Skocz do zawartości

Dwutlenek chloru w moich wodociągach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, deccorativo napisał:

Można i tak - pojmować pojęcie "dobrostan ryb " jako stan gdy nie zdychają i się mnożą, a można też tak że gdy dowiadujemy się że coś może być szkodliwe i być odstępstwem od wody w Jeziorze Malawi to staramy się to poprawić.

Dobrostan akwarysty to stan gdy wiemy że coś nie jest OK bo tak piszą fachowcy chemicy czy biolodzy ale nam ryby żyją to sami sobie wmawiamy że jest OK i po co się wysilać , lepiej tak pozostawić.

Henryku jak parametry wody(pH,NO2,NO3,NH4) razem w parze z normalnym zachowaniem ryb bez oznak chorobowych itd. są ok w zbiorniku to czego innego nam wszystkim trzeba żeby osiągnąć  "dobrostan ryb " / ''dobrostan akwarysty''?

Proszę wytłumacz to bo czasami nie potrafię zrozumieć twojego toku myślenia(bez urazy oczywiście bo nie mam tego na celu) ale troszkę wydaję się że próbujesz szukać dziury w całym starając się ułożyć schemat mega sterylnego akwarium dla naszych ryb pływających w zbiornikach a jak parametry wody są ok i reszta o czym napisałem powyżej to po co to wszystko komplikować...Nie piszę tu o ustrojstwie bo to jak najbardziej przydatna rzecz w przypadku chlorowania naszej wody przez niektóre wodociągi...

Sorki za małe OT w temacie...

1 godzinę temu, MDRAGON87 napisał:

W środę będę zmieniał media w filtrze( wszystkie) oprócz gąbki.

Powiedz mi proszę czemu zamierzasz wymieniać złoża w filtrze?

Jakie masz złoża w kubełku?

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, egon44 napisał:

Powiedz mi proszę czemu zamierzasz wymieniać złoża w filtrze?

Jakie masz złoża w kubełku?

Od roku siedzi tam z 2 kg zeolitu i gąbki. Planuje wymienić to na ceramikę - już zakupiłem

Edytowane przez MDRAGON87
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, MDRAGON87 napisał:

cały czas

...to długo. Stracił już swoje możliwości absorbowania pierwiastków metali ciężkich . Teoretycznie powinno wymieniać się co 3 miesiące. Teoretycznie bo to wszystko zależy od tego jaką masz wodę. Ale mniej więcej. Owszem..teraz spełnia rolę wkładu , który czyści wodę mechanicznie ale nie to jest jak wiesz jego zadaniem. Wymiana jego na ceramikę to dobre Twoje posunięcie..zrób to w 2-3 ratach co tydzień aby nie zachwiać biologią i za każdym razem możesz dodać ampułkę  Prodibio Biodigest.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
13 minut temu, MDRAGON87 napisał:

Od roku siedzi tam z 2 kg zeolitu i gąbki. Planuje wymienić to na ceramikę - już zakupiłem

Zapewne masz zeolit w dwóch koszach to sugeruję postąpić dokładnie tak jak sugeruje kolega @AndrzejWalb czyli-

5 minut temu, AndrzejWalb napisał:

Wymiana jego na ceramikę to dobre Twoje posunięcie..zrób to w 2-3 ratach co tydzień aby nie zachwiać biologią i za każdym razem możesz dodać ampułkę  Prodibio Biodigest.

Opublikowano

No póki co to niedziela była pracowita :)

Byłem w sklepie, w filtrze już siedzi 1 l carbo max plus, woda spuszczona w ilości 60l , 20 świeżej już dolałem. Kolejna dolewka za 2-3 h co by nie zrobić szoku z temp pyską.

Zeolit wiem że po 3 miesiącach nie działa, prawdę mówiąc przez jakiś czas wymieniałem go po połowie co 2-3 miesiące ale różnicy nie widziałem dlatego zaprzestałem to robić i siedział sobie tak pewniej czas, jednak ceramika będzie lepsza wg mnie. Co do wymiany to zrobię to jednak na raz co by kubła nie otwierać co tydzień z tym że część zeolitu dam do siatki i wsadzę do akwarium na tydzień. Bakterii oczywiście też dodam. Przy wymianie wsadzę też od razu do kubła puriote. Dziś przy okazji wypłukałem też gąbki w kuble w wodzie z akwarium co by tego nie robić za parę dni.

Opublikowano

Robisz dobre posunięcia i widać że czytanie forum nie poszło na marne :) 

Co do samego purolite to przed włożeniem go do kubełka zwróć uwagę aby poziom NO3 był jak najniższy w zbiorniku wtedy dłużej będzie działał bo złoże nie zapcha się od razu...

Opublikowano
25 minut temu, MDRAGON87 napisał:

Kolejna dolewka za 2-3 h co by nie zrobić szoku z temp pyską.

...jak masz możliwość dolewania wody mieszanej ( ciepła z zimną ) to możesz tak śmiało robić. Ja leję  z kranu ( spod prysznica)  poprzez moje ustrojstwo ale temperaturę ustawiam mniej więcej  taką jak mam w akwa i nie ma wtedy obawy o zbyt gwałtowne skoki temp. Szkoda czasu na zabawy:)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Od lewa do prawa fajny pomysł. Kiedyś próbowałem coś takiego zrobić i nie udało mi się. Okazało się że mam za krótki baniak do symulacji takiego wschodu i zachodu albo za mało dałem ledów. Wysłane z mojego RMX3301 przy użyciu Tapatalka
    • Odnoszę się tylko do akwarium 180cm Jak chcesz połączyć L. Perlmutta, który dorasta raptem do 11cm. Z mdokami, które w moim akwarium samce mają po 18cm? Jeżeli chcesz coś w jasnym żółtym , złotym ubarwieniu, to zamiast Labidochromisów, proponuję nimbochromis venustus. A z mdoki są bardzo problematyczne w utrzymaniu ich w zdrowiu, oczywiście moim zdaniem i piszę tutaj tylko o moim doświadczeniu z tymi rybami. Pierwszy raz kupiłem stado 12ryb, po krótkim czasie zostało kilka szt. Które przeżyły do max rozmiarów. Później postanowiłem odbudować stado. Kupiłem kolejne kilkanaście rybek i wpuściłem do akwarium przejściowego, aby tam podrosły - padały jak muchy i po pewnym czasie nie zostało z nich nic. Nie poddałem się i długo szukając kupiłem kolejne 8szt. Takich odchowanych 8cm. (Ryby z Holandii) Aby je wpuścić od razu do dużego akwarium. Po 2mc z 8szt. Zostało mi 3szt i pływają do dzisiaj z 5 starszymi dorosłymi mdokami. Nie wiem, może tylko u mnie, ale te ryby są bardzo wrażliwe. Aby uzupełnić niebieski kolor w akwarium - samce i samice niebieskie, kupiłem stado cyrtocara moori. Kolorem tułowia nie odbiegają od ndok, lepiej pływają, bo mają temperament i przede wszystkim -nie zdychają. W dużym akwarium aktualnie pływa 5szt. Takich około 12cm. Dokupiłem też 16szt małych rybek, takich 3cm. Które aktualnie pływają samodzielnie w przedszkolu 200l mają już około 5-6cm i dalej rosną, w dodatku ani jedna z 16szt nie padła. Podrosną do około 8cm i wpuszczę je do reszty obsady. Ogólnie ryby z gatunków non - mbuna wolno rosną, a już cyrtocara wybitnie wolno rośnie. Do 0.5cm miesięcznie. W dodatku nie każdemu, podoba się garb tłuszczowy na czole tych ryb. Mi akurat się podoba.
    • Zgadza się, ale ja miałem na myśli początkujący z naszym biotopem.
    • Zdecydowanie, 3 to za dużo do Twojego akwarium. Skoro piszesz, że wolałbyś mniejsze gatunki, a więcej osobników, to na pewno odpada Acei, również dlatego, że po prostu rośnie za duży na ten litraż. Do Saulosi dobrym towarzystwem w Twoim zbiorniku byłby np. Labidochromis Perlmutt, fajna i ciekawa rybka. Możesz spróbować też że wspomnianym przeze mnie Maingano.  Dwa gatunki po 10-12 sztuk maluchów i celować w dwa haremy, po jednym z każdego gatunku.
    • Dziękuję za rady, jeśli zostanę przy 2 gatunkach, po ile sztuk może zostać? Czy 3 to już za duża liczebność?  
    • @Bartek_De założyłem że jak ktoś miał do czynienia "latami" z akwarystyką to już nie jest początkujący 😉😃
    • Też mi się tak wydaje, może Maingano do towarzystwa Saulosi, jeśli pozostać przy niebieskim?
    • Najprawdopodobniej w tak małym akwarium i źle dobranej obsadzie ryba jest nękana ewentualnie odczuwa pogarszanie się parametrów wody .  Masz ryby z różnych biotopów. Co się zmieniło? Zmieniło się to , że ryby dorosły , zmieniły się też parametry wody bo nie wierzę aby Twoja filtracja była właściwa patrząc na ten filterek. Tak jak napisał @yaroryby dorosły w złych warunkach i  się po prostu męczą  bo zmieniły się parametry i ubyło im miejsca .  Poczytaj wskazany link i zastanów się czy na pewno chcesz tak trzymać ryby i z jakiego biotopu. Nie chcesz się zrazić to działaj .
    • Poczytałem , poobserowałem, wziąłem też pod uwagę ryby, które mam w swoich zbiornikach.  Z uwagi że posiadam zbiorniki, w których posiadam młode  rdzawe, maingano, perlmutty, cynotilapie zebroides cobue (100x50x50 do likwidacji jeśli postawie 180cm) oraz w 120x50x50 copadichromis trewavasae lupingu oraz yellowy. To ostatecznie u mnie będą 2 akwaria. 120x50x50 oraz w/w 180x50x50.   Z uwagi że w 120cm mam copadichromis trewavasae lupingu wraz z yellowem od ponad 2 lat pora na jakieś zmiany. Nie ukrywam że z yellowami jestem już od blisko 4 lat i mi się przejadły. Także widzę 2 rozwiązania: -OPCJA 1 W 120x50x50 Zostawić copadichromisa trewavasae lupingu F1 dopuścić np. Labidochromis perlmutt (pasuje pod kątem żywieniowym) w miejsce yellowa.   A w 180x50x50 zrobić mbuniaka np. ze stadkiem acei luwala lub itungi. Do tego dokupić sobie "szefa" protomelasa steveni taiwan reef oraz z 2 gatunki mbuny pośród ryb: cynotilapia, maingano , rdzawy lub kolejne marzenie (Metriaclima msobo lub Fainzilberi)    - OPCJA 2  W 120x50x50 zrobić typową mbunę pośród rdzawego maingano cynotilapii.   W 180x50x50 zakupić placidochromisa mdoke white lips + aulonocare i np. dorzucić pasującego żywieniowo Labidochromisa perlmutta czyli zrobić non mbuniaka ale... wtedy muszę też sprzedać copadichromisy z 300l.  
    • No dobrze ale co się zmieniło co się dzieje tej rybce   
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.