Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, darkon napisał:

Przy tak wysokim KH musisz dodać dużo więcej sody i tu się zaczyna robić problem, bo soda nie tylko zwiększa pH ale i KH, im więcej będziesz dawał sody do zwiększenia zasadowości tym więcej jej trzeba będzie za każdym razem dodawać żeby przełamać bufor rosnącego KH.

Chyba przy tak wysokim GH a nie KH? Z tego co wyczytałem to KH powinno być między 7 a 10 więc to u mnie jest ok. Oczywiście ten parametr jest w granicach ale pewnie miałeś na myśli jego wysoką wartość z punktu widzenia sody.

Mam natomiast inne przemyślenia. Wczoraj wsypałem 2 łyżeczki sody i jutro spróbuję zrobić test na pH pożyczonym JBLem. Jeżeli to nie przyniesie żadnej widocznej poprawy to chyba sobie odpuszczam jakiekolwiek ulepszanie tego co mam. Skoro 7,4 to minimum a takie mam i nic się rybom nie dzieje to chyba nie ma sensu kombinować. KH i GH też mam raczej ok więc skoro już ponad rok na tym ryby śmigają to po co zmieniać coś na siłę?!

Opublikowano
3 godziny temu, Jerry_jerry napisał:

Chyba przy tak wysokim GH a nie KH?

Dobrze napisałem KH, powtarzam KH jest buforem dla pH, im większe KH tym trudniej zmienić pH, już KH o wartości 4 stanowi gwarancję stabilności pH, a u ciebie twardość węglanowa według ostatniego pomiaru wynosi 8.

• Lubię to 2
Opublikowano

Chcąc to dobrze wymierzyć musielibysmy zbadać zawartość węglanów oraz wyznaczyć kwasowość i zasadowość wody - a to nie jest tożsame z pH - to raczej wielkość bufora.

Kolejna sprawa to CO2 - ruch tafli nie jest tak wydajny do przewietrzenia zbiornika jak napowietrzanie. W Malawi mamy głównie producentów CO2 (ryby) a brak roślin które by to korzystały z tej produkcji.  Stąd, jeśli dorzucimy silne napowietrzanie, pH też skacze do góry, bo wybijamy zbędne CO2. Oczywiście napowietrzamy za pomocą kamienia/membrany a jeśli przez turbinę to warto w reaktorze, bo bąbelki latające po całym akwarium estetyczne nie są.....

• Dziękuję 1