marcin73m Opublikowano 25 Października 2017 #51 Opublikowano 25 Października 2017 Fiuu.. ale zarosło, aż pomyślałem, że ślimaki na wczasy wysłałeś ale nie.. widzę, że pracują nad przejrzystością szyb, helmet nano care
bakus_44 Opublikowano 25 Października 2017 Autor #52 Opublikowano 25 Października 2017 (edytowane) 14 minut temu, marcin73m napisał: Fiuu.. ale zarosło, aż pomyślałem, że ślimaki na wczasy wysłałeś ale nie.. widzę, że pracują nad przejrzystością szyb, helmet nano care Nad przejrzystością to bardziej ja pracuje- muszę chyba dokupić helmetów, bo nie dają rady Chociaż teraz zima, mniej słońca to się samoczynnie nieco odgloni Mam za to plagę świderków- wieczny jeżyk na zasycie filtra skubańce przetrwały w suchym już piachu z poprzedniego zbiornika, który stał w wiadrze z rok czasu. Późniejsza wymiana podłoża również nie wyeliminowała przetrwalników Także jeżeli ktoś wpuści do zbiornika kilka świderków nich liczy się z tym, że zagoszczą u niego na stałe, chyba że zaadoptuje do naszego biotopu stado bocji Edytowane 25 Października 2017 przez bakus_44
Andrzej Głuszyca Opublikowano 25 Października 2017 #53 Opublikowano 25 Października 2017 6 godzin temu, bakus_44 napisał: muszę chyba dokupić helmetów, bo nie dają rady ..kup male i kilka sztuk. Wtedy szybciej Ci załatwią sprawę....Duże i mało = się ich lenistwo.
spiochu Opublikowano 25 Października 2017 #54 Opublikowano 25 Października 2017 Kup helenki na świderki. Też się mnożą ale nie w takim tempie jak ta plaga. Wysłane z telefonu
bakus_44 Opublikowano 26 Października 2017 Autor #55 Opublikowano 26 Października 2017 14 godzin temu, spiochu napisał: Kup helenki na świderki. Też się mnożą ale nie w takim tempie jak ta plaga. Wysłane z telefonu A helmetów mi nie pożre?
egon44 Opublikowano 26 Października 2017 #56 Opublikowano 26 Października 2017 2 godziny temu, bakus_44 napisał: A helmetów mi nie pożre? Helenki Helmetów nie powinny dopaść bo będą miały łatwiejszy łup Gdy wpuściłem 2szt helenek do (tak poza tematem do krewetkarium) to od razu wzięły się do roboty
bakus_44 Opublikowano 26 Października 2017 Autor #57 Opublikowano 26 Października 2017 jak one je jedza, jezeli są takiej samej wielkości? na moje akwa to bym musiał chyba ze 2kg takich helenek
jaras Opublikowano 26 Października 2017 #58 Opublikowano 26 Października 2017 W dniu 25.10.2017 o 09:04, bakus_44 napisał: Na ostatniej fotce innowacyjna metoda łapania kulfonów- chyba nic skuteczniejszego do tej pory nie wynaleziono. Szok. Że ja na to nie wpadłem. A my razem z Marcinem73 jak gupki 2 godziny ganialiśmy po moim akwarium 2 rybki
egon44 Opublikowano 26 Października 2017 #59 Opublikowano 26 Października 2017 5 godzin temu, bakus_44 napisał: jak one je jedza, jezeli są takiej samej wielkości? na moje akwa to bym musiał chyba ze 2kg takich helenek Opis z internetu ''Charakterystyczną cechą tego ślimaka są także dwie rozkładane trąbki. Pierwsza, większa zwana Syfonem służy to lokalizowania ofiar ślimaka. Rozkładany syfon wystawiany jest do przodu i na boki dzięki czemu lokalizuje swoje ofiary a także służy do zapachowego penetrowania terenu. Druga, mniejsza trąbka służy jako narząd gębowy do jedzenia; jest różowawa i bardzo długa („rozciągliwa”)''.Aby upolować innego ślimaczka chętnie zakopuje się w podłożu w taki sposób, że wystaje tylko trąba; po zbliżeniu się ofiary wychodzi z kryjówki, wkłada mniejszą trąbę do wnętrza skorupki i pożera ślimaka.
deccorativo Opublikowano 27 Października 2017 #60 Opublikowano 27 Października 2017 13 godzin temu, egon44 napisał: Aby upolować innego ślimaczka chętnie zakopuje się w podłożu w taki sposób, że wystaje tylko trąba; po zbliżeniu się ofiary wychodzi z kryjówki, wkłada mniejszą trąbę do wnętrza skorupki i pożera ślimaka. I potem po czasie wygląda to mniej więcej tak 1
Rekomendowane odpowiedzi