Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No niestety nie da rady by chodził cały czas gdyż po paru godzinach zaczyna dziwnie chodzić,glośniej przede wszystkim i szybko się zapycha tzn 2 dni i trzeba czyścić więc wlączam go raz za kiedy i to jest uciążliwe:).Nazwa poprawiona dzięki za info

Opublikowano
11 minut temu, m@rio napisał:

No niestety nie da rady by chodził cały czas gdyż po paru godzinach zaczyna dziwnie chodzić,glośniej przede wszystkim i szybko się zapycha tzn 2 dni i trzeba czyścić więc wlączam go raz za kiedy i to jest uciążliwe:).Nazwa poprawiona dzięki za info

A to dopiero dziwne. U mnie chodzi cały czas bardzo cicho, mam go ustawionego na połowę mocy bo jak dam na fulla to tak zasysa wodę z powierzchni, że aż powietrze "bąbelkuje", a tego nie lubię. Może masz go za nisko ustawionego to wtedy ta górna część porusza się na boki pod naporem prądu wody i klekocze. I faktycznie to może jakiś problem z filtracją skoro się zapycha po dwóch dniach zbierając z samej powierzchni.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, m@rio napisał:

No niestety nie da rady by chodził cały czas gdyż po paru godzinach zaczyna dziwnie chodzić,glośniej przede wszystkim i szybko się zapycha tzn 2 dni i trzeba czyścić więc wlączam go raz za kiedy i to jest uciążliwe:

Rozumiem...ale niemniej uważam ,że coś jest nie tak z Twoim skimerem. Dlaczego? Ja mam taki sam może od 2-3 lat i chodzi cały czas. Wyłączam go tylko na moment podmiany wody. O zapychaniu nie ma mowy ale to inny temat. Jedyne co, to może puszczać bąbelki..ale wtedy suwak dajesz na minimum i problem ustaje ( u mnie tak pracuje). No i jest niesłyszalny. Myślę ,że masz po prostu feralny egzemplarz stąd Twoje problemy.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Czyli radzicie w ogóle nie zmieniać  filtra na większy? skimer spróbuję ustawić na najmniejszy zakres i zobaczymy jak będzie chodził,najgorsze jest to że samica saulosi sobie tam wchodzi jak filtr jest wyłączony :/

Opublikowano

Powiem tak...ten Twój biolog jest na tyle silny ,że z pomocą AT500 powinien Ci zapewnić super filtracje na tych 80 cm akwarium. Pisałeś ,że masz wyloty z jednego i drugiego skierowane tak aby Ci łamały taflę. A to nie zapewni dobrej cyrkulacji. Spróbuj tak: jak masz zasys biologa po prawej to wylot daj z drugiej strony ale skieruj go skosem na przednią szybę. Tylko nie dawaj tej zwężki na wylot. Niech woda wylatuje z rurki. Mechanik możesz dać w ten sposób, że daj go po prawej i skeruj wylot skosem na tylną szybę ( celuj zawsze w środek) ale woda ma wylatywać od dołu do góry łamiąc lustro wody. Tutaj daj tę płaską półokrągłą końcówkę. Gąbka jak najniżej a wylot jak najwyżej ale żeby głowica nie wystawała z wody ( dołóż miedzy gąbkę a głowicę 1-2 rurki). To nie jest złota recepta bo takiej nie ma...odwzorowałem Ci jak ja mam i nie mam problemu z cyrkulacją. Musisz pokombinować....a skimer dopełni Ci  cyrkulację i czystość tafli.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejWalb napisał:

Powiem tak...ten Twój biolog jest na tyle silny ,że z pomocą AT500 powinien Ci zapewnić super filtracje na tych 80 cm akwarium. Pisałeś ,że masz wyloty z jednego i drugiego skierowane tak aby Ci łamały taflę. A to nie zapewni dobrej cyrkulacji. Spróbuj tak: jak masz zasys biologa po prawej to wylot daj z drugiej strony ale skieruj go skosem na przednią szybę. Tylko nie dawaj tej zwężki na wylot. Niech woda wylatuje z rurki. Mechanik możesz dać w ten sposób, że daj go po prawej i skeruj wylot skosem na tylną szybę ( celuj zawsze w środek) ale woda ma wylatywać od dołu do góry łamiąc lustro wody. Tutaj daj tę płaską półokrągłą końcówkę. Gąbka jak najniżej a wylot jak najwyżej ale żeby głowica nie wystawała z wody ( dołóż miedzy gąbkę a głowicę 1-2 rurki). To nie jest złota recepta bo takiej nie ma...odwzorowałem Ci jak ja mam i nie mam problemu z cyrkulacją. Musisz pokombinować....a skimer dopełni Ci  cyrkulację i czystość tafli.

Dokładnie takie same ustawienie mam w kotniku o podobnym litrażu i nie mam żadnych problemów z zalegającymi odchodami oraz filmem bakteryjnym...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, egon44 napisał:

Dokładnie takie same ustawienie mam w kotniku o podobnym litrażu i nie mam żadnych problemów z zalegającymi odchodami oraz filmem bakteryjnym...

...bo woda ma krążyć w kółko:) Specjalnie napisałem o cyrkulacji bo na zdjęciu kolegi widać lekką mgiełkę co wg mnie już świadczy o tym ,że coś jest nie tak   z cyrkulacją.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Ok pokonbinuje z wylotami jeśli nie pomoże to kupie silniejszy wewnętrzny,z tym filtrem biologicznym będzie problem przestawić wylot gdyż już przewody są poucinane i dopasowane tak że nie dam rady już nic poprzestawiać.ale pokonbinuje z kierunkami.Dzięki panowie za rady.Mam też pytanie odnośnie oświetlenia nocnego jest sens zakupywać tokowe? wiem że to nie ten dział ale chcialem tak przy okazji:)