Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, marcin73m napisał:

Fiuu.. ale zarosło, aż pomyślałem, że ślimaki na wczasy wysłałeś ;) ale nie.. widzę, że pracują nad przejrzystością szyb, helmet nano care :P

Nad przejrzystością to bardziej ja pracuje- muszę chyba dokupić helmetów, bo nie dają rady :P Chociaż teraz zima, mniej słońca to się samoczynnie nieco odgloni :P

Mam za to plagę świderków- wieczny jeżyk na zasycie filtra :P skubańce przetrwały w suchym już piachu z poprzedniego zbiornika, który stał w wiadrze z rok czasu. Późniejsza wymiana podłoża również nie wyeliminowała przetrwalników :P Także jeżeli ktoś wpuści do zbiornika kilka świderków nich liczy się z tym, że zagoszczą u niego na stałe, chyba że zaadoptuje do naszego biotopu stado bocji :P

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano
14 godzin temu, spiochu napisał:

Kup helenki na świderki. Też się mnożą ale nie w takim tempie jak ta plaga. :)

Wysłane z telefonu

A helmetów mi nie pożre? :P

Opublikowano
2 godziny temu, bakus_44 napisał:

A helmetów mi nie pożre? :P

Helenki Helmetów nie powinny dopaść bo będą miały łatwiejszy łup :P 

Gdy wpuściłem 2szt helenek do (tak poza tematem do krewetkarium) to od razu wzięły się do roboty ;) 

20746162_1398919980203377_2896190505634557279_o.thumb.jpg.d1bc15c3951555fb4e11936d27a0e6ad.jpg

Opublikowano
W dniu 25.10.2017 o 09:04, bakus_44 napisał:

Na ostatniej fotce innowacyjna metoda łapania kulfonów- chyba nic skuteczniejszego do tej pory nie wynaleziono.

22163682_930757917072452_859760554_o.thumb.jpg.ee03cba19c34266f8419b73f3ae0dd0f.jpg

Szok. 

Że ja na to nie wpadłem.

A my razem z Marcinem73 jak gupki 2 godziny ganialiśmy po moim akwarium 2 rybki

Opublikowano
5 godzin temu, bakus_44 napisał:

jak one je jedza, jezeli są takiej samej wielkości? :P na moje akwa to bym musiał chyba ze 2kg takich helenek :P

Opis z internetu :) 

''Charakterystyczną cechą tego ślimaka są także dwie rozkładane trąbki. Pierwsza, większa zwana Syfonem służy to lokalizowania ofiar ślimaka. Rozkładany syfon wystawiany jest do przodu i na boki dzięki czemu lokalizuje swoje ofiary a także służy do zapachowego penetrowania terenu. Druga, mniejsza trąbka służy jako narząd gębowy do jedzenia; jest różowawa i bardzo długa („rozciągliwa”)''.Aby upolować innego ślimaczka chętnie zakopuje się w podłożu w taki sposób, że wystaje tylko trąba; po zbliżeniu się ofiary wychodzi z kryjówki, wkłada mniejszą trąbę do wnętrza skorupki i pożera ślimaka. 

Opublikowano
13 godzin temu, egon44 napisał:

Aby upolować innego ślimaczka chętnie zakopuje się w podłożu w taki sposób, że wystaje tylko trąba; po zbliżeniu się ofiary wychodzi z kryjówki, wkłada mniejszą trąbę do wnętrza skorupki i pożera ślimaka. 

I potem po czasie wygląda to mniej więcej tak

20171027_105515.thumb.jpg.96feeed7039950a5720146ec80258f58.jpg

• Lubię to 1