Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy to dobry dział ale w razie czego to proszę o przeniesienie. Chciałem zapytać posiadaczy struktur jak macie realizowany zasysy do filtrów ? Mam wykonane tło i mam zasys do fitlra wstępnie zrobiony ale jest około 15cm od dna i zastanawiam się czy dobrze będzie wyłapywał syfki (czy nie jest za wysoko?). Planuje jako filtrację wykorzystać narurowca. Wygląda to jak poniżej (po prawej stronie jest miejsce na rury i grzałkę i taki okrąg z szczelinami do zasysu):

49f94868d4ebbf27.jpg

00d8a43fc9c2f8f3.jpg

28dbdc10e7a422dc.jpg

e088cd9af387dc52.jpg

Jeszcze baniak się robi ale rozmyślam czy zostawić to tak jak jest czy wydrązyć tam dziurę na rurę i wypuścić zasys całkiem poza tło.

Edytowane przez kwiq
Opublikowano

Dzięki ale nie chcę. Już mam wszystko w głowie ułożone i raczej nie będę zmieniał. Zastanawia mnie tylko właśnie ten zasys bo tu nie chciałbym dać plamy i później kombinować na "żywym" zbiorniku.

Opublikowano

Ja mam na takiej wysokości zasys narurowca i jest dobrze. Pamiętaj, aby tak planować wystrój akwarium żeby falownik był nad tym zasysem. 

Czy woda będzie dostawać się za tło przy krawędziach bocznych czy tyko tym "otworem". Pytam bo jeśli woda będzie wpływać bokami to siła zasysu tego "otworu" może być słaba.

Opublikowano

Nie planowałem go po bokach przyklejać ale na szczęście tło po przeciwnej stronie zasysu jest płaskie i przylega do szyby. Jak będę miał baniak to zobaczę jak to będzie wyglądać i ewentualnie złapię sylikonem. Chciałem to złapać tylko do wzmocnienia wzdłużnego żeby w razie czego jak mi się znudzi mieć możliwość wyciągnięcia (będę miał czarną folię z tyłu na baniaku) i nie zostawić syfu na szybach. Falownik będzie dokładnie nad zasysem.

Opublikowano

Jak będziesz miał szkło to pomyśl o tym bo warto. Zobaczysz jak będzie pasować. Może wystarczy na boki tła nałożyć silikon, który po wyschnięciu będzie działał jak uszczelka a nie ubrudzi szyb.