Skocz do zawartości

nitrat stop - walka z azotanami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się na metodą usunięcia sporej ilości no3  w moim akwarium. Myślałem o hydroponice, środkach pochłaniających(purigen itp). Najbardziej zastanawiam się nad filtrem denitryfikacyjnym. Wiadomo, że aby to ruszyło potrzeba dużo cierpliwości, regulacji i prób. Jest gotowiec do nabycia, według producenta w pełni automatyczny.     

Problem w tym, że nie ma nigdzie informacji o tym sprzęcie.  Prosiłbym o opinie osób, które miały okazje z tego urządzenia korzystać. Oto jedyny link i informacja o produkcie:

https://www.olx.pl/oferta/filtr-10l-usuwanie-azotanow-bezobslugowy-do-450l-denitrator-CID103-IDiR7hL.html#e4d1433003

Opublikowano

Czy miał już ktoś z forumowiczów Seachem DE NITRATE ? Jest to też jakaś opcja. Warunkiem jest przepływ wody max 200 L/h. 

Opublikowano
6 minut temu, krakluk napisał:

Czy miał już ktoś z forumowiczów Seachem DE NITRATE ? Jest to też jakaś opcja. Warunkiem jest przepływ wody max 200 L/h. 

A próbowałeś Purolite z tematu w linku który kolega podał powyżej?

Opublikowano (edytowane)

Tego raczej nic nie przebije. Jednak wolałbym bardziej "naturalne" metody. Purolite działa zbyt drastycznie:) no i pozostaje sprawa regeneracji. Nie jestem też do końca przekonany o bezpieczeństwie stosowania Purolite. Na forum było kilka wpisów, że jednak działa niekorzystnie na zdrowie ryb. 

Edytowane przez krakluk
Opublikowano
6 minut temu, krakluk napisał:

Tego raczej nic nie przebije. Jednak wolałbym bardziej "naturalne" metody. Purolite działa zbyt drastycznie:) no i pozostaje sprawa regeneracji. Nie jestem też do końca przekonany o bezpieczeństwie stosowania Purolite. Na forum było kilka wpisów, że jednak działa niekorzystnie na zdrowie ryb. 

To proszę o linka że purolite działa niekorzystnie na zdrowie ryb...

Czytając codziennie na forum nie zauważyłem takiego wpisu...

W jakim sensie działa niekorzystnie?

Sam go używam już dość długi czas i jak dotąd nie zauważyłem negatywnych skutków które są zagrożeniem dla zdrowia ryb...

Opublikowano

I dlatego zasięgam opinii tych, którzy go użwają :). Pamiętam wpis o niekorzystnym działaniu na błony śluzowe ryb. Ale to mógł napisać każdy;) Możesz mi napisać kolego(skoro go używasz) jak jest u Ciebie ulokowany ten Purolite i jaki przepływ?

Opublikowano
5 minut temu, krakluk napisał:

I dlatego zasięgam opinii tych, którzy go użwają :). Pamiętam wpis o niekorzystnym działaniu na błony śluzowe ryb. Ale to mógł napisać każdy;) 

Rozumiem :) 

5 minut temu, krakluk napisał:

Możesz mi napisać kolego(skoro go używasz) jak jest u Ciebie ulokowany ten Purolite i jaki przepływ?

Wszystko masz opisane w tym temacie 

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, krakluk napisał:

. Pamiętam wpis o niekorzystnym działaniu na błony śluzowe ryb. Ale to mógł napisać każdy;)

A ja nie rozumiem jak można tak przemycać dezinformacje i to na skalę każdego - czyli jako powszechną wiedzę.

Tak mógł napisać każdy kto nie zna zasady działania Purolite A520E i jego działania na błony śluzowe ludzi - dla których został stworzony , przebadany i dopuszczony do stosowania, więc ja protestuję i uściślam.

Tak mógł napisać tylko każdy bezmyślny.

Edytowane przez deccorativo