Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich:) mam pytanie odnośnie tego gatunku, mianowicie przy kupnie tego pysia ( w gre wchodzą wlasne hodowle nie sklepy zoologiczne) na co zwrócić uwagę przy wyborze, chodzi mi aby samiec był pięknie wybarwiony tak jak należy a nie np. Do połowy blady jak w większości ukazywany jest na zdjęciach, szczególną uwagę zwrócić na ojca? Czy też nie ma reguły na jego wybarwienie?? Poza samcem, również chciałbym mieć okazałe samiczki. Z góry dziękuję za odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tego gatunku już nie ma, teraz jest już tylko Chindongo Saulosi! :P  (P.S. zmieniłem tytuł wątku na aktualną nazwę gatunku ;))

Do rzeczy. Wybarwianie ryb nie jest taką prostą sprawą jak się wydaje. Wiele czynników ma wpływ na to jak ryba wygląda. Zaczynając od genetyki, a kończąc na warunkach w jakich trzymana jest dana ryba, towarzystwie w jakim przebywa, pokarmie jaki dostaje, wystroju akwarium, ilości światła... ;) 

Generalnie wzorcowy samiec Saulosi ma 5 równych i dość grubych pasów pionowych oraz wyraźne odcięcie koloru czarnego i mocno granatowego, s samiczki są cytrynowo żółte ;) 

Edytowane przez MatiK
  • MatiK zmienił(a) tytuł na Chindongo saulosi
Opublikowano

Jak wzorcowy samiec wygląda dobrze wiem :) a jaki pokarm stosować, oraz oświetlenie? Generalnie planuje oświetlenie diversa opti blue oraz diversa planta.

Opublikowano

Zapytałeś jakbyś nie wiedział więc Ci odpowiedziałem :P nie ma za co ;) 

Pokarm i oświetlenie to zagadnienia na inne działy, obecnie znajdujemy się w dziale o obsadach. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapraszam do odpowiednich działów bądź skorzystania z forumowej wyszukiwarki bo takie pytania padały już wielokrotnie i odpowiedzi na nie są w wielu tematach ;) 

• Dziękuję 1
Opublikowano
50 minut temu, Seba233 napisał:

Witam wszystkich:) mam pytanie odnośnie tego gatunku, mianowicie przy kupnie tego pysia ( w gre wchodzą wlasne hodowle nie sklepy zoologiczne) na co zwrócić uwagę przy wyborze

......jeżeli będziesz kupować narybek 3--5 cm to zwróć uwagę na to aby ryby ( samce) nie były wybarwione tylko żółte i nie do odróżnienie od samic. Dlaczego? Dlatego ,że tak małe ryby ( samce saulosi) nie mogą jeszcze się wybarwiać. A jeżeli tak się dzieje oznacza to ,że są już tak genetycznie zmienione skutkiem chowu wsobnego ,że będą po prostu brzydkie albo karłowate. Jeżeli chcesz kupić duże (dorosłe ) to sugeruj się tym co Ci kolega wyżej napisał.

• Dziękuję 1
Opublikowano

No obawiam się tego że będę kupować narybek tylko boję się strasznie że kupie powiedzmy 5 Góra 7 rybek a z tego okaże się że są np 3 samce, a jest szansa na to że jak ojciec jest ładny okazały to syn to odziedziczy? 

Opublikowano

.....przy narybku istnieje wysokie ryzyko, że kupisz np. przy 10 szt. połowę samców. Dlatego zawsze przy narybku polecamy kupować po ok. 10 szt. właśnie po to aby aby potem mieć z czego redukować do układów jakie  chcemy. Po prostu ryzyko ..

4 minuty temu, Seba233 napisał:

a jest szansa na to że jak ojciec jest ładny okazały to syn to odziedziczy? 

..to jest wysoka szansa. Ale też różnie bywa. Przynajmniej widząc ojca można przypuszczać ,że potomstwo będzie podobne.

Opublikowano

To już jest genetyka i wszędzie działa podobnie chociaż należy raczej do skomplikowanej gałęzi biologii ;) 

U mnie nawet potomek samca Hary ma potencjał być ładniejszym niż niezbyt wzorcowy samiec alfa-ojciec. To tylko pokazuje jak różnie może być, zupełnie jak u ludzi :P 

Opublikowano

Ok to bardzo wam dziękuję za poświęcenie chwili uwagi:) wiem ,że mogę być trochę upierdliwy ale jak już pisałem w innym poście dopiero będę zaczynać swoją przygode z Malawi, więc wolę raz gdzieś cos przeczytać i 3 razy zapytać chodź temamt np był omawiany, bo kupić rybki "2kg" piachu ułożyć 3 kamienie i myśleć jakoś to będzie mija się z celem, więc jeszcze raz dziękuję za wyrozumiałość i poświęcenie mi czasu. Pozdrawiam

Opublikowano
5 minut temu, Seba233 napisał:

wiem ,że mogę być trochę upierdliwy ale jak już pisałem w innym poście dopiero będę zaczynać swoją przygode z Malawi, więc wolę raz gdzieś cos przeczytać i 3 razy zapytać chodź temamt np był omawiany,

...spokojnie:) Po to jest forum...