Skocz do zawartości

Jakie akwarium: 375 czy 450 litrow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jednak nie będę się bawił w przerabianie bo to też kosztuje a wyglądu jak w "fabryce" nie uzyskam. Dlaczego obawiasz się tych szafek? Z płyt 18 robią nawet pod akwarium 960l i są to szafki akwarystyczne.

Jeszcze takie pytanie do Was Koledzy 375 czy może 450l ? mówimy o standardowym wymiarze, różnica 10 cm w wysokości.

Najchętniej to postawiłbym 576l ale wątpię aby mi przeszło przez klatkę schodową i pokój mam chyba zbyt mały na takiego byka.

Opublikowano

Wal od razu największe jakie przejdzie. Zrób sobie z kartonów "prototyp" 576l. i spróbuj z kimś po-manewrować na klatce i w pokoju. Pamiętaj, że zawsze można kawałek przenieść w pionie ;)

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, MDRAGON87 napisał:

Najchętniej to postawiłbym 576l ale wątpię aby mi przeszło przez klatkę schodową i pokój mam chyba zbyt mały na takiego byka.

Ja wniosłem na 2gie piętro bloku z wielkiej płyty, z ciasną klatką schodową akwarium 720l (200x60x60). Na każdym półpiętrze stawiałem na kocu na pion, potem przewracałem na kolejne schody itd- najlepsza metoda- i już na pewno lepsza niż manewrowanie nad poręczami :P Teraz żałuję, że nie wziąłem chociaż 10cm szerszego- bo już większe na wysokość i długość mogłoby nie wejść. Także jakiego byś nie wziął i tak będziesz żałował, że za małe:P

Dla przeciwników stawiania na pion- kierowca od Przemka Wieczorka, który mi to przywiózł powiedział: "Panie, my nie takie rzeczy z tym robimy przy załadunku...". Sugerował nawet stawianie na kant bez koca, bo "po co" :P

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano

" Także jakiego byś nie wziął i tak będziesz żałował, że za małe:P " 100% racji. Jak przesiadałem się ze 126l na 300 miałem obawy że to taki smok, a już po miesiącu żałowałem że nie brałem 375 - koszty prawie takie same. Tak więc chyba pomyśle nad 576. Docelowo marzy mi się 720 ale to już na inny pokój.

A jeszcze zapytam tak, po jakim czasie Wy zmieniacie akwaria? chodzi mi o wytrzymałość silikonu.

Opublikowano

Ja mam 450l i żałuję że nie zrobiłem od razu większego. Przemyśl to dokładnie a im większe tym bardziej oko cieszy?

Opublikowano
Godzinę temu, MDRAGON87 napisał:

Tak więc chyba pomyśle nad 576. Docelowo marzy mi się 720 ale to już na inny pokój.

Myśl od razu o jak największym akwarium. Kolejne akwarium to koszta razy dwa. Jak poszedłem za radą Kolegów i zrobiłem takie jakie mogłem do windy zmieścić. Bym pluł sobie teraz w brodę, gdybym podia decyzję o mniejszym zbiorniku.

Opublikowano
Godzinę temu, iquitos68 napisał:

Myśl od razu o jak największym akwarium. Kolejne akwarium to koszta razy dwa. Jak poszedłem za radą Kolegów i zrobiłem takie jakie mogłem do windy zmieścić. Bym pluł sobie teraz w brodę, gdybym podia decyzję o mniejszym zbiorniku.

Wiem doskonale, ale póki co 720 odpada całkowicie. Takie sobie postawie kiedyś jak będę miał inne wolne pokoje w domu. Póki co to 576 musi wystarczyć - chodź to już i tak będzie sporo :)

Opublikowano

Ja żadnego akwarium nie miałem dłużej niż pięć lat i nigdy nie zmieniałem na mniejsze,obecnie mam 337l z mbuną,ale jak oglądam te piękne akwaria w galeri to w głowie kombinuje gdzie postawić720