Skocz do zawartości

Filtr do mojego akwarium

Wolfik

Rekomendowane odpowiedzi

Póki trzymasz się osprzętu to cały czas na temat,  jak zaczniesz pisać tu o obsadzie , czy parametrach wody - to moderator albo pogoni albo wydzieli nowy temat więc pisz spoko i jako nowy możesz pisać na pw do kogo zechcesz - na pewno nikt się nie obrazi a pomoże.

Zacznij od budowy ustrojstwa bo twoje wodociągi mocno chlorują wodę, potem kup trzy testy bo te co masz nadają się do śmietnika.

wynik NH4 - 0,2 ppm to strasznie zły wynik chyba że to dopiero zalany zbiornik który startuje. Z opisu wynika że tak od dawna to ci chodzi na tym chińczyku.

potrzebny ci test kropelkowy NO2 i NO3 firmy JBL  i więcej nie trzeba z tych co masz pozostaw Zooleka KH/GH bo doskonale mierzy oraz Zoolek pH zapewne masz ogólny o zakresie 3-10 jak ci się skończy kup Zooleka pH 7,4-9 bo to jest nasz zakres pomiarowy - chyba że nie będzie to Malawi.

• Dziękuję 1

Jeśli coś nie działa jak należy to po co tym mierzyć :) wiele osób udowodniło, że testy Zooleka się nie nadają do niczego. 

Zanim się kupi coś w internecie to warto zasięgnąć opinii użytkowników, na naszym forum masz całe mrowie tematów w których to polecamy testy JBL do No2 i No3 :)

• Dziękuję 1

26 minut temu, Wolfik napisał:

Ehh szkoda. Chcialem wesprzeć nasz przemysł akwartysyczny. No ale trudno. Dziś popatrzę. Dziękuje za odpowiedzi 

O filtry pytasz i to zagraniczne a masz kubły krajowe miodzik,:D ale o te nie pytasz i nie wspierasz kraju ,  ale testy kupiłeś krajowe zamiast spytać uprzednio które są dobre i cokolwiek mierzą.

Jakiś totalny brak logiki w tych twoich posunięciach.

a to już brak wiedzy o Lubsku

46 minut temu, Wolfik napisał:

U mnie woda w kranie nie jest w ogóle chlorowoana.

Jak wejdziesz w swój Lubski wodociąg ( co i ja zrobiłem) to tam niewiele o jakości wody ale jak byk stoi że chlorownia jest i będzie użyta jak przyjdzie pora - rzecz w tym że zrobią te chlorowanie po cichutku bo zrobią jak im cola :D pojawi się w wodociągu.

chlor sam w sobie truje ryby ale jeszcze lepiej bakterie w tym nitryfikacyjne więc zawsze grożny bo pojawi się bez uprzedzenia i nie musi być w postaci takiej na węch do wyczucia. Zazwyczaj objawem jest to że po podmiance na świeżą wodę  - ryby leżą na dnie i ciężko dyszą ale czasami dopiero rano widać trupy  ( vide nasz zagraniczny rodak)

Ale nie straszę i nie demonizuję tylko tłumaczę dlaczego warto zbudować za kilkadziesiąt złotych ustrojstwo bo bezpiecznie i bez kubłowania.

Pytasz o rady ? bo jak sam lepiej wiesz to po co pytasz?

@deccorativo Nie wiem lepiej ale jak sięgam pamięcią  bo trochę w tym mieście mieszkam to nie było nigdy chloru. No z tym, że wrazie czego chloruja to mnie zaskoczyłeś i warto się ubezpieczyć. Akwarium z filtrem grzałka piaskiem kamieniami rybami dostałem za darmo bo kolega wyprowadzał się do innego kraju. Jestem otwarty na polskie filtry kubełkowe spełniające moje wymagania więc czekam na propozycje.

Więc potrzebuje filtra zew. O litrazu 126 który też by sobie poradził przy litrazu 300. Mam filtr mechaniczny. Poprosilbym o kilka propozycji ponieważ za godzinę będę w większy mieście i będę planował kupić jakiś filtr. Do 250zl zmieszcze się? 

Edytowane przez Wolfik

56 minut temu, Wolfik napisał:

@deccorativo Nie wiem lepiej ale jak sięgam pamięcią  bo trochę w tym mieście mieszkam to nie było nigdy chloru. No z tym, że wrazie czego chloruja to mnie zaskoczyłeś i warto się ubezpieczyć.

A ja ani na jotę tobie nie wierzę:D

Wierzę do czego przyznają się same twoje wodociągi

cytuję z ich strony internetowej

2. Stacje uzdatniania wody.

Gl. Górna dla m. Lubska:

Woda pobierana ze studni wierconych za pomocą pomp głębinowych tłoczona jest przez filtry ciśnieniowe pospieszne do zewnętrznej sieci wodociągowej. Urządzenia do uzdatniania wody (filtry) zainstalowane są w budynku stacji wodociągowej, zlokalizowanym na terenie ujęcia wody. Poniżej przedstawiono krótkie charakterystyki techniczne poszczególnych urządzeń:
  • Filtry ciśnieniowe - do uzdatniania wody przeznaczonych jest 5 filtrów pospiesznych o łącznej wydajności Qn=355 m3 / h. Wydajność ta pozwala na właściwe uzdatnienie wody.
  • Terenowy zbiornik wyrównawczy - Zbiornik ten wybudowany w okresie międzywojenny, zlokalizowany jest w odległości ok. 2 km od ujęcia na rzędnej 122,0 m npm. Składa się z dwóch komór - kołowej i pierścieniowej - ustawionych względem siebie centrycznie o pojemności 250 m3 każda. Obecnie zbiornik pracuje jako przepływowy – zbocznikowany, stabilizując ciśnienie w sieci.
  • Dezynfekcja wody - Po przejściu przez filtr woda okresowo poddawana jest dezynfekcji za pomocą 3 % podchlorynu sodowego - NaCl. Podchloryn dawkowany jest bezpośrednio do kolektora tłoczonego za filtrami za pomocą chloratora C- 52 o wydajności max 0,19 dm3 / min. Maksymalnie ciśnienie wytwarzane przez pompę chloratora wynosi 0,6 MPa.

koniec cytata

chyba że kłamiesz i nie mieszkasz w Lubsku tylko np w Dłużku:D bo tam nie chlorują wody jak kilka wsi tam zatruje colą :Dsię to nie ma problemu - wprowadzi się zakaz picia wody przejdzie na piwo i wódkę , sprzeda Stoperan i po problemie.

Jak podajesz dostałeś akwarium z rybami w spadku .

Moja rada - przedstaw się w takim dziale wklej fotki baniaka i co tam pływa oraz jak to wygląda, nie zaczynaj od dokupywania ryb tylko zrób remanent obsady w odpowiednim dziale bo zapewne nie znasz nazw gatunków a koledzy z fotek w odpowiednim dziale ci pomogą i przy okazji wytkną wszystkie błędy hodowlane poprzednika.

Sam potem zadecydujesz co zostawiasz co zmieniasz a zakup nowych ryb to na samym końcu tej drogi.

O jedno cię proszę  - z daleka od pobliskich zoologów i ta zasada obowiązuje tak z zakupem ryb jak i najmniejszej pierdoły do baniaka Malawi .

Wolfik jak już wspomniałem HW 302A używam w 240l a słyszałem że jako biolog spokojnie da radę nawet w 450l.
Możesz też dokupić mocniejszą wersję za jakieś 200 zł z przesyłką
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6818383365
Po co wydawać nie wiadomo jak duże pieniądze jak za niewielki koszt można mieć dobry filterek

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1