Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, Kefas31 napisał:

Chcę wykorzystać nadmiar korpusów gdyż zamówiłem 7 szt więc mogę je dodatkowo wykorzystać właściwie by rybkom żyło się lepiej.

By rybkom się żyło dobrze a tobie Purolite działał to wyrwij z wodociągów jeszcze dwa parametry kranówy bo nie podają.

NO3 i Siarczany  - wtedy pogadamy bo te 7 korpusów może być za mało.;)

Tak mniej więcej wiem już w których dużych miastach Purolite nie będzie działał albo będzie działał słabo lub z przerwami.

Opublikowano

Pamietaj że stelaż wyszedł ci wyższy od założeń. Nie jesteś zdecydowany na wysokość akwarium jak widzę. Z opisów domyślam się, że nie masz jeszcze gotowego zbiornika. Wiem, że każdy chce mieć coś większego, ale ważne też są prace pielęgnacyjne. Akwarium na stelażu dla twojej wygody w górnej krawędzi nie powinno być wyżej od twojej pachy i warto o tym pamietać. W przeciwnym razie będziesz musiał używać drabinki lub taboretu do prac pielęgnacyjnych. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wszystko wiadomo

pH 7,4 więc w baniaku na pewno powyżej 7,6 a to OK

Azotany 4,8 ppm czyli ustrojstwo wersja I

Niestety siarczany blisko 90 ppm więc Purolite raczej nie będzie działał i masz albo podmianki co tydzień albo biopolimery czyli to samo co u Marcina - narurowiec piękny ale z usuwaniem azotanów i klarowaniem kłopot.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam po długiej nieobecności spowodowanej leczeniem,Wyszedłem na prostą i mogę powiedzieć że widać jakiś horyzont.

Do rzeczy:

Stelaż po modyfikacji już opakowany w strój meblowy łba nie urywa ale w miarę estetycznie musiałem  sam wykonać strój na szafkę bo osoba której to zleciłem zbyt długo przetrzymywała mój stelaż bez efektów końcowych._DSC8071-001.thumb.JPG.8c173914c69e8eaea457eb1975ae513e.JPG

Zbiornik zamówiony z Akwarium Szczecin od Przemka,  tymczasowo stoi na podkładzie z karimaty.

Filtracja jest już wykonana i sprawdzona pod kątem szczelności_DSC8073.thumb.JPG.7bed2cff3a5c5a96a858650bf840e636.JPG_DSC8074.thumb.JPG.61f901cd6b78ce76e13d4b8f704c2871.JPG

Wiele elementów mojego projektu zostało wykorzystane z rożnych projektów zaczerpniętych z forum, jak będzie dalej czas pokaże

Mam mały dylemat odnośnie minimalnej krzywizny blatu względem dna akwarium ok 1mm ugięcie na środku na długości  ok 1m, czyli środek  blatu jest lekko wklęsły .Gdzieś pojawił się błąd konstrukcyjny . Zastanawiam się czy suszyć sobie tym głowę czy też postawić akwarium na macie 10mm i lać wodę. Mam nadzieje ze nie namieszałem tematów  i ewentualne błędy moderator mi wybaczy.

• Lubię to 1