Skocz do zawartości

Start biologii z szablonem na WA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już napisałem  w Szablonie startu na WA

Załuję tylko że tak póżno poprosiłem o pomoc chemików od nitryfikacji:D gdzie ja miałem oczy i dlaczego wcześniej nie przeczytałem dwfinicji nitryfikacji - proszę o wybaczenie koleżeństwo.:(

Wszystko się potwierdza - pamiętam np kolega inmar miał miękką wodę i zatrzymanie,  Sławek nasikał do BactoActiv i mu ruszyło - zapewne siki zawierały neutralizator kwasu azotawego.

Jak widać powodów  sprzyjających zatrzymaniu jest  bardzo wiele ale teraz jesteśmy o wiele mądrzejsi.

Opublikowano

Mała aktualizacja

Wczoraj podmiana wody i dołożenie ok 10 kg dolomitu o gradacji 1-3 mm.

Wyniki testu po podmianie:

NO2 - 1,0

NO3 - 5

NH4 - 0,05

Wynik dzisiejszego testu:

NO2- 0,4-0,6

NO3- 1,0-5

NH4- 0,05

Przy okazji foto wymieszanego podłoża. 20170606_210343.thumb.jpg.b2276eddc81a0f4167eea57a96239619.jpg20170606_211244_001.thumb.jpg.1b9271d579eafe0ab50979b27273fcd8.jpg

Opublikowano

Podłoże mnie się podoba i moim zdaniem bardziej pasuje do zielonych czy szarych serpentynitów niż piasek dolomitowy biały jak śnieg, a z czasem ten biały dolomit będzie ciemniejszy.  Wyszedł taki fajny kolor podłoża.  Przy takiej 10kg ilości wapieni w akwarium natychmiast  dojrzewanie biologii ruszyło , spadło NO3 ale to może być efekt spadku NO2 a zapewne także wzrosło ci pH , GH, KH czego akurat nie mierzyłeś ale nie o to tu chodziło.

Jeśli po dodaniu wapiennego dolomitu i po podmianie miałeś wczoraj nadal NO2 >1 ppm a dziś rano już tylko NO2 - 0,4-0,6 ppm to znaczy że drugi etap nitryfikacji się odetkał i ruszył ci z kopyta, więc  jutro a może pojutrze baniak powinien być dojrzały z NO2 -0,05-0,1ppm .

Już drugi kolega potwierdza skuteczność wprowadzonych rad do szablonu startu na WA - co mnie najbardziej raduje.:D

Opublikowano (edytowane)

Dzisiejsze wyniki:

NO2-0,01

NO3- 1,0

NH4- 0,05

Następne testy zrobię w weekend i jeżeli będzie wszystko dobrze to w następnym tygodniu można myśleć o rybach. Uważam że to dzięki Henrykowi i jego rozmowie na temat podłoża przyczyniło się do tak szybkiego startu.Warto było by polecić to nowym osobą startujący nowy baniak. Teraz czekam na sterownik i wszystko gotowe na przyjęcie nowych lokatorów. 

Edytowane przez adi
Opublikowano

@adi możesz zarybiać :D nawet bez sterownika bo rybki bez światła mniej się stresują w nowym miejscu. Nie karm tylko przez 2dni a potem pełna iluminacja.

powodzenia w hodowli

ale teraz sypnęło się dojrzałymi baniakami.:D

Opublikowano

Na początek chcę 10 acei  :D. Mam nadzieję że starty ruszą o wiele szybciej.Możliwe też dzięki staremu złożu wszystko przyśpieszyło. Oświetlenie jutro przyjeżdża i trzeba zbudować ale to inny temat.