Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum. Chciałbym pokazac wam swoje male malawi. Zabrakło mi 5cm zeby wstawić zbiornik 120cm. Zbiornik zalany jakieś 7 tygodni temu ,na początku pracował kubełek z prefiltrem ale nie byłem zadowolony z kultury pracy. Postanowiłem zrobić małego narurowca i to jest najlepsze co może być. W przyszłym tygodniu planuję zakup ryb prawdopodobnie jeden gatunek. Proszę o wasze opinie co można zmienić póki nie ma ryb

IMG_20170204_160815.jpg

IMG_20170321_174551.jpg

1494177978272-442629177.jpg

1494178059121-1639349955.jpg

1494178117036155914726.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witaj na forum!

W sumie nie ma się do czego doczepić jedynie co bym zrobił to spróbował bym zamaskować wlot/wylot z narurowca...Albo ściemnił bym oświetlenie czyli owinął bym folią aluminiową świetlówki bo po bokach zbiornika... 

Osobiście to dodał bym jeszcze parę kamoli ale jak Tobie się podoba to zostaw jak jest w końcu to najważniejsze ;) 

Ogólnie duży + :) 

Ps.Ile cię wyniósł całkowity koszt filtracji narurowej?

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Myślałem coś nad tymi kamieniami tylko na razie nie mam koncepcji i ten wylot i wylot też nie wiem jak zasmakować. Pompę kupiłem używaną w idealnym stanie za 300zł. Tak w przybliżeniu ok 800zł ale warto było i jaka cisza?. Jeszcze lepsza satysfakcja zrobić coś samemu tym bardziej że to moje pierwsze akwarium, oczywiście przestudiowanie całe forum

• Dziękuję 1
Opublikowano

Bardzo fajne akwarium. Tło i kamienie bardzo dobrze pasują do siebie kolorystycznie. Filtracja według mnie super.

Ja zamiast tych dużych kamieni poszedłbym bardziej w gruzowisko ewentualnie dokupił kilka mniejszych i z tego ułożył. Ale to tylko moje zdanie i nie musisz się z nim zgodzić. Co do wlotu i wylotu filtra to jest kilka sposobów- pomalować farbą akrylową w kolorze tła, zasłonić  od przodu odpowiednim paskiem tła ( może został Ci taki pasek , chyba że sam je robiłeś to możesz taki pasek dorobić)

Opublikowano (edytowane)

Przyglądnąłem się 2 zdjęciu, w swojej 200 miałem identyczny układ jak Ty ;). Prefiltr na sznurku i HW 303B. Po zmianie będziesz miał teraz mega przepływ ... w porównaniu do chińczyka.

Edytowane przez bartleo
drobne poprawki
Opublikowano

Na pewno coś pomyślę z tym wlotem i wylotem. To nie ma co porównywać chińczyka. Mój był mega głośny i nie miał takiej wydajności. Nie wiem jak to się tyczy markowych filtrów bo nigdy nie posiadałem ale chińczyka nikomu nie polecę. Kamieni chyba dorzucę mniejszych mam z czego wybierać leży sporo za domem?

Opublikowano

Na filtracji biologicznej mogłeś dać bypass aby woda przez złoże biologiczne wolnym strumieniem przepływała a reszta poszła by bokiem

rurki posmaruj cienko silikonem i obklej piaskiem dobranym pod kolor kamieni

a poza tym zbiornik ładny czekamy na obsadę

Opublikowano

Myślałem żeby zrobić baypass tylko że miejsca zbytnio na to nie mam. Stwierdziłem że będzie ok zobaczymy jak będzie w praktyce

Opublikowano

Witam wszystkich. Mała aktualizacja wrzuciłem jeszcze trochę kamieni ale to tylko ze względu na pysie. Nie mogłem patrzeć jak szukają jakiegoś miejsca żeby się schować. Trzeci dzień pływają sobie rdzawe i saulozi,ryby mają się doborze tylko miałem problem z wpływaniem za tło(dużo nerwów mnie to kosztowało). Na szczęście myślę że poradziłem sobie z tym problemem.

1494678348973-1839622259.jpg

14946784102081757431855.jpg

14946784950311947119321.jpg

14946785940791953590902.jpg

1494678655676323723770.jpg

• Dziękuję 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Wydaję mi się że ryby nie zatraciły macierzystych zachowań. W warunkach akwariowych, gdzie każde akwarium jest przerybione nie ma odpowiedniej przestrzeni do wypuszczania młodych. Raz miałem okazję u siebie obserwować opiekującą się młodymi copadichromis fire crest, ale była ona sama w akwarium 112l. Łapała młode jak zbliżałem się do akwarium 😉
    • Dzięki Pozner, że przypomniałeś mi Taeniolethrinopsy. Obecnie ich nie mam, ale mam nadzieję, że to chwilowe.🙂 Zachowania ryb w znacznej mierze zależą od sposobu karmienia. Można z ryby stricte przydennej (Lethrinops red cap), grzebiącej w dnie w poszukiwaniu pokarmu, uczynić rybę „toniową” np. stosując jednolity pokarm wolnotonący mając w przy dnie gang Synodontisów njassae, miotających się (w ocenie spokojnego gatunku) w poszukiwaniu resztek pokarmu, które dotrą do dna. Przez kilka lat nie stwierdziłem natomiast u oryginalnych Synodontisów z naszego jeziora pobierania pokarmu w toni. Czyli są różne przypadki przystosowywania się. W drugą stronę – jedynym u mnie przypadkiem wśród toniowych Copadichromisów (miałem ok. 10 gatunków), który nigdy kategorycznie nie pobierał pokarmu z dna był C.cyaneus. A weźmy zachowania rozrodcze ryb po wielu pokoleniach w niewoli. Zarówno hodowcy jak i akwaryści amatorzy rzadko kiedy (mówię o non-mbuna, bo te ryby mnie interesują) doprowadzają do naturalnych macierzyńskich zachowań samic (wypuszczenie, pilnowanie młodych i łapanie w przypadku zagrożenia). Po kilku pokoleniach moim zdaniem ewolucja zaburza te zachowania. Co nie znaczy, że nie warto „szanować” naturalnych skłonności ryb, np. ich toniowości lub upodobań do kopania lub grzebania - poprzez próbę różnicowania karmienia (np. w jednych końcu zbiornika szybko opadający, w drugim końcu wolno opadający itp.), szanowania naturalnej diety (mięso – rośliny), ilości kryjówek, wielkości akwarium, nie mieszania gatunków agresywnych i spokojnych (mówimy o znacznych różnicach). Na tych osobistych poszukiwaniach moim zdaniem polega akwarystyka.
    • Również dziękuję wszystkim za wspólną zabawę.  Dyplom należy się  każdemu. I do galerii  😀. Jak wrócę to postaram się go tam umieścić na dowód tęgo,  ze forum ma się dobrze i żyje. 
    • Ja zostawiam, przy następnej podmianie spuszczam z pół wiaderka. Już tak parę lat i nigdy nic się nie wydarzyło. U mnie korpusy są przybite na stałe do ściany w szafce pod umywalką i nigdy nie miałem ochoty bawić się w takie cuda ze spuszczaniem (tak wiem spuścić to się mogę ) Wysłane z mojego RMX3301 przy użyciu Tapatalka
    • Gratulacje @Andrzej Głuszyca i dzięki wszystkim uczestnikom za zabawę😀
    • Kwestia karmienia, to w przypadku mbuny kwestia glonów, które autor tego filmiku chce zwalczać wszelkimi sposobami. Zresztą nie tylko on. Gdyby nie zwalczał, to może zobaczył by te naturalne zachowania. Ale nawet porównując lwa do malawijskich drapieżników, bo to lepsza analogia, to i tu wszystko zależy od wielkości akwarium. Przy tych naprawdę dużych zbiornikach można pozwolić sobie na mix gatunków (mbuna, non mbuna i drapieżniki). Wtedy pewnie można poobserwować polującego drapieżnika. Nasz kolega Tom77 umieszczał dla swoich Taenilethrinopsów kulki z pokarmem pod piaskiem, żeby móc obserwować ich naturalne poszukiwanie pokarmu. Można znaleźć też na YT takie filmiki. Wszystko zależy od podejścia i możliwości. Jeśli ktoś wsadzi Nimbo, albo Dimidio do 400l czy 500l., a takich artystów jest niestety wielu, to na pewno nie zobaczy naturalnych zachowań.
    • Oczywiście, że ma znaczenie, im więcej miejsca do pływania tym lepiej. Natomiast jeśli chodzi o te wspomniane naturalne zachowania to te znaczenie nie jest tak duże. Czy lew w zoo, który ma duży wybieg i dostaję regularne posiłki pokazuję naturalne zachowania?
    • Oczywiście zachowania nie będą jeden do jednego, ale na pewno zbliżone. To są cechy i zachowania wrodzone. I mylisz się, 100 a 200cm. robi dużą różnicę. Średni rewir ryb z grupy mbuna to kilkadziesiąt centymetrów średnicy. Przy 100cm. długości już z dwoma samcami może być problem Naprawdę uważasz, że wielkość nie ma znaczenia?
    • Obsługa jak obsługa, ale Twoja AI stworzyła nową wizję Świata🤔😉😂 Gratulacje @Andrzej Głuszyca👍
    • Wg mnie te naturalne zachowania ryb to trochę mit. Akwarium 300 czy 1300l ma się nijak do warunków w naturze. W naturze ryba ma w każdej chwili możliwość uciec po przegranym pojedynku, w akwarium takiej możliwości nie ma i to czy akwarium ma długość 100cm czy 200cm nie robi wielkiej różnicy.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.