Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zastanawia mnie mocowanie wirnika w w/w cyrkulatorze. Posiadam model 1500 i tam na obu końcach osi wirnika są gumowe kapturki, które wchodzą w korpus. Kupiłem circulator 2000  i tam oś przymocowana jest tylko jednym końcem do korpusu a drugi jest luźny. Nie dość że od strony łopatek nie ma gumki to jeszcze oś wystaje bardzo mało poza wiatrak. Nie wiem czy taka jest budowa w tych modelach? Jeśli tak to nie dziwię się, że potrafią one być głośne skoro oś nie jest sztywno trzymana w pionie. Zamieszczam zdjęcie poglądowe. Proszę o info jak macie w swoich modelach. IMG_20170510_175957.thumb.jpg.f84ffcdf459cf8f242d690df621e316a.jpg

Opublikowano (edytowane)

...nie chce mi się robić zdjęcia i grzebać w akwa ale też mam AC2000 i wirnik od strony gniazda jest dokładnie tak samo zakończony jak na zdjęciu w linku( tam jest 1000 ale zakończenie jest identyczne jak w 2000). U mnie pracuje cicho..od czasu do czasu tylko wyczyszczę gniazdo i dam ciut wazeliny i również czasami wyczyszczę miejsce w którym jest wirnik i też dam ciut wazeliny.

https://www.google.pl/search?q=AQUAEL+2000+BUDOWA+POMPY&tbm=isch&imgil=x7p4dISLUSNrZM%3A%3BrmJ3YhoenH1eYM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ceneo.pl%252F17220969&source=iu&pf=m&fir=x7p4dISLUSNrZM%3A%2CrmJ3YhoenH1eYM%2C_&usg=__iCeDFjrZvaXUo1gD8nkR237pOeI%3D&biw=1152&bih=587&dpr=1.25&ved=0ahUKEwiszMvb7uXTAhUEjCwKHVeuDTAQyjcIMA&ei=vE8TWaz-MYSYsgHX3LaAAw#imgrc=qcCjzuIl4S4IBM:

Z Twojego zdjęcia wynika ,że coś nie tak jest  z wirnikiem jak sam  zauważyłeś. Chyba ,że to jakaś nowość?

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
28 minut temu, krakluk napisał:

Witam. Zastanawia mnie mocowanie wirnika w w/w cyrkulatorze. Posiadam model 1500 i tam na obu końcach osi wirnika są gumowe kapturki, które wchodzą w korpus. Kupiłem circulator 2000  i tam oś przymocowana jest tylko jednym końcem do korpusu a drugi jest luźny. Nie dość że od strony łopatek nie ma gumki to jeszcze oś wystaje bardzo mało poza wiatrak. Nie wiem czy taka jest budowa w tych modelach? Jeśli tak to nie dziwię się, że potrafią one być głośne skoro oś nie jest sztywno trzymana w pionie. Zamieszczam zdjęcie poglądowe. Proszę o info jak macie w swoich modelach. IMG_20170510_175957.thumb.jpg.f84ffcdf459cf8f242d690df621e316a.jpg

Ja też ostatnio kupiłem AQUAEL turbo 2000 i właśnie sprawdziłem  ( mam nówkę sztukę jeszcze nie używaną bo czekam na nowe akwarium) no i mam identycznie jak u Ciebie... ?

Opublikowano
1 minutę temu, krakluk napisał:

napisałem do aquael w tej sprawie, zobaczymy co odpiszą

...to jak coś to daj tutaj znać. Wtedy będzie wiadomo na co zwracać uwagę przy zakupie. Jeżeli to jakaś nowa wersja to i tak przez jakiś czas będą obydwie dostępne na rynku.

Opublikowano (edytowane)

Filtr sprawdziłem, chodzi cicho(jak na taką moc). Nie jest głośniejszy od mojej 1500, która ma mocowanie osi z dwóch stron.

Może rzeczywiście coś zmienili w budowie bo było dużo reklamacji  odnośnie głośnej pracy.

Edytowane przez krakluk
Opublikowano
51 minut temu, krakluk napisał:

Nie jest głośniejszy od mojej 1500, która ma mocowanie osi z dwóch stron.

Może rzeczywiście coś zmienili w budowie bo było dużo reklamacji  odnośnie głośnej pracy.

A widzisz....ja zrozumiałem z Twojego postu nr1 ,że  jest głośny(!). Może faktycznie  teraz będą bardziej ciche...i takie opinie są teraz ważne.

Opublikowano

Zanim go kupiłem czytałem o problemach na różnych forach(nawet kilka lat wstecz pisanych). Teraz go kupiłem i widząc budowę sam sobie wydedukowałem możliwą przyczynę. JWcześniejszego rozwiązania w AC2000 nie widziałem

Opublikowano
Dnia 10.05.2017 o 20:24, AndrzejWalb napisał:

...to jak coś to daj tutaj znać. Wtedy będzie wiadomo na co zwracać uwagę przy zakupie. Jeżeli to jakaś nowa wersja to i tak przez jakiś czas będą obydwie dostępne na rynku.

Dostałem odpowiedź ze sklepu aquaelzoo:

"Dzień dobry,
to najnowsza wersji
gniazdo osi od strony kopułki jest nie potrzebne ponieważ jest zastosowane dłuższe gniazdo w silniku
to powoduje lepszą i cichszą pracę pompy "

Pompa rzeczywiście chodzi cichutko. 

• Dziękuję 1