Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Sprzedawca w zoologicznym zaproponował oprócz wodzenia i ochotki zakup kiełża. Czy nadaje się on dla pyszczaków? 

Opublikowano

Kupiłem go 400g i ryby nie chcą go jeść. Po czasie dowiedziałem się że także blokuje rybom jelita.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Osobiście zrezygnowałbym z zakupu mrożonek a tym bardziej ochotki która jest niewskazana do karmienia naszych ryb...

Na rynku jest dużo gotowych suchych pokarmów "premium" bardzo dobrej jakości więc w ich zakup celowalbym...

No i pierwsza zasada-"nigdy nie słuchaj ludzi z zoologów bo wcisną tobie każdy bajer byle tylko sprzedać"

Pytaj na forum kolegów bo lepiej doradzą ;)

Opublikowano (edytowane)

Ja z mrożonek podawałem non-mbunie właśnie zazwyczaj kiełża i kryl- to w sumie podobnie wygląda- i to przez ponad 10lat. Nigdy nie spotkały mnie z tego powodu jakieś negatywne skutki. @Bezprym gdzie słyszałeś bzdury, że kiełż zapycha jelita? Broń boże nie dawaj ochotki... Oczlik i artemia nada się dla mniejszych ryb.

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano

Bakuś może nie dosłownie ale ma za dużo chityny i dlatego jest ciężkostrawny a dowiedziałem się tego na tym forum. Owszem można go używać ale nie za często. Moje ryby po kilkukrotnym podaniu niechętnie go jadły,więc przestałem go podawać. Pozatym ciężko się go rozdrabnia i ogólnie polecany jest do żółwi.

Opublikowano (edytowane)

ja dawłem mrożonki, gdzie nie trzeba było go rozdrabniać- może są w różnych wielkościach- te suszone jako karma dla żółwii rzeczywiście były większe.....

http://allegro.pl/gammarus-mrozony-pokarm-dla-ryb-100-g-i6813965618.html?reco_id=b04b9255-4783-11e7-8025-0284509a6865&ars_rule_id=201

O coś takiego jadły nawet 5cm ryby bez rozdrabniania....

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano
Teraz, Bezprym napisał:

Ja podawałem dla żółwi, suszony.

A to wszystko wyjśnia... Kolega zaproponował go obok ochotki i wodzienia, więc raczej chodziło o mrożonkę, lub żywy :P te suszki dla żółwii chyba rzeczywiście niesmaczne, moje pawiookie również tego jeść nie chciały.

Mrożonki natomiast są pochłaniane na pewno chętniej, niż suche pokarmy premium :P