Skocz do zawartości

Kilka pytań na temat obsady

Rekomendowane odpowiedzi

Wielkość yellow - są różne poglądy. Wg mnie 100x60x60cm jest za małe dla haremu tych ryb tylko wtedy, gdy yellowki są "spasione". Często się to zdarza, bo nagminnie są przekarmiane.

Żywiołowość maingano - wiem, dlatego napisałem o dekoracji (co kiedyś sprawdziłem).

Zastrzegłem jednak, że to tylko moje zdanie. Wg mnie, jest to najlepsze wykorzystanie nietypowego szkła 100x60x60cm.

Edytowane przez tom77

Moim zdaniem zestawienie maingano i yellow w takim baniaku da radę... ?

Może to nie jest dobre porównanie ale gdy zaczynałem swoją przygodę z biotopem Malawi a było to jakieś 15 lat temu, posiadając standardowy zbiornik 112l wpuściłem tam po 4 sztuki z obu gatunków. Jak się później okazało układ płci był następujący: maingano 1+3 a yellow 2+2. Samce yellow się nie tolerowały i musiałem pozbyć się jednego z nich. Po oddaniu bardziej agresywnego samca, ryby moim zdaniem miały się dobrze i nie wchodziły sobie w drogę i tak cieszyły moje oczy przez prawie 3 lata kiedy to zostały przeniesione do większego zbiornika 240l. Oczywiście teraz nie umieścił bym 2 gatunków w 112l ale w takim akwa już tak... Ale to tylko moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgodzić... ?

Edytowane przez Robson79

15 lat temu to nie takie ryby się podobno trzymało w 112 tylko jakie to ma znaczenie? ;) teraz też znajdą się tacy co mają dziwne pomysły, ale macie obaj oczywiście rację, każdy z nas przekazuje swój własny punkt widzenia. Ja bym nie wpuścił do tego akwarium (mimo wysokości i głębi) dwóch gatunków i zostałbym przy Saulosi korzystając z ich dymorfizmu płciowego. Sam posiadam zbiornik 300 litrowy i gdyby nie to, że nie mam co zrobić z rybami (a do byle zoologa ich nie oddam) to też zredukowałbym obsadę do dwóch gatunków bo wydaje mi się, że ryby zachowalywałyby się zupełnie inaczej niż obecnie przy 3 gatunkach...

Zawsze dzieliliśmy się na tych, którzy robią "tłok" w akwarium i na tych, którzy mają "3 ryby na 100 litrów" (w cudzysłowie celowe przerysowanie obu przykładów więc proszę nie odbierać tego personalnie) i to się nigdy nie zmieni. Kolega dostał propozycje i teraz będzie musiał się nieco pogłowić nad tym, z których skorzystać, ale ten zgryz, którego każdy doświadcza na początku, to też jest przecież piękny etap tej naszej przygody ;)