Skocz do zawartości

Start biologii WA Kubeq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdybym miał wewnętrzny to pewnie też bym nim napowietrzał, w kasecie nie mam takiej możliwości poza ruchem tafli .

Opublikowano

To fakt. No i ja startowałem u siebie starą metodą  tzn. na urynę i potem dodałem dwa neonki służące za dawców amoniaku jak też pokarm im podawany. 

Opublikowano

Woda jest napowietrzana na styku powietrza i wody poprzez ruch tafli wody. Bąbelki w wodzie nie napowietrzają wody, ale ruch na powierzchni jaki wywołują już tak. Czym bardziej natleniona woda, tym lepiej dla bakterii.

Opublikowano (edytowane)

No nic bakterie wlane, zobaczymy co będzie za 3 dni .

6 minut temu, pozner napisał:

Najlepsze bąbelki są w piwie i szampanie. Zuzanna lubi je tylko jesienią?

Zdecydowanie te piwne i to o każdej porze roku, że nie wspomnę o upałach :D

Edytowane przez Kubeq
Opublikowano (edytowane)

Kolejne pomiary przeprowadzone, N02 spadło , ale co dziwne spadło też NO3 w porównaniu do ostatniego pomiaru.

Zaczynam się zastanawiać czy aby nie robiłem błędnie pomiarów wtedy kiedy wyskoczyły mi te kosmiczne liczby ?

Może się walnąłem i jak przy teście na NO2 i NH4 dałem 5ml zamiast 10 do probówki, ale żeby 2-3 razy?

Cholera sam już nie wiem :/ Test dzisiaj wykonałem 2 krotnie i poprawnie na 100%

Oto wyniki:

po podmiance 50 %(26.05.)            30.05         2.06

NH4                       <0.05                                      <0,05         <0,05

NO2:                        1,0                                          0,9*        <0,025

NO3 :                        20                                          30*           15*

Edytowane przez Kubeq
Opublikowano

Jak już wielokrotnie pisano wysokie NO2 czy amoniak może powodować błąd pomiaru NO3, więc chyba się trzykrotnie nie pomyliłeś ;) 

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

A to ciekawe, 1 raz o tym słyszę, dziękuje za informacje.

W takim razie czas na kontakt z hodowcami :)

Edytowane przez Kubeq