Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, bakus_44 napisał:

W zbiorniku gości od wczoraj:

25 szt chindongo demasoni 2-3cm- dr Pawlak pod lupą dobrał mi wg siebie układ 3+22

1+4 labeotropheus trewavasae chilumba 4-5cm- kulfonów nie chciałem, ale nie mogłem się oprzeć tej czerwieni o którą tak ciężko u mbuny

W weekend mają dojść:

25szt 2-3cm metriaclima msobo magunga po rodzicach WF - dzięki @egon44 za informację

Dr.Pawlaka z całym szacunkiem proszę sobie odpuścić... Byłem osobiście i byłem załamany, demasoni, które dostałem odbiegają mocno od ideału. M.Auratus mające  3cm z instytutu słabo się prezentują  z moimi....

Opublikowano

Akurat doboru rodzin pod lupą uczyłem się od R. Pawlaka i jest to niemal wysokoprocentowa metoda. Nie rzadko dobór ryb w 100% pokrywa się z zamierzeniami. Z obiegu Malawi wypadłem na 7 lat i widzę że dużo się zmieniło skoro słyszę, że Pawlak nie ma już wysokogatunkowych ryb. Szkoda bo w przeszłości był to dla mnie pewniak.

Opublikowano
8 godzin temu, Jargos napisał:

Dr.Pawlaka z całym szacunkiem proszę sobie odpuścić... Byłem osobiście i byłem załamany, demasoni, które dostałem odbiegają mocno od ideału. M.Auratus mające  3cm z instytutu słabo się prezentują  z moimi....

To mnie zaskoczyłeś. W przeszłości najładniejsze sztuki jakie widziałem na żywo pochodziły zawsze od doktora. Jego red-blue, nyererei, fryeri czy steveni taiwan reef nie miały sobie równych nawet na najładniejszych internetowych fotkach. Pierwszy raz spotykam się z negatywną opinią na temat jakości jego ryb. Co prawda obecnych gatunków nigdy nie brałem i szkoda, że Twoja opinia dotyczy akurat demasoni. Zobaczymy... może nie będzie tak źle. W każdym miocie, nawet renomowanych hodowli trafiają się osobniki genetycznie słabsze. Widziałem u niego dorosłe auratusy i nie mam im nic do zarzucenia, chociaż różnice widać pewnie dopiero po zestawieniu z innymi rybami.

Na pewno jego ogromną zaletą jest to, że potrafi przebrać ryby tak, żeby nie trafić na większość samców- nawet jeżeli jego rozpoznania nie okażą się w 100% prawdziwe, bo pewnie większość z Was nie wierzy w skuteczność rozróżniania płci przy 2cm narybku.

• Dziękuję 3
Opublikowano

no niestety taka prawda, byłem osobiście, ryby wybierał Dr. ja ich nie widziałem bo szyby akwarium były całe pokryte kamieniem.... dopiero w domu zobaczyłem co kupiłem. W porównaniu do C.Demasoni od malawiana to wręcz tragedia, a cena prawie taka sama. Pan Dr. chyba się wypalił....rozmawia się fajnie, ale akwaria i niektóre ryby pozostawiają dużo do życzenia. W domu byłem bardzo zniesmaczony 

Opublikowano

Dnia 10.05.2017 o 23:29, Jargos napisał:

Ja na moje auratusy  nie narzekam a źródło te same. Był ostatnio u mnie kolega, który brał ode mnie samca i też był nimi zachwycony.

37eeee8188510a3ff4f861f1458b17ec.jpg
Opublikowano
11 godzin temu, Bezprym napisał:

Ja na moje auratusy  nie narzekam a źródło te same. Był ostatnio u mnie kolega, który brał ode mnie samca i też był nimi zachwycony.

Dnia 11.05.2017 o 12:29, Jargos napisał:

akwaria i niektóre ryby pozostawiają dużo do życzenia

Opublikowano

Na Malawiana swojego czasu też ludzie narzekali że wysłał im ryby marnej jakości, a kasę niestety grubszą bierze niż Pawlak,więc też powinien być skreślony jako dobre źródło. Ogólnie to zaczynam się zastanawiać czy ja to nie jestem w czepku urodzony, Malawi Śląsk ryby ma słabe mi wysłał dobrej jakości, Pawlak ryby ma słabe do tych, które mi sprzedał nie ma co się przyczepić, a brałem w ciemno. Chyba zacznę w Lotto grać

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
4 minuty temu, Bezprym napisał:

Ogólnie to zaczynam się zastanawiać czy ja to nie jestem w czepku urodzony, Malawi Śląsk ryby ma słabe mi wysłał dobrej jakości, Pawlak ryby ma słabe do tych, które mi sprzedał nie ma co się przyczepić, a brałem w ciemno.

A może masz mniejsze wymagania od innych?:P

Opublikowano

To nie jest tylko moja opinia, więc gdyby było coś z nimi nie tak zalałaby mnie fala krytyki. Pozner a jak oceniasz jakość tej rybki, której zdjęcie zamieściłem?

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, Bezprym napisał:

Pozner a jak oceniasz jakość tej rybki, której zdjęcie zamieściłem?

Bezprym, to był żart. Myślałem, że emotka wystarczy:)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Sprzedam w bardzo dobrym stanie dwa filtry AQUAEL ULTRAMAX 1500 wraz z pudełkami i akcesoriami.  Cena za oba to 500 zł. Przesyłka w cenie. Oferta tylko tutaj i tylko dla osób z forum.   🍻  
    • @Duckdub coś nie działa  
    • Witam, ja od początku krótkiej przygody z cyrkulatorami miałem Eheim stream On 6500+. Najpierw w 300l a później w500l. Regulacja jest uboga ale szczerze mówiąc w niczym mi to nie przeszkadzało. Jeśli wycelujesz nieco bardziej w górę czy w dół to już zmienisz ogólny prąd wody. Obecnie mam w 500l podobnego Eheima 9500+ i jedzie na maksa. Woda pięknie się rusza, żadnej pralki. Ryby oczywiście duże i w ogóle ich to nie rusza. Wycelowany trochę w górę mocno natlenia wodę. Także tafla wody jest u mnie brutalnie poruszona.  Miałem dwa mniejsze tunze i chyba miałem pecha. Jeden wibrował po tygodniu i go oddałem a drugi wytrzymał z pół roku i był bardzo głośny. Też się go pozbyłem.  Ogólnie woda lekko płynie, ryby mają subtelny ruch, kupy wszystkie płyną idealnie do zasysu. Eheimy używam piąty rok jakoś.  Oczywiście jak jest całkowita cisza w salonie, ryby nie chlupia a za oknem nie jedzie Harley Davidson to słychać delikatnie cyrkulator.  Kiedyś w modelu 6500 padł wirnik, tzn był głośny i tuż przed końcem 3 letniej gwarancji dostałem nowy cyrkulator. Oczywiście żeby woda się ruszała kupiłem tanio nowy 9500 i tak został. A 6500 czeka w pudełku. Ryby mówią że wolą 9500 😁  
    • @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.