Skocz do zawartości

Poszły konie po betonie czyli 300l by Zygi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj przyszła cała obsada zakupiona w FishMagic. Wysłane wczoraj a dzisiaj przed południem były już u mnie. Rybki 3-4cm. Zapakowane profesionalnie, po 2 godzinach po wpuszczeniu pięknie się wybarwiły i zaczęły obierać swoje rewiry.  

Na pewno jeżeli chodzi o Hary to są już 2 samce, które w ciągu sekundy potrafią z niebieskiego koloru wybarwić się pięknie w wojenne barwy jakie mają dorosłe. Ale co do proporcji samic do samców będzie chyba fifty/fifty.

Saulosi też już widać 2 samce - końce płetw bocznych jak i grzbietowa są czarne i konkurują między sobą.

Co do rdzawych to pojęcia nie mam które to samce a które samice, ale pięknie pływają w grupie, obgryzają kamienie i szukają pożywienia w piasku. 

Wszystkie rybki zasiedliły cały zbiornik. Dzieci jak zobaczyły małych podopiecznych to wolą je oglądać od TV.

Z tą wesołą trzydziestką pływa jeszcze 1 rdzawy z mikrozoo, spisał się pięknie - pływał sam jakieś 2 tygodnie i wyciął wszystkie ślimaki w pień.

Wieczorem jak będę miał czas to wrzucę parę fotek i może jakiś filmik mi się uda nagrać.

DSC_1350.JPG

DSC_1352.JPG

DSC_1322.JPG

DSC_1344.JPG

DSC_1349.JPG

Edytowane przez Zygi
aktualizacja
  • Dziękuję 2
Opublikowano

Wesoła gromadka. Głodomorra. Wszystkie parametry w normie poniżej skali. NO3 -10. Ph 7,8 dzięki seachem buffer.

Tylko obserwować, bo chyba przytulić się nie da.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. 

Mam pytanko. Z dna wydobywają się bąbelki powietrza co jakiś czas, szczególnie gdy ryby kopią.

Co to i czy normalne?

Opublikowano
22 minuty temu, Zygi napisał:

Witam. 

Mam pytanko. Z dna wydobywają się bąbelki powietrza co jakiś czas, szczególnie gdy ryby kopią.

Co to i czy normalne?

To zapewne siarkowodór...Powstał on w podłożu w strefach beztlenowych i w mniejszym/większym stopniu może być szkodliwy dla ryb ...

W czasie podmianki wody przemieszaj piasek rękoma...

Opublikowano

Ja bym raczej obstawiał uwięzione powietrze. To świeży baniak, więc jakieś resztki powietrza mogą być uwięzione. Warstwa piasku nie jest wysoka, więc nie doszukiwałbym się tam stref beztlenowych i siarkowodoru.