Skocz do zawartości

Chindongo demasoni w zbiorniku 180l?

Rekomendowane odpowiedzi

140 litrów, ale odejmij od tego jeszcze wagę kamieni i piachu ;) 

Bezprym pokaż mi gdzie ja kiedykolwiek coś takiego poleciłem. Nie znajdziesz bo tego nie zrobiłem więc nie pisz proszę "polecacie".

Generalnie zgadzam się z Marcinem i tyle ode mnie w tym temacie ;)

Michał w poście Sławka Meszka jest jak byk nspisane pod obsadą do 200l, sprawdź dobrze. Może Matik jako moderator powinieneś przrejrzeć te propozycje obsad i pousuwać te które nie mają racjii bytu bo tylko ludzi w błąd wprowadzają.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Na ognisku rozmawiałem o demasoni z harisimi, gdyż też widzę je w swoim przyszłym mbunarium. Też myślałem o dużej gromadzie, ale On przypomniał mi, że demasoni to samotnicy i dlatego polecane jest duże stado, żeby rozłożyć agresję. Poradził mi, żebym do obsady dobrał demasoni w układzie 1+1. Ja mam akwarium 180cm. długie, więc to i odpowiednia aranżacja może pozwoliłaby zostawić 2 samce i może 3 samice...i takie rozwiązanie proponuję. Albo zostawić i zredukować demasoni, gdy będzie można, albo pozbyć się tej grupy i kupić gotowy układ. W 180l. jeśli próbować, to z 10szt. i przy totalnie zagruzowanym akwarium z dużą ilością kryjówek. Będzie to jednak eksperyment. Albo się uda, albo zostanie jeden samiec i jakieś samice...albo samica.

Klub poleca, Sławek poleca. Cóż... Nie jestem ani jednym ani drugim i mówię tylko za siebie ;) dlatego jeszcze raz proszę tak strasznie nie upraszczać i generalizować tego co jest napisane na forum. Niektórzy pisali też, że wody można nie podmieniać półtora roku jak się ma biopolimery, to też mi wsadzisz w usta @Bezprym? ;)  propozycje obsad są moim zdaniem na takim etapie jak i nasza stara baza ryb. Ale to tyko moje zdanie. Każdy ma swoją opinię i ja taką właśnie wyraziłem.

9 godzin temu, michal_j napisał:

Będą żyć, rozmnażać się i najprawdopodobniej nie będziesz miała żadnych zgonów (ze względu na zagęszczenie).

Nie zaobserwujesz ich naturalnych zachowań - cokolwiek miało by to znaczy

Oczywiście nie zależy mi na tym ,żeby upchnąć je tam za wszelką cenę.Dziękuję za odpowiedź. Mały zbiornik przygotowałam na kotnik i tylko wpadła mi taka myśl z tymi moimi Demasoni,że może narazie tam........ @MatiK niepotrzebnie tak się irytujesz- ja się przy niczym nie upieram,jedynie pytam doświadczonych. W pierwszej swojej  odpowiedzi piszesz,że musiałabym przerybić zbiornik, a gdy ja odpisuję ,że mam ich 20 ,Ty sarkatycznie pytasz jak to się ma do Twojej opini. ..... Sorki - zacznę zadawać pytania jak już douczę się gdzie indziej ,żeby nie wyjść na idiotkę i ignorantkę na forum KM :mellow: Pozdrawiam

• Dziękuję 1

5 minut temu, michal_j napisał:

Jeśli chcesz możesz je tam wpuścić, ale lepiej im będzie i spokojnie dadzą sobie radę w Twoim dużym zbiorniku.

Nie ,nie wpuszczę ich tam. Wiem,że dadzą sobie radę.Chodziło mi raczej o to,że ich obecność skutkuje w dietę uboższą w pokarm mięsny dla reszty obsady. Tyko dlatego zastanawiam się nad oddzieleniem ich od reszty. Dietę mam dobraną dobrze gdyż pomógł mi @harisimi.I to świadczy o wielkości człowieka i jego klasie- w jaki sposób umie pochylić się nad kimś kto tak niewiele wie i wytłumaczyć jak dziecku :-)