Skocz do zawartości

Jaki pokarm dla obsady drapieżniki i nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj musiałem część granulatu odłowić siatką, bo ryby tylko poskubywały go. Spróbuję dziś dać im niewielką ilość i jak zjedzą, to ewentualnie jeszcze trochę sypnę.

Kryl liofilizowany zamówiłem, czyli docelowo będę miał dwa te pokarmy na start.

Rybska dużo pływają, więc głodne muszą być.

(PS. Dziwi minie pozytywnie zero jakiejkolwiek agresji w śród ryb. Oby tak było jak najdłużej :) )

Opublikowano

Drapieżniki nie są rybami agresywnymi dopóki doputy nie będą podchodzić do tarła lub nie zaczną obierac rewiru.  

Jakiej wielkości masz tw ryby? 

Opublikowano

1. Eclectochromis lobochilus hertae 5-6 cm - 2 szt
2. Exochochromis anagenys yellow 4 cm - 4 szt. 
3. Mylochromis spec.Mchuse 8-10 cm - 3 szt 
4. Lichnochromis acutipes 8-10 cm - 3 szt

Czekam jeszcze na Taeniochromis holotaenia 4 szt. 7-8 cm.

Opublikowano

No to przy małe do 2mm NLS noi z tego co widzę ryby z cichlidenstadl także na bank im granulat nie w,, serek". Muszą się przyzwyczaić do granulatu.

Obsada przedniutka 

• 1 rok później...
Opublikowano

Trochę kontynuacja tematu. Dwa lata już mam akwarium. Ryb trochę odeszło i trochę przyszło. Jednakże wraz z ich wzrostem zauważyłem że typowe drapieżniki jak Exechochromis anagenys Yelow, Taeniochromis holotaenia, Lichnochromis acuticeps (18 cm samica), Freyek, zaczynają nieco gorzej rosnąć, a przedewszystkim chudną. Trochę jest to związane prawdopodobnie z tym, że nie dostają już mrożonej stynki. Pozostała część obsady lepiej wygląda na dobrze odżywioną. Pokarmy jakie używam to:

1. NatureFood Prenium Cichlid - M granulat

2. NLS Thera +A -1 mm granulat

3. Tropical pro defence - M granulat

4. Tropical soft line africa Carnivore granulat

5. Omega ONE Cichlid płatki

6. Tropica D-allio plus płatki

7. Kryl liofilizowany.

Ostatnio żeby poprawić sytuację drapieżników kryla podaję dwa razy w tyg. Robię to z ręki wybiórczo karmiąc drapole w miarę do syta. Pozostałe dni i suche pokarmy podaję tak żeby ryby do syta nie dostawały pokarmu a wręcz mniej niż więcej. 

I tutaj pytanie. Czy jeszcze mogę wspomóc drapieżniki? Jakim pokarmem żeby ustabilizować ich wzrost?

Opublikowano

Ja podaję raz w tygodniu mrożone krewetki nieblanszowane lub fileta z dorsza tak poza tym  to suche pokarmy northfin, osi, omegaone i tropicala carnivore tylko w rozmiarze dla ryb >15cm. ma on w sobie oprócz karmy suszonego: kryl, świerdzcze, larwy mączniaka, krewetki itp.

• Lubię to 1
Opublikowano
11 minut temu, BombeL napisał:

Ja podaję raz w tygodniu mrożone krewetki nieblanszowane lub fileta z dorsza

Rozumiem, że to pokarm dla ludzi, więc jakość powinna być wysoka? Dobra opcja z tymi pokarmami. W Biedronce spróbuję kupić takie krewetki. Zastanawiam się jak z tym dorszem zrobić. Też mrożonego kupić, rozmrozić, poporcjować i porcje zamrozić ?

Opublikowano
7 minut temu, iquitos68 napisał:

Rozumiem, że to pokarm dla ludzi, więc jakość powinna być wysoka? Dobra opcja z tymi pokarmami. W Biedronce spróbuję kupić takie krewetki. Zastanawiam się jak z tym dorszem zrobić. Też mrożonego kupić, rozmrozić, poporcjować i porcje zamrozić ?

Ja krewetki kupuje w kauflandzie. Dorsza kupuje mrożonego i po prostu odlamuję kawałek przed kamieniem i odmrażam ale można też kupić świeżego poporcjować i zamrozić.

• Lubię to 1