dongalica Opublikowano 14 Stycznia 2008 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Czesc to moj pierwszy post na tym forum. Mam do was pytanie :oops: Wczoraj kupiłem na giełdzie samice yellow, i po wpuszczeniu do akwarium zaczeła sie dziwnie zachowywac, pomyślałem ze to ze stresu i inne parametry wody spowodowały to zachowanie. Dzis rano się budze ona dalej się tak zachowuje tzn. "wisi" przy powierzchni - ale nie dyszy ciężko i od czasu do czasu przekręca sie na bok. Inne ryby pływają po całym akwarium i nic im nie dolega. Sam nie wiem co mam robic - pomożecie ?? Parametry wody (leje Wrocławską kranówe i mieszam z odrobiną RO) NO3 - 0 NO2 - 2 GH - 16 . d KH - 6 . d pH - 7,9 Zdjęcia tej samicy i mojego akwarium
meth Opublikowano 14 Stycznia 2008 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Na pewno NO2 – 2 a NO3 - 0 ? Czy pomyłka w druku?
M_sobo Opublikowano 15 Stycznia 2008 #3 Opublikowano 15 Stycznia 2008 być może uszkodziła sobie pęcherz pławny podczas transportu,a może jakieś zapalenie tego pęcherza, jeśli pobiera pokarm, spróbuj podać jej zielony groszek mrożony, podobno dobrze działa na pęcherz.
romekjagoda Opublikowano 16 Stycznia 2008 #4 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Podobnie jak M_sobo obstawiam uszkodzenie pęcherza pławnego - ryby mają wtedy problemy z utrzymaniem zanurzenia, pływają krzywo, w sposób nieskoordynowany. Nie wiem jednak, jak można to leczyć i czy w ogóle się da. Pozdrawiam
kisor Opublikowano 17 Stycznia 2008 #5 Opublikowano 17 Stycznia 2008 a może po prostu to jest obrona przed atakami od inncyh ryb w akwarium. Nowy lokator nigdy nie ma łatwo i najpierw najczęściej ucieka a później zmęczony wisi pod powierzchnią, bo nie ma dla siebie miejsca w akwarium...
sabotage Opublikowano 17 Stycznia 2008 #6 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Ja mysle podobnie do kissa, nie byla ganiane po wpuszczeniu?
dongalica Opublikowano 17 Stycznia 2008 Autor #7 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Nie nie byla ganiana, niestety zdechła dzis popoludniu
kisor Opublikowano 17 Stycznia 2008 #8 Opublikowano 17 Stycznia 2008 hmmm, to przykro. Wprowadzenie nowej już podrośnietej ryby do ułożonego akwarium nigdy nie jest łatwe... Może rzeczywiście coś jej było.
sabotage Opublikowano 17 Stycznia 2008 #9 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Hmm, te jasne plamy, jakby lekki wytrzeszcz.. Mogla chorowac wczesniej, a stres wzmocnil atak choroby..
Rekomendowane odpowiedzi