachowań dałaby dużą frajdę przy zachowaniu walorów estetycznych?

4. Msobo + Hara + Mphanga - pomijając problemy z dostępnością obsady takie coś przewinęło się u luk83 w doborach ale na krótko. Kusi mnie to zestawienie bo kolorystycznie jest bardzo unikalne jak się zdaje... jakieś zagrożenia? 

1.Tu bym nie ryzykował nawet z obsadą jednogatunkową w twoim litrażu mając na myśli temperament zachowania tego gatunku a trzymanie 1szt demasoni z innym gatunkiem to po prostu bez sensu moim zdaniem...

Jeśli już to dałbym większe stadko demasoni + auratus ale nie w tym litrażu...

2.Jak najbardziej dobra decyzja... Możesz też w tym zestawieniu zamiast Saulosi dodać np.Labidochromis Caeruleus i też będzie super...

3.Opcja też wchodzi w grę i tu bym spróbował obsadę dwu gatunkową z 4. czyli -  Metraclima msobo magunga+Pseudotropheus Elongatus Mphanga

Tylko zapatrujesz się w gatunkach które podałeś powyżej czy inne obsady już nie wchodzą w grę?

• Dziękuję 1

9 godzin temu, bolss007 napisał:

U mnie ostatecznie stanęło na Msobo + Hara + Maingano i od chwili zatwierdzenia tej decyzji nie mam żadnych wątpliwości, co do jej słuszności :)

Na tym filmiku możesz zobaczyć sobie jak to mniej więcej wyglądałoby kolorystycznie: 

Dzięki za pomoc. 

Co do Demasoni to na jednogatunkowe bym się nie zdecydował z nimi wiedząc dodatkowo ze jest to ryba dość wrażliwa a ja jestem jakby nie patrzeć początkujący.. czyli ten temat odpada, tym bardziej że potrzebowałem tylko upewnienia.

Egon44:

Hara + Saulosi + rdzawe - to ładnie że można bo bardzo mi się ten układ podoba. yellow były w pierwotnej wizji dopóki nie zobaczyłem samca Saulosi. Jakieś zalety yellowków które warto rozpatrzyć?

Coż co do innych gatunków, powiem ci dlaczego te to może coś uzupełnisz:

- Saulosi / Msobo - piekne błękitne samce + zółte samice co daje mi dwa kolory na którwych mi zależy. Błękit w pionie bardziej do mnie uderza niż w poziomie dlatego odrzuciłem Maingano, może niesłusznie. Do tego chciałem takie ryby nieoczywiste ale o ładnych samicach żeby nie trzymać super samca i samic które są zapchajdziura :)

Czyli:

- Hara - piękne samce, ładne samice, biały akcent i bardziej mi się podobaja niż Permutt

- Mphanga - piękne samce ale i samice z różnymi akcentami, subtelnie ubarwione

- Rdzawe - niby popularne ale też nie jest to ryba jednokolorowa, jest czym oko cieszyć.

* Metraclima msobo magunga+Pseudotropheus Elongatus Mphanga - ten układ jest ciekawy... ile ryb mógłbym trzymać docelowo? Których więcej?