Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, michal_j napisał:

Z tego co zauważyłem drastyczny wpływ ma średnica rur i to co mamy na zasysie pompy

żeby to miało sens, to do którego miejsca trzeba by dać rurę 1", tylko zasys i rura doprowadzająca do zaworu przed mechanikami coś poprawi? czy wszystko aż do pompy - razem z sekcją mechaniczną powinno być na większej średnicy?

Opublikowano

Do puszki wchodzi pół litra, czy 0,7..? :P;)

To jeszcze byłbym w stanie poprawić, bo ta odnoga na purolite jeszcze nie jest sklejona. Dołożyć drugi korpus szeregowo nie byłoby problemu. Szacowałem, że na ten litraż jeden wystarczy, od ok. 800-1000l ludzie zazwyczaj startują z dwoma. Tym bardziej tylko do klarowania wody, to w sumie nie wiem, czy jest sens.. <_<

Króciutko o callainos, bo nas tu zaraz ktoś pogoni ;) przygarnął je kolega z forum. Kolorystycznie są podobne do Acei, a na tych drugich bardziej mi zależało.

Opublikowano
3 godziny temu, marcin73m napisał:

żeby to miało sens, to do którego miejsca trzeba by dać rurę 1", tylko zasys i rura doprowadzająca do zaworu przed mechanikami coś poprawi? czy wszystko aż do pompy - razem z sekcją mechaniczną powinno być na większej średnicy?

Też się właśnie nad tym zastanawiam. Zawory i korpusy już mam 3/4 ale rurę zasysową mógłbym zmienić na 1" tylko czy to coś pomoże?

Opublikowano
9 godzin temu, skoku86 napisał:

rurę zasysową mógłbym zmienić na 1" tylko czy to coś pomoże?

też bym mógł, ale już zostawiam tą 3/4.. taka piękna mi wyszła :P

5 godzin temu, Kefas31 napisał:

Szukałem rozwiązania na siarczany pod korpusy narurowca

no to czytaj posty i korzystaj.. generalnie w przypadku wysokich siarczanów w połączeniu z narurowcem sprawa nie jest łatwa, jak już zdążyłem się zorientować. No ale może uda się znaleźć jakieś skuteczne rozwiązanie.

Opublikowano

Jedne z możliwych rozwiązań właśnie opublikowałem tu

Tylko mnie nie przeklinajcie że tak póżno bo i tak długo nad tym myślałem - zbieram graty , czekam na pompę IBO i sklejam ten prefiltr.

Opublikowano
1 godzinę temu, deccorativo napisał:

Jedne z możliwych rozwiązań właśnie opublikowałem tu

Rozwiązanie z pewnością ma wiele plusów, ale dla mnie jeden duży minus. Jednym z powodów decyzji o budowie narurowca było marzenie o zredukowaniu wszelkich wewnętrznych urządzeń filtracyjnych do jednej rurki, no góra dwóch - wliczając wylot. Tak, że to rozwiązanie z wewnętrznym prefiltrem kłóci się nieco z moim pierwotnym zamysłem.. ;)

A poniżej w tabeli "kosztorys" mojego narurowca. Malejąco rozpoczynając od najdroższych części.

kosztorys-page-001p.thumb.jpg.817448b68ab9e653e4bdd202c501147f.jpg

Powyższe wyliczenie traktować należy szacunkowo i w przybliżeniu. Większość elementów (rury, złączki, trójniki, kolanka, zawory, redukcje, kran, nić, klej, osłonka) kupowane były w markecie budowlanym - z pewnością, gdyby trochę poszukać np. w hurtowniach, można by tu przyoszczędzić. Inne rzeczy kupowane były najczęściej na allegro - w cenę wliczyłem również koszt wysyłki. Część elementów już posiadałem, np. zawór do purolite (został mi po demontażu filtra RO), jakiś denatural do odtłuszczania rur i kształtek (nie kupowałem specjalnego płynu USTM, bo kosztował chyba więcej, niż klej), ceramikę też już mam - w pracującym filtrze (a przykładowo 1l matrixa Seachema to ok. 80 zł). Pewnie też o czymś zapomniałem.. ;) Gdyby to wszystko doliczyć, koszt materiałów zamknąłby się myślę w granicach 1000 zł. W kilku miejscach starałem się tez ciąć koszty, np. dając tylko po 1 zaworze przed i za sekcją mechaniczną, a nie przed i za każdym korpusem. 

Generalnie chodziło o pokazanie, że filtracja narurowa, to dość znaczący koszt, o czym warto pamiętać zanim podejmie się decyzję o budowie narurowca. Podkreślić też wypada, że kształtki i zawory w rozmiarze 1" są jeszcze droższe. :-/

• Dziękuję 1